Pek çok şirket için cari hesap nedir ve nasıl takip edilir gibi sorular genellikle muhasebe birimini ilgilendirir. Oysa ticari faaliyetler yürüten herkesin bu konular hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Şahıs ya da şirketlerin cari hesaplar ile çalışması, başta işlem ücretlerinden tasarruf etmek üzere pek çok avantajı beraberinde getirir. Peki cari hesap nedir ve cari hesap takibi nasıl yapılır? Sizler için bu konu hakkında kapsamlı bir rehber hazırlamaya çalıştım…
Cari Hesap Nedir?
Türk Lirası ya da döviz cinsinden açılabilen cari hesapları hem gerçek kişiler(şahıs şirketi) hem de tüzel kişiler(limited şirket , anonim şirket) kullanabilir. Herhangi bir faiz ya da kar getirisi olmayan cari hesaplarda bulunan para istenilen zamanda kısmi olarak ya da tamamen çekilebilir. Gerçek kişilerin ya da tüzel kişilerin müşterileri ya da tedarikçileri ile gerçekleştirdikleri işlemlerin tamamı bu hesapta toplanır. Ayrıca cari hesap kavramının Ticaret Kanunu üzerinde yapılmış olan tanımı şu şekildedir: “Kişilerin ya da kurumların karşılıklı olarak hizmet ya da ürünlerden kaynaklanan alacaklarının ayrı ayrı hesaplanması yerine, ortak bir anlaşma üzerine tek bir hesapta yürüttükleri hesaptır.” Cari hesaplar sayesinde işlemlerin tamamıyla tek tek uğraşmak gerekmez ve tüm işlemler tek ve güvenli bir hesaptan takip edilir.
Bir diğer yandan sürekli olarak iş yapan kişi ve kurumlar her ödeme için ayrı bir işlem ücreti ödemek zorunda kalmaz. Tüm alacak ve ödeme işlemleri cari hesaba aktarılır. Bu şekilde süreç de hızlandırılmış olur. Alacak ve verecek ilişkisi olan tüm kişi ve kurumların açtıkları cari hesap ortaktır. Bu kavramı şu şekilde bir örnekle açıklayabiliriz: Temizlik malzemeleri alanında iş yapan A firması ile B firması aralarında ortak bir hesap açar. A firması ihtiyaç duyduğu tüm temizlik ürünlerini B firmasından düzenli olarak alır. Fakat her bir alım için ayrı ayrı ödeme gerçekleştirmez. Ödemeler haftalık, aylık ya da iki firma arasında belirlenmiş olan periyodik dönemlerde toplu olarak yapılır. Firmaların her biri tüm işlemleri kendi cari hesaplarına kaydeder ve bu şekilde takibini yapabilir.
Bu noktaya kadar cari hesap nedir sorusuna cevap vermeye çalıştık. Şimdi de cari hesap ile ilgili bilinmesi gereken kavramlara göz atalım…
Cari Hesap İle İlgili Bilinmesi Gereken Kavramlar
Cari hesap denildiği zaman karşımıza pek çok farklı kavram çıkıyor. Bu kavramlardan öne çıkanları şu şekilde: Cari hesap sözleşmesi, cari dönem, cari hesap borcu, cari bakiye, cari kod ve cari oran. Bu kavramların detaylarına geçmeden önce şunu da hatırlatmakta fayda var: Eğer gerçek kişi ya da tüzel kişi olarak bir cari hesap açmak isterseniz, hem hesabın açılması hem de hesap takibinin yapılması konusunda bir mali müşavir ile çalışmak gerekir. Eğer siz de cari hesap hakkında detaylı bilgi sahibi olmak ya da cari hesap takibi yaptırmak isterseniz, hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz…
Şimdi hep birlikte cari hesapla ilgili olarak bilinmesi gereken kavramlara göz atalım…
Cari Hesap Sözleşmesi
Eğer iki kişi ya da iki kurum sürekli olarak ticari ilişki halinde ise, karşılıklı olarak bir cari hesap sözleşmesi imzalayabilirler. Bu sözleşme ile alacak ve vereceklerin tek tek tahsil edilmesinden vazgeçilir ve tüm işlemler tek bir hesaptan yürütülür. Bu sözleşme ile açılan ortak hesaba tüm kalemler işlenir ve karşılıklı olarak takibi yapılır. Ayrıca sözleşmenin hukuki bağlayıcılığı da vardır. Cari hesabın açık hesap ile arasındaki tek fark kaydedilen alacak kalemlerinin bir sonraki dönemin borç bakiyesinden düşülmesidir.
