e-Bordro Nedir? e-Bordro Sorgulama İşlemleri

e-Devlet sistemi ve dijital dönüşüm süreçleri bütün bir günü devlet dairelerinde geçirme zorunluluğunu büyük ölçüde ortadan kaldırdı. Normalde uzun saatler devlet dairelerinde vakit geçirilerek alınan belgeler artık elektronik olarak da alınabiliyor. Bu durum bordrolar için de geçerli. Yani herhangi bir nedenle bordro belgesine ihtiyaç duyarsanız, bunu elektronik olarak da alabiliyorsunuz. Peki e-Bordro nedir ve nasıl alınır? Bu kısa rehberde e-Bordro ile ilgili tüm merak edilenleri açıklamaya çalıştım…

e-Bordro Nedir? Ne İşe Yarar?

2015 yılında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve e-Devlet üzerinden alabileceğiniz bordro belgesi e-Bordro olarak adlandırılır. Bordro, kişilerin maaş ödemelerine dair tüm bilgilerin yer aldığı belgedir. Bu bilgilere işçilere ödenen ücretler, bu ücretler üzerinden yapılan kesintiler ve vergiler de dahildir. e-Bordro ile kağıt bordro arasında yasal olarak hiçbir fark yoktur. Yani kağıt bordroların kullanılabildiği her yerde e-Bordro belgelerini de kullanmanız mümkündür. e-Bordro kağıt bordroların aksine i̇nternet bağlantısı bulunan herhangi bir yerde ve herhangi bir zaman görüntülenebilir ya da yazdırılabilir. Kağıt bordrolarda yer alan bilgiler ile e-Bordro üzerinde yer alan bilgiler aynıdır.

 

Burada e-Bordro nedir sorusuna kısa bir yanıt verdikten sonra, bu sistemin nasıl kullanıldığına bakabiliriz. Eğer siz de e-Bordro nedir sorusunun yanı sıra derinlemesine bir bilgi alışverişinde bulunmak ve e-Bordro sistemini bir mali müşavir aracılığıyla kullanmak isterseniz, hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kimler e-Bordro Sistemini Kullanabilir?

657 sayılı kanunda belirtildiği üzere, e-Bordro sisteminden yalnızca devlet memurları yararlanabilir. Devlet memurlarının e-Bordro sisteminden yararlanabilmeleri için yalnızca e-Devlet sistemine giriş yapmaları ve ilgili sekmeye gitmeleri yeterlidir. Günümüzde özel şirketler de kendi e-Bordro sistemlerini geliştirmiş ve çalışanları için e-Bordro almayı mümkün hale getirmiştir. e-Bordro sistemini kullanabilecek olan diğer çalışanlar kanunda şu şekilde belirtilmiştir:

 

  • Kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışanlar,
  • Maaşları Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi üzerinden yatırılanlar.

 

4/c sigortalı olan ya da farklı hallerde sözleşmeli olarak çalışan personeller e-Bordro alabilirler. Özel sektör çalışanları ise İnsan Kaynakları ile iletişime geçerek e-Bordro almak için talepte bulunabilirler. Maaş bordroları ancak her ayın 14’ünden itibaren alınabilir. Fakat geçmiş aylara dönük bordro belgelerini istediğiniz zaman alabilirsiniz.

e-Bordro Üzerinde Hangi Bilgiler Yer Alır?

e-Bordro yalnızca alınan maaş bilgisini değil, daha pek çok bilgiyi içerir. Bu bilgileri şu şekilde listeleyebiliriz:

 

  • Ad, soyad, TC kimlik numarası ve sicil numarası da dahil olmak üzere çalışanın tüm kişisel bilgileri,
  • İşe giriş ve çıkış tarihleri,
  • Brüt ücret, aylık kazanç ve diğer gelirler,
  • Çalışılan gün sayısı,
  • Toplam kazanç ve prime esas kazanç,
  • SGK primi,
  • Gelir vergisi matrahından düşülecek olan tutarlar,
  • İşsizlik sigortası primi.

 

Siz de e-Bordro sistemini kullanmak ve e-Bordro nedir sorusu da dahil olmak üzere kafanıza takılan tüm sorulara cevap almak isterseniz, bir mali müşavire danışabilirsiniz.

e-Bordro Nasıl Alınır? Bordro Sorgulama İşlemleri

e-Bordro alabilmek için yalnızca bir e-Devlet hesabına sahip olmanız yeterlidir. Çünkü tüm çalışanların bordroları düzenli olarak e-Devlet sistemine kaydedilir. Eğer e-Bordro alma sürecinde desteğe ihtiyacınız varsa, aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

 

  • TC kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile e-Devlet sistemine giriş yapın (eğer bir e-Devlet şifreniz yoksa bir PTT şubesine uğrayarak e-Devlet şifrenizi alabilirsiniz),
  • e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı sekmesi üzerinden “e-Bordro hizmeti” seçeneğine gidin,
  • Bu seçenek üzerinden bordro belgesini görüntülemek istediğiniz dönemi, yılı ve ayı seçin,
  • Buradan e-Bordro belgenizi görüntüleyebilir, indirebilir ya da yazdırabilirsiniz.

 

e-Devlet sistemi üzerinden yazdırdığınız e-Bordro belgenizi kendiniz imzalamanıza ya da yetkili bir kurum ya da kişiye imzalatmanıza gerek yoktur.

İlgili İçerik:


İşkur Teşvikleri Nelerdir? İşkur Teşvik Şartları 2024

Kıdem Tazminatı Hesaplama 2024 | Kıdem Tazminatı Şartları

İhbar Tazminatı Hesaplama 2024 | İhbar Tazminatı Şartları

Özlük Dosyası Nedir? Kimler Personel Özlük Dosyası Kullanır?
 

e-Bordro Belgesinin Bölümleri

e-Devlet üzerinden maaş bordrosu almak istediğinizde, bu bordro üzerinde 5 farklı bölüm bulunur. Bu bölümler şunlardır:

 

  • SGK tescil dökümanları,
  • Aile yardım bildirimleri,
  • 4C aylık maaş tercihleri bilgisi,
  • 4C banka değişiklikleri bilgisi,
  • 4C tescil kayıt sorgulama.

 

Bu noktaya kadar e-Bordro nedir, nasıl alınır ve bölümleri nelerdir gibi soruları yanıtlamaya çalıştık. Devlet dairelerinde bekleme ya da uzun saatler kaybetme gibi durumları mazide bırakan bu sistemin avantajlarına bakmak da, e-Bordro nedir sorusunu yanıtlamak kadar önemli.

e-Bordro Kullanmanın Avantajları

Dijitalleşen dünyada artık işlerimizi hızlı şekilde halletmek çok kolay. Özellikle Türkiye’de bulunan devlet dairelerinde geçirilen vaktin çok uzun olduğu düşünülürse, bunun pek çok insanı memnun ettiğini ve artık işlerin eskisinden çok daha hızlı şekilde halledildiğini söylemek mümkün. Peki e-Bordro sisteminin getirdiği avantajlar neler? Bununla ilgili şöyle kısa bir liste yapabiliriz:

 

  • Dijital bir belge kullandığınız için kağıt tasarrufu yapmış olursunuz, yani çevreci bir yaklaşım sergilersiniz ve bu da doğayı korumak konusunda son derece önemlidir,
  • Devlet dairelerinde uzun vakit geçirmeniz gerekmez, bu da sizi oldukça büyük bir zamandan ve emekte kurtarmış olur,
  • Yorgunluk yoktur, tüm işlemleri sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz,
  • Belge saklama ya da arşivleme gibi dertlerden kurtulursunuz,
  • Belgelerin kaybolması gibi bir durum söz konusu değildir.

 

e-Bordro kullanmanın daha pek çok avantajından bahsetmek mümkün. Fakat yalnızca bu avantajlar bile neden e-Bordro sistemini kullanmamız gerektiği konusunda yeterince bilgi veriyor.

Emekli Maaş Bordrosu Nasıl Alınır?

SGK üzerinden emekli maaşı alan bireylerin e-Devlet sistemi üzerinden barkodlu şekilde emekli maaş dökümü almaları mümkün hale gelmiştir. Emekli maaş bordrosu almak için de normal e-Bordro alma adımlarını takip etmek yeterlidir. Aynı zamanda e-Devlet sistemi üzerinden emekli maaşlarını hesaplamak, sorgulamak ve ödeme işlemlerini görüntülemek de mümkündür.

 

Eğer emekli maaş bordrosu almak isterseniz öncelikle TC kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile birlikte sisteme giriş yapmanız gerekiyor. Hemen sonrasında izlemeniz gereken adımlar ise şu şekilde:

 

  • e-Hizmetler sayfasına gidin,
  • Sosyal Güvenlik ve Sigorta sekmesine ilerleyin,
  • Emeklilik Uygulamaları sekmesine ilerleyin,
  • Emekli Aylık Bilgisi sekmesine ilerleyin,
  • 4/a, 4/b ve 4/c seçenekleri arasından emekli maaşı kategorisi seçimi yapın.

 

Tüm bu adımlar sonrasında emekli maaş dökümünüz hazırlanır. Dolayısıyla bu maaş dökümünü yalnızca görüntüleyebilir, bilgisayarınıza ya da telefonunuza indirebilir, dilerseniz yazdırabilirsiniz.

 

Hem e-Bordro nedir sorusuna detaylı bir yanıt alabilmek hem de e-Bordro işlemlerinizi bir mali müşavir eşliğinde sorunsuz bir şekilde ilerletmek isterseniz, hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

UYARI: Bu yazıda yer alan bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel olarak herhangi bir hizmet ya da tavsiye sunmayı amaçlamamaktadır. Şirketiniz için ve bireysel olarak karar almadan önce mutlaka profesyonel bir uzmana danışın. SMMM Burak Bayraktar bu yazıda yer alan bilgilerin kullanılması sonucunda oluşacak zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

 

Güncel Bilgiler

0 232 430 21 55
Whatsapp Destek
Facebook
Instagram
Linkedin