Dijital dönüşüm sayesinde geliştirilen yeni yöntemler iş yapma biçimlerini hızlı ve kolay hale getirmiş durumda. Günümüzde diğer pek çok sektörde olduğu gibi ticari faaliyetlerde de çeşitli dijital araçlar sıklıkla kullanılmakta. Bu gelişmelerin sonunda ortaya çıkan ve iş sürecini olumlu şekilde etkileyen getirilerden biri de defter beyan sistemi olarak bilinir. Bu sistem dönüşen araçlara daha çabuk adapte olmanızı sağlarken, rekabet ortamında öne geçmenize yardımcı olur. Siz de defter beyan sistemine geçiş yaparak gelir ve giderlerinizi kolayca düzenleyebilir, elektronik ortamda vergi ve arşiv düzenleme gibi çeşitli avantajlardan faydalanabilirsiniz.
Defter Beyan Sistemi Nedir?
2017 yılında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 486 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği sayesinde defter beyan sistemi hayata geçirilmiştir. Bu sistem kullanıcılarına vergi ve ticari işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirme imkanı sunar.
Temelinde serbest meslek çalışanları, basit usulde vergiye tabi olan esnaf ve sanatkarlar, işletme hesabına uygun defter tutan mükellefler defter beyan sistemi sayesinde kayıt tutma, arşivleme ve belge düzenleme gibi ticari işlemleri elektronik ortamda tamamlayabilir. Sisteme kayıtlı olan bütün kullanıcılar defter kayıtları oluşturabilir, beyanname ve belge gönderimi yapabilir, ve sistemin izin verdiği dökümanları hazırlayabilir.
Defter beyan sistemi ile;
- Serbest meslek erbapları; prim hizmet beyannamesi, yıllık gelir vergisi beyannamesi, geçici vergi beyannamesi, katma değer vergi beyannamesi, muhtasar beyannamesi ve damga vergisi beyannamesi gönderebilir.
- Basit usul ve işletme defterine tabi olan mükellefler; prim hizmet beyannamesi, yıllık gelir vergisi beyannamesi, geçici vergi beyannamesi, poşet beyannamesi, muhtasar beyanname, KDV beyannamesi gönderebilir.
Defter beyan sistemi kullanıcılarına pek çok avantajlar sağlar, fakat sistemi kullanamayan bazı mükellefler de vardır ve bunlar şu şekilde sıralanır:
- Bilanço hesabına göre defter tutanlar
- Bakanlık tarafından işletme hesabına göre defter tutmasına izin verilen kurumlar vergisine tabii mükellefler
- Menkul sermaye iradı, ücret, gayrimenkul sermaye iradı ve diğer kazançların kapsadığı gelir vergisi mükellefleri
Defter Beyan Sistemi Ne Amaçla Kullanılır?
Dijital dünyaya geçişle birlikte kullanılmaya başlayan defter beyan sistemi, en temelinde vergisel ve ticari dokümanların elektronik ortamda tamamlanmasına izin veren yeni nesil bir geliştirmedir. Bu sistem ile dijital ortamda sistemin izin verdiği belgeleri oluşturabilir, düzenleyebilir, gönderebilir, kontrol edebilir ve saklayabilirsiniz. Bu sistemin geliştirilme amacı, kullanıcılara işlemleri daha kolay tamamlama imkanı sunmak ve kağıt ile mürekkep gibi maliyetlerin azaltılmasını sağlamaktır. Bu sistem ile düzenlenen defterler şunlardır:
- Envanter defteri
- Bitim işleri defteri
- İşletme defteri
- Amortisman defteri
- Damga vergisi defteri
- Serbest meslek kazanç defteri
- Çiftçi işletme defteri
- Ambar defteri
İlgili İçerikler:
e-Fatura Nasıl Düzenlenir? e-Faturaya Kimler Geçmeli?
e-Arşiv Fatura Nasıl Düzenlenir? e-Arşiv Fatura Nedir?
Defter Beyan Sisteminin Avantajları
Sistemi kullanmak isteyenler mali müşavir aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden kayıt yapması ve aynı sisteme giriş yaparak gelir ve giderleri elektronik ortama aktarması mümkün olur. Bu sayede fatura, makbuz ve benzeri pek çok belgeyi hızlı ve kolay şekilde oluşturabilir, aynı zamanda oluşturduğunuz bu belgeleri arşivleme derdi olmadan saklayabilirsiniz. Ayrıca defter beyan sistemi ile şu avantajlara da sahip olursunuz:
- Kayıt dışı ekonomi ile etkin ve başarılı şekilde mücadele edersiniz.
- İşlemleri daha çabuk tamamlar, sorunları daha kısa sürede çözer ve zamandan kazanç sağlarsınız.
- Fiziksel olarak evrak saklama derdinden kurtulur, arşiv ihtiyacı duymaz ve dosyaları daha etkili şekilde saklarsınız.
- Aradığınız belgelere daha kolay ulaşır ve anında düzenlemeler yaparak karşı tarafa gönderirsiniz.
- Matbaa, onay, arşiv gibi ek masrafları azaltır; işletme kaynaklarını daha verimli şekilde kullanırsınız.
- Sisteme uzaktan erişim sağlayarak işlemleri her yerden gerçekleştirme ayrıcalığına sahip olursunuz.
- Denetleme ve yönetme işlemlerini verimli hale getirirsiniz.
Defter Beyan Sistemine Başvuru Nasıl Yapılır?
İş hayatında aktif olarak kullanılan defter beyan sistemi, sağladığı kolaylıklar ve imkanlar nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Oluşturduğu olumlu etki nedeniyle kullanılan bu sisteme geçiş ise başvuru usulüyle gerçekleşir. Defter kullanma zorunluluğu olan mükellefler, sistemi kullanmaya başlayacakları tarihten önceki ay içinde başvuru yapmakla yükümlüdür. Başvuruların ise www.defterbeyan.gov.tr adresinden tamamlanması gerekir.
Basit usule tabi olan mükellefler, başvurularını bağlı oldukları meslek odaları ile serbest muhasebeci mali müşavirleri aracılığıyla yapabilir. Esnaf ve sanatkarlar vergi dairelerine başvurarak işlemleri tamamlayabilir. Basit usule tabi olanlar için başvuru işlemleri, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan “Elektronik Beyanname Gönderme Aracılık sorumluluk Sözleşmesi imzalayan mali müşavirler tarafından da gerçekleştirilebilir. Uygulamanın yürürlüğe girmesinden sonra mükellef olanlar aracılık ve sorumluluk sözleşmesi imzalayarak yetkisi bulunan mali müşavirler aracılığıyla başvuru işlemini gerçekleştirebilir. Bu aşamada Defter-Beyan Sistemini kullanmak zorunda olan mükelleflerin, Sistemi kullanmaya başlayacakları takvim yılından önceki ayın son gününe kadar (bu gün dahil) www.defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden veya gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesi aracılığıyla başvuru yapmaları gerekmektedir.
Defter Beyan Sistemine Giriş Nasıl Yapılır?
Defter beyan sistemine giriş yapabilmek için öncelikle sisteme başvuru yapmış olmak ve kayıtlı bulunmak gerekir. Dolayısıyla kayıtlı kullanıcılar defter beyan sistemi üzerinden e-serbest meslek makbuzu, e-fatura ve benzeri belgeleri mali müşavirler aracı ile kayıt ederek beyannameleri gerekli kurumlara gönderebilir.
Sisteme kayıtlı iseniz; www.defterbeyan.gov.tr adresine giderek “Sisteme Giriş Yap” sekmesinden kullanıcı kodu ya da TC kimlik numarası ve şifre bilgilerini doldurarak giriş yapabilirsiniz. Bu aşamada kullanılan şifre bilgilerini mükellef veya yetkilendirilen kişi tarafından vergi dairesine yapılan başvuru sırasında almış olmanız gerekir.
Sisteme kayıt olup giriş yaptıktan sonra, eğer yetkiniz var ise gerekli işlemleri kolay ve hızlı şekilde yönetmeniz mümkün olur. Ayrıca bütün bu iş yönetim ayrıcalıklarının yanı sıra, eğer SGK’lı bir çalışanınız var ise sistem için yeni alt kullanıcı yetkilendirme hakkı da kazanırsınız. Sayfa üzerindeki “Sistem Yönetimi” sekmesinden “Kullanıcı Ekle” butonuna tıklayarak yetki vermek istediğiniz kişiye ait TC kimlik numarasını sorgulayabilir ve defter beyan sistemi için alt kullanıcı tanımlayabilirsiniz. Kimlik numarası sorgulamasından sonra kayıtlı çalışanları listeleyebilir ve sistem içinden kullanıcıya özel bir şifre oluşturabilirsiniz. Bu sayede eklediğiniz alt kullanıcıya menü kullanım yetkisi verebilir, listedeki kullanıcıları dilediğiniz zaman silebilirsiniz.
Özetle, defter beyan sistemini kullanarak işlemlerinizi hızlı, kolay ve verimli bir şekilde gerçekleştirir; oluşabilecek sorunların erken dönemde önüne geçebilirsiniz. Sistem üzerinden farklı belgelere ait takip, kontrol ve düzenleme gibi işlemler yapabilir; alt kullanıcılar ile bu işlemleri daha hızlı yürütebilirsiniz.
UYARI: Bu yazıda yer alan bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel olarak herhangi bir hizmet ya da tavsiye sunmayı amaçlamamaktadır. Şirketiniz için ve bireysel olarak karar almadan önce mutlaka profesyonel bir uzmana danışın. SMMM Burak Bayraktar bu yazıda yer alan bilgilerin kullanılması sonucunda oluşacak zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Güncel Bilgiler
- Vergi Optimizasyonu: Şirketiniz İçin En İyi Stratejiler
- E-Fatura ve E-Defter Uygulamasına Geçiş Süreci ve Cezai Yaptırımlar
- Sermaye Artırımı Nedir? Sermaye Artırımı Nasıl Yapılır?
- Luca Kısayol Tuşları | Luca Kısayolları
- E-Ticarette Vergilendirme ve Sanal Pazar Yerleri İçin Rehber
- Dijital Vergi Dairesi Nedir? Dijital Vergi Dairesi Nasıl Çalışır?
- Enflasyon Muhasebesi Nedir? Nasıl Uygulanır? 2024
- Konsinye İhracat ve Mikro İhracat Arasındaki Farklar!
- Varlık Barışı Nedir? Varlık Barışından Faydalanmak İçin Gerekenler
- Gayrimenkul Sektörü İçin e-Fatura Mükellefiyeti Zorunlu Mu?
- Sanal Ofis Hangi Sektörler Tarafından Tercih Edilir? Avantajları Ne?
- Tediye Makbuzu Nedir? Tediye Makbuzu Düzenlemek Zorunlu Mu?
- Damga Vergisi Oranları 2024 | Damga Vergisine Tabi Kağıtlar
- Tahsilat Makbuzu Nedir? Tahsilat Makbuzu Zorunlu mu?
- e-Belge Nedir? e-Belge Kullanması Gereken Mükellefler
- KDV Hesaplama Nasıl Yapılır? KDV ve KDV 2 Arasındaki Farklar
- Gelir Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır? Gelir Vergisi Nedir?
- Kurumlar Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır? Kurumlar Vergisi Nedir?
- Konaklama Vergisi Nedir? Kimler Konaklama Vergisi Ödeyecek?
- ÖKC Nedir? Kimler Yeni Nesil ÖKC Kullanmak Zorunda?
- Kira Stopajı Nedir? Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?
- Basit Usul Şartları Nelerdir? Kimler Basit Usulde Mükellef Olabilir?
- Yatırım Teşvik Belgesi Nedir? Kimler Alabilir? Ne İşe Yarar?
- Ticaret Sicil Gazetesi Nedir? Nasıl Sorgulanır?
- Sanayi Sicil Belgesi Nedir? Ne İşe Yarar? | SMMM Burak Bayraktar
- Kapasite Raporu Nedir? Kapasite Raporu Örneği
- UETS Nedir, Ne İşe Yarar? UETS Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Kıdem Tazminatı Hesaplama 2024 | Kıdem Tazminatı Şartları
- İhbar Tazminatı Hesaplama 2024 | İhbar Tazminatı Şartları
- e-Bordro Nedir? e-Bordro Sorgulama İşlemleri
- BağKur Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır? BağKur Primi Nedir?
- Leasing Nedir? Finansal Kiralama Nasıl Yapılır?
- Navlun Faturası Nedir? Nasıl Hesaplanır? Navlun Faturası Örneği
- İhracatçılara Yeşil Pasaport Nasıl Verilir? Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Yerli Malı Belgesi Nedir? Yerli Malı Belgesi Nasıl Alınır?
- Özel Entegratör Nedir? Kimler Özel Entegratör Kullanabilir?
- Proforma Fatura Nedir, Nasıl Düzenlenir? Proforma Fatura Örneği
- Transit Ticaret Nedir? | KDV Beyannamesine Tabi Midir?
- Özlük Dosyası Nedir? Kimler Personel Özlük Dosyası Kullanır?
- E-imza ve Mali Mühür Nedir? Hangi Mükellefler Kullanabilir?
- İhraç Kayıtlı Fatura Nedir? Kimler İhraç Kayıtlı Satış Yapabilir?
- Vergi Numarası Sorgulama ve Doğrulama Nasıl Yapılır?
- Beyanname Nedir? | Şirketlerde Beyanname Türleri Nelerdir?
- Gider Pusulası Nedir? Gider Pusulası Stopaj Oranları
- Müteahhitlik Belgesi Nasıl Alınır? | Müteahhitlik Belgesi Başvuruları
- Cari Hesap Nedir? Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?
- KEP Adresi Nedir? Kimler KEP Adresi Kullanmak Zorunda?
- E-irsaliye Nedir? E-irsaliye Zorunluluğu Olan Mükellefler
- İnteraktif Vergi Dairesi Nedir? | İVD Kullanım Amacı
- Nace Kodu Nedir, Ne İşe Yarar? | Nace Kodlarının Listesi
- İmza Sirküsü Nedir? İmza Sirküleri Nasıl Alınır?
- İşletme Defteri Nedir? Kimler İşletme Defteri Tutabilir?
- Serbest Meslek Nedir? Serbest Meslek Makbuzu Hesaplama
- Defter Beyan Sistemi Nedir? Defter Beyan Başvuru İşlemleri
- Devlet Memurları Şirket Kurabilir mi? | Sigortalı Çalışırken Şirket Kurmak
- Freelance Vergi Süreci | Freelancer Şirket Kurmak Zorunda Mı?
- Pasif Gelir Nedir? | Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?
- Marka Tescili Nasıl Yapılır ve Marka Sorgulama İşlemleri
- Esnaf Kurye Nedir? | Moto Kuryeler Şahıs Şirketi Kurabilir Mi?
- Defter Hadleri 2024 | Defter Tutma ve Sınıf Değiştirme Hadleri
- Huzur Hakkı Nedir, Kimlere Verilir, Nasıl Hesaplanır?
- Taşeron Nedir? Taşeron İşçilerin Sahip Oldukları Haklar Neler?
- Asgari Ücret 2024 | Asgari Ücret Ne Kadar? | Asgari Ücret
- Verbis Nedir? | Verbis Kayıt Zorunluluğu Olan Mükellefler
- Etbis Nedir? Etbis’e Kayıt Zorunluluğu Getirilen Mükellefler
- Defter Tasdik Ücretleri 2024 | Defter Tasdikiyle İlgili Merak Edilenler
- E Spor Nedir? E Sporcuların Vergilendirilmesi 2024
- Amazon FBA Nedir? Amazon FBA Satışlarının Vergilendirilmesi
- Kdv İadesi Nedir ? Hangi Durumlarda KDV İadesi Alınabilir?
- e-Fatura Nasıl Düzenlenir? e-Faturaya Kimler Geçmeli?
- e-Arşiv Fatura Nasıl Düzenlenir? e-Arşiv Fatura Nedir?
- Dropshipping Nedir? Dropshipping Vergilendirme Süreci
- Mikro İhracat ve Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi Nedir?
- E-Ticaret ve İnternet Üzerinden Yapılan Satışların Vergilendirilmesi
- Google AdSense Gelirlerinin Vergilendirilmesi, İnternet Fenomenleri
- Kripto Paraların Vergilendirilmesi | Kripto Para Nedir?