Cari Dönem
İki kişi ya da kurum arasındaki cari hesap sözleşmesinin kapsadığı zaman aralığı cari dönem olarak adlandırılır. Söz konusu cari dönem haftalık, aylık ya da yıllık olabilir. Fakat her zaman hafta, ay ya da yıl olarak değil, özel aralıkların belirlendiği cari dönemler de oluşturulabilir.
Cari Hesap Borcu
Cari hesap üzerinde alacak ve verecekler belirlendikten sonra, cari dönem sonucu oluşan alacak değeri cari borç olarak adlandırılır. Ticari ilişkinin yönü, alacak değerinin hangi taraf için cari borç olduğu durumunu değiştirebilir. Örneğin bir tedarikçi firma inşaat firmasına 6000 adet tuğla sattığı zaman bu tuğlalarda doğan alacak cari borç olarak kaydedilir. Söz konusu borcun cari hesap sözleşmesinde belirtilen tarihlerde ve belirtilen şekilde ödenmesi gerekir.
Hem cari hesap nedir sorusunun cevabını detaylandırmak, hem de cari hesap borcunun ödenmediği durumlarda ne yapılması gerektiğini öğrenmek isterseniz, hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Cari Bakiye
Cari hesap üzerinde yer alan fakat henüz nakit olarak ödenmemiş değer cari bakiye olarak adlandırılır. Mevcut cari bakiyenin ödenmesi gereken tarih cari hesap sözleşmesinde belirlenmiştir. Yukarıda vermiş olduğumuz örnek üzerinden değerlendirecek olursak; 6000 adet tuğlanın henüz alınmamış olan ödemesi cari bakiyedir.
Cari Oran
Bir şirketin dönen varlıklarının tamamının kısa vadeli borçları karşılama oranı cari oran olarak adlandırılır. Dönen varlıklar kısa vadeli yatırımlar, duran varlıklar da uzun vadeli yatırımlar olarak adlandırılır. Cari oran değeri 1’in altında olursa, dönen varlıklar kısa vadeli borçları karşılamıyor demektir. Bu değerin 2 olması demek, her 1000 TL’lik borç için 2000 TL’lik dönen varlığın olması anlamına gelir.
İlgili İçerikler:
Şirket Türleri ve Özellikleri Nelerdir? Hangi Şirketi Kurmalıyım?
Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?
Cari hesap yönetimi sırasında sadece geçmiş tahsilat ve ödeme bilgilerinden değil, aynı zamanda güncel finansal verilerden de yararlanılmalıdır. Bu hesapların yönetimi bu şekilde çok daha etkili olarak gerçekleştirilebilir. Cari hesaplarda borç ile alacak arasındaki fark cari bakiyeyi gösterir. Yani cari hesap takibi yapılarak hangi tarafın borçlu ya da hangi tarafında alacaklı olduğu tespit edilebilir. Cari hesap takibi aynı zamanda hesapta bulunan tüm hareketlerin kayıt altına alınması, ödemelerin ve hizmetlerin belgelenmesi anlamına gelir.
Cari hesap takibi sırasında tarafların ikisi de şirket olabilir. Fakat bir tarafın şahıs, diğer tarafın şirket olması da mümkündür. Alacak ve verecek ilişkileri her cari dönemde farklılık gösterebilir. Bu yüzden cari hesap takibinin düzenli olarak yapılması büyük önem taşır. Gelecek vadeleri görebilmek ve ödemeleri ya da alacakları planlayabilmek için güncel cari hesap takibi cari hesap belgeleri üzerinden gerçekleştirilir. Bu belgeler banka havale makbuzlarını, faturaları, para makbuzlarını, dekontları, çek ve senetleri kapsar. Söz konusu cari hesap takibi genellikle şirketlerin muhasebe departmanları tarafından gerçekleştirilir.
Eğer şirketiniz içinde bir muhasebe departmanı bulunmuyorsa ya da işlemlerinizi şahıs olarak gerçekleştiriyorsanız, cari hesap takibi konusunda profesyonel destek almak önemlidir. Örneğin cari hesap nedir ve cari oran nasıl hesaplanır gibi sorulara sağlıklı bir cevap almak için de benzer bir desteğe ihtiyacınız olabilir. Bir gerçek kişi ya da şirket olarak cari hesap takibi yapmak için size profesyonel destek sağlayacak kişi bir mali müşavir olmalıdır.
Bu makalede cari hesap nedir ve benzeri sorulara cevap vermeye çalıştık. Siz de aklınıza takılan tüm sorular için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
UYARI: Bu yazıda yer alan bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel olarak herhangi bir hizmet ya da tavsiye sunmayı amaçlamamaktadır. Şirketiniz için ve bireysel olarak karar almadan önce mutlaka profesyonel bir uzmana danışın. SMMM Burak Bayraktar bu yazıda yer alan bilgilerin kullanılması sonucunda oluşacak zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Güncel Bilgiler
- Vergi Optimizasyonu: Şirketiniz İçin En İyi Stratejiler
- E-Fatura ve E-Defter Uygulamasına Geçiş Süreci ve Cezai Yaptırımlar
- Sermaye Artırımı Nedir? Sermaye Artırımı Nasıl Yapılır?
- Luca Kısayol Tuşları | Luca Kısayolları
- E-Ticarette Vergilendirme ve Sanal Pazar Yerleri İçin Rehber
- Dijital Vergi Dairesi Nedir? Dijital Vergi Dairesi Nasıl Çalışır?
- Enflasyon Muhasebesi Nedir? Nasıl Uygulanır? 2024
- Konsinye İhracat ve Mikro İhracat Arasındaki Farklar!
- Varlık Barışı Nedir? Varlık Barışından Faydalanmak İçin Gerekenler
- Gayrimenkul Sektörü İçin e-Fatura Mükellefiyeti Zorunlu Mu?
- Sanal Ofis Hangi Sektörler Tarafından Tercih Edilir? Avantajları Ne?
- Tediye Makbuzu Nedir? Tediye Makbuzu Düzenlemek Zorunlu Mu?
- Damga Vergisi Oranları 2024 | Damga Vergisine Tabi Kağıtlar
- Tahsilat Makbuzu Nedir? Tahsilat Makbuzu Zorunlu mu?
- e-Belge Nedir? e-Belge Kullanması Gereken Mükellefler
- KDV Hesaplama Nasıl Yapılır? KDV ve KDV 2 Arasındaki Farklar
- Gelir Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır? Gelir Vergisi Nedir?
- Kurumlar Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır? Kurumlar Vergisi Nedir?
- Konaklama Vergisi Nedir? Kimler Konaklama Vergisi Ödeyecek?
- ÖKC Nedir? Kimler Yeni Nesil ÖKC Kullanmak Zorunda?
- Kira Stopajı Nedir? Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?
- Basit Usul Şartları Nelerdir? Kimler Basit Usulde Mükellef Olabilir?
- Yatırım Teşvik Belgesi Nedir? Kimler Alabilir? Ne İşe Yarar?
- Ticaret Sicil Gazetesi Nedir? Nasıl Sorgulanır?
- Sanayi Sicil Belgesi Nedir? Ne İşe Yarar? | SMMM Burak Bayraktar
- Kapasite Raporu Nedir? Kapasite Raporu Örneği
- UETS Nedir, Ne İşe Yarar? UETS Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Kıdem Tazminatı Hesaplama 2024 | Kıdem Tazminatı Şartları
- İhbar Tazminatı Hesaplama 2024 | İhbar Tazminatı Şartları
- e-Bordro Nedir? e-Bordro Sorgulama İşlemleri
- BağKur Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır? BağKur Primi Nedir?
- Leasing Nedir? Finansal Kiralama Nasıl Yapılır?
- Navlun Faturası Nedir? Nasıl Hesaplanır? Navlun Faturası Örneği
- İhracatçılara Yeşil Pasaport Nasıl Verilir? Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Yerli Malı Belgesi Nedir? Yerli Malı Belgesi Nasıl Alınır?
- Özel Entegratör Nedir? Kimler Özel Entegratör Kullanabilir?
- Proforma Fatura Nedir, Nasıl Düzenlenir? Proforma Fatura Örneği
- Transit Ticaret Nedir? | KDV Beyannamesine Tabi Midir?
- Özlük Dosyası Nedir? Kimler Personel Özlük Dosyası Kullanır?
- E-imza ve Mali Mühür Nedir? Hangi Mükellefler Kullanabilir?
- İhraç Kayıtlı Fatura Nedir? Kimler İhraç Kayıtlı Satış Yapabilir?
- Vergi Numarası Sorgulama ve Doğrulama Nasıl Yapılır?
- Beyanname Nedir? | Şirketlerde Beyanname Türleri Nelerdir?
- Gider Pusulası Nedir? Gider Pusulası Stopaj Oranları
- Müteahhitlik Belgesi Nasıl Alınır? | Müteahhitlik Belgesi Başvuruları
- Cari Hesap Nedir? Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?
- KEP Adresi Nedir? Kimler KEP Adresi Kullanmak Zorunda?
- E-irsaliye Nedir? E-irsaliye Zorunluluğu Olan Mükellefler
- İnteraktif Vergi Dairesi Nedir? | İVD Kullanım Amacı
- Nace Kodu Nedir, Ne İşe Yarar? | Nace Kodlarının Listesi
- İmza Sirküsü Nedir? İmza Sirküleri Nasıl Alınır?
- İşletme Defteri Nedir? Kimler İşletme Defteri Tutabilir?
- Serbest Meslek Nedir? Serbest Meslek Makbuzu Hesaplama
- Defter Beyan Sistemi Nedir? Defter Beyan Başvuru İşlemleri
- Devlet Memurları Şirket Kurabilir mi? | Sigortalı Çalışırken Şirket Kurmak
- Freelance Vergi Süreci | Freelancer Şirket Kurmak Zorunda Mı?
- Pasif Gelir Nedir? | Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?
- Marka Tescili Nasıl Yapılır ve Marka Sorgulama İşlemleri
- Esnaf Kurye Nedir? | Moto Kuryeler Şahıs Şirketi Kurabilir Mi?
- Defter Hadleri 2024 | Defter Tutma ve Sınıf Değiştirme Hadleri
- Huzur Hakkı Nedir, Kimlere Verilir, Nasıl Hesaplanır?
- Taşeron Nedir? Taşeron İşçilerin Sahip Oldukları Haklar Neler?
- Asgari Ücret 2024 | Asgari Ücret Ne Kadar? | Asgari Ücret
- Verbis Nedir? | Verbis Kayıt Zorunluluğu Olan Mükellefler
- Etbis Nedir? Etbis’e Kayıt Zorunluluğu Getirilen Mükellefler
- Defter Tasdik Ücretleri 2024 | Defter Tasdikiyle İlgili Merak Edilenler
- E Spor Nedir? E Sporcuların Vergilendirilmesi 2024
- Amazon FBA Nedir? Amazon FBA Satışlarının Vergilendirilmesi
- Kdv İadesi Nedir ? Hangi Durumlarda KDV İadesi Alınabilir?
- e-Fatura Nasıl Düzenlenir? e-Faturaya Kimler Geçmeli?
- e-Arşiv Fatura Nasıl Düzenlenir? e-Arşiv Fatura Nedir?
- Dropshipping Nedir? Dropshipping Vergilendirme Süreci
- Mikro İhracat ve Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi Nedir?
- E-Ticaret ve İnternet Üzerinden Yapılan Satışların Vergilendirilmesi
- Google AdSense Gelirlerinin Vergilendirilmesi, İnternet Fenomenleri
- Kripto Paraların Vergilendirilmesi | Kripto Para Nedir?