E ticaret günümüzün en yaygın olarak yapılmakta olan işlerinden biridir. Pek çok kişi e ticaret yaparak para kazanmaktadır. İnternet üzerinden ürün ya da hizmet alım ve satımının gerçekleştirilmesi, müşteri desteği, lojistik hizmetleri gibi konuların tamamı e-ticaret kapsamına girer. Nitekim bir ticari faaliyet söz konusu olduğu için bir fatura kesme ve vergi verme zorunluluğu da doğar. Bu yüzden öncelikle bir e-ticaret şirketi kurmak gerekir. Fiziki olarak ticari faaliyet yürüten markaların büyük bir kısmı, artık bu faaliyetlerini i̇nternet ortamına taşıyarak e-ticaret yapmaya başlamış durumda. Peki e-ticaret için şirket kurmak nasıl bir süreç gerektiriyor ve ne gibi avantajlar sunuyor? Bu konu hakkında kapsamlı bir rehber hazırlamaya çalıştım.
E-Ticaret Şirketi Nedir?
Öncelikle e ticaret, ürünlerin alım ve satım işleminin internet yoluyla yapılmasını amaç edinen bir iştir. Pazarlama stratejisinin ön planda olduğu e ticarette pazarlama stratejileri ile talep yaratılır ve müşteri desteği sağlanır. E ticareti kapsayan diğer önemli unsurlar ise ticari ve lojistik iletişimdir diyebiliriz. İnternet üzerinden herhangi bir ürün ya da hizmet satmak istediğinizde öncelikle bir e-ticaret şirketi kurmanız gerekir. E-ticaret için bir şahıs şirketi kurabileceğiniz gibi limited ya da anonim şirket de kurabilirsiniz. Şirketiniz kurduktan sonra vergi levhası üzerine bir nace kodu işletmeniz gerekir. E-ticaret “Radyo, Televizyon ve Posta Yoluyla Ya Da İnternet Üzerinden Yapılan Perakende Ticareti” kapsamına girer ve vergi levhası üzerine işlenmesi gereken nace kodu 47.91.14 olarak belirlenmiştir.
Siz de e-ticaret için şirket kurmak istiyorsanız, bunun için öncelikle bir mali müşavirden destek almanızı öneririz. Hem e-ticaret şirketi kurmak ile ilgili bilgilere hem de nace kodu ile ilgili bilgilere erişmek ve süreci bir profesyonel ile yönetmek için hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.
E-Ticaret Şirketi Kurmak İçin Gerekenler
Eğer mevcut bir iş yeriniz varsa ve bunu dijital ortama taşımak istiyorsanız, satacağınız ürünleri ya da hizmetleri zaten biliyorsunuz demektir. Fakat yeni kurulacak bir e-ticaret sitesi için öncelikle satacağınız ürünleri ya da vereceğiniz hizmetleri belirlemeniz gerekir. E-ticaret sitesi için kendiniz bir alan adı ya da sunucu alabileceğiniz gibi, bu alanda hizmet veren ajanslardan da yardım alabilirsiniz. Elbette kuracağınız e-ticaret sitesinin güvenli ve hizmeti aksatmayacak güçte bir altyapıya sahip olması gerekir.
Bir diğer önemli konuda bir şirket açmak ve yaptığınız tüm satışları faturalandırmaktır. Yani bir vergi mükellefi olmanız gerekir. Aksi halde i̇nternet üzerinden kredi kartı ya da banka havalesi ile satış yapabilmek için sanal POS alamazsınız. Bu süreçte dijital dönüşüm süreçleri kapsamında uygulamaya konulan e-fatura gibi hizmetlerden faydalanmak da sizin için işleri kolaylaştıracaktır. Tüm bunlara ek olarak bir e-ticaret sitesi açmadan önce bir mali müşavir ya da muhasebeci seçmek, şirket kuruluşu için gerekli evrakları toplamak, şirket kurma maliyetlerini hesaplamak ve şirket açma başvurusunda bulunmak gerekir.
İlgili İçerikler:
Anonim Şirket Kurmak | Anonim Şirket Kurma Maliyeti 2024
Şahıs Şirketi Kurmak | Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti 2024
Komandit Şirket Nedir? Komandit Şirket Kuruluş Süreci
Kollektif Şirket Nedir? Kollektif Şirketin Özellikleri Nelerdir?
Limited Şirket Kurmak | Limited Şirket Kurma Maliyeti 2024
Home Ofis Şirket Kurmak | Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti 2024
E-Ticaret İçin Şirket Kurmak Aşamasında Gerekli Evraklar
- Nüfus cüzdanı sureti,
- İmza beyannamesi,
- Tapunun fotokopisi ya da kira kontratı,
- İkametgah.
- e-Mail Adresi
E-Ticaret Şirketi Kurmak Ne Gibi Avantajlar Sağlar?
Herhangi bir ürün ya da hizmet satmak için interneti kullanmak ve e-ticaret için şirket kurmak, aynı zamanda 7 gün 24 saat boyunca açık olan bir işyeri açmak gibidir. Aynı zamanda bu e-ticaret sitesi üzerinden mevcut şubeleriniz ve şirketinizle ilgili bilgileri paylaşabilir, ürün ve hizmet yelpazenizi istediğiniz zaman güncelleyebilirsiniz. Tüm müşteriler işyerinize istedikleri zamanda anlık olarak erişir ve hızlı bir şekilde sipariş verebilir. Aynı zamanda bu durum müşterilerin zamandan, sizin de pek çok ekstra maliyetten tasarruf etmenizi sağlar. Tüm bunlara ek olarak e-ticaret yaparak elde edeceğiniz avantajlar şunlardır:
- Fiziki bir mağaza açtığında ödemeniz gereken kira ve stopaj gibi masraflardan kurtulmuş olursunuz ,
- Ticaret faaliyetlerinin tamamını evden yürütebilirsiniz,
- Bir satıcı olarak ürünlerinizi ve hizmetlerinizi dünyanın her bir noktasına ulaştırabilirsiniz,
- Müşteriler için 7 gün ve 24 saat boyunca hem ulaşılabilir olur hem de herhangi bir zaman kısıtlaması olmadan satış yapma imkanı yakalarsınız,
- Stoksuz satış yapabileceğiniz için hem depo hem de stok maliyetleri ortadan kalkar,
- Müşterilere çok geniş bir ürün yelpazesi ve çeşitlilik sunulabilir,
- Ürünler ve hizmetler hakkındaki açıklamalar ya da tanıtımlar hem detaylı hem de açıklayıcı bir şekilde yapılabilir,
- Çok geniş ve çok farklı bir kitleye ulaşılabilir.
Tüm bu avantajları sayesinde e-ticaret için şirket kurmak son derece cazip bir hale gelmiş durumda. Siz de e-ticaret şirketi kurmak için bir süreç başlatmak isterseniz, hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
E-Ticaret İçin Şirket Kurmak Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Her konuda olduğu gibi, resmi işlemler gerektirdiği için e-ticaret için şirket kurmak konusunda da önceden pek çok bilgiye vakıf olmak gerekir. Eğer bir e-ticaret şirketi kurmaya niyetlendiyseniz, aklınızda tutmanız gereken başlıca bilgiler şu şekilde:
- E-ticaret faaliyetleri için kurulacak işletmenin bir e-ticaret şirketi olması, çeşitli hibe, destek ve kredilerden yararlanmayı kolaylaştırır,
- Eğer KOSGEB desteklerinden yararlanmak istiyorsanız, bunun için öncelikle KOSGEB tarafından verilen geleneksel girişimci ve ileri girişimci eğitimlerini tamamlamanız gerekir,
- 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle evlerinde ürettikleri ürünleri internet sitesi ve sosyal medya ortamından satarak elde ettikleri gelirin, bir yıllık brüt asgari ücret tutarındaki kısmından e-ticaret şirketleri gelir vergisinden muafiyet kazanabilir.
- Eğer herhangi bir işçi çalıştırmıyorsanız ödemeniz gereken gelir vergisi oranı yüzde 4’tür; fakat eğer en az 1 işçi çalıştırıyorsanız bu durumda yüzde 2 oranında gelir vergisi ödersiniz,
- E-ticaret şirketleri şirketi kurma süreçleri ancak muhasebeci ya da mali müşavirler tarafından yürütebilir, bu yüzden e-ticaret için şirket kurmak isteyenlerin öncelikle bir muhasebeci ya da mali müşavir ile anlaşması gerekir,
- Vergi levhası üzerinde e-ticaret nace kodu bulunmalıdır.
Bir şahıs şirketi kurmak e-ticaret faaliyetlerini yönetmek için başvurulabilecek en etkili yöntemlerden biridir. Bu süreçte nasıl bir şirket kuracağınıza mali müşaviriniz ile ortak şekilde karar vermeniz sizin için işleri kolaylaştıracaktır.
İlgili İçerikler:
Sanal Ofis Nedir? Sanal Ofislerde Şirket Kurmak Yasal Mı?
Devlet Memurları Şirket Kurabilir mi? | Sigortalı Çalışırken Şirket Kurmak
Startup Nedir? Nasıl Kurulur? | Startup İle İlgili Merak Ettikleriniz
Şirket Türleri ve Özellikleri Nelerdir? Hangi Şirketi Kurmalıyım?
Serbest Bölgede Şirket Kurmak | Serbest Bölgelerin Avantajları
Teknokentlerde Şirket Kurmak | Teknokentlerin Avantajları
E-Ticarette Başarılı Olmak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?
Öncelikle e ticaret, ürünlerin alım ve satım işleminin internet yoluyla yapılmasını amaç edinen bir iştir. Pazarlama stratejisinin ön planda olduğu e ticarette pazarlama stratejileri ile talep yaratılır ve müşteri desteği sağlanır. E ticareti kapsayan diğer önemli unsurlar ise ticari ve lojistik iletişimdir diyebiliriz. Her alanda olduğu gibi e-ticarette de başarılı olmak için bazı noktalara özen göstermek gerekiyor. Eğer siz de e-ticaret için şirket kurmak ve bu yolculukta başarılı olmak istiyorsanız bireysel bir çaba ile ya da profesyonel ekiplerden yardım alarak bir çalışma yürütmeniz gerekir.
Reklam ve tanıtım faaliyetlerine girişmek marka bilinirliğini artıracaktır. Bunun için bireysel bir çaba gösterebileceğiniz gibi, bu alanda profesyonel destek sağlayan ajanslardan ya da ekiplerden destek alabilirsiniz. Daha geniş bir kitleye ulaşmak için sosyal medya araçlarını aktif olarak kullanabilir, Adsense ve Adwords gibi dijital araçlar aracılığıyla dijital ortamda görünür bir hale gelebilirsiniz.
Herhangi bir ürün ya da hizmet satmak ve e-ticaret için şirket kurmak bir mali müşavir kontrolünde hızlı şekilde gerçekleşebilir. Fakat her şey şirket kurmak değildir. Bu yüzden mali müşaviriniz ile şirketinizi kurduktan sonra reklam çalışmalarına, ürün yelpazenizi genişletmeye ve karlılık oranlarınızı artırmaya odaklanmanız gerekir. Bu şekilde e-ticaret faaliyetlerinden maksimum verimi elde edebilirsiniz.
UYARI: Bu yazıda yer alan bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel olarak herhangi bir hizmet ya da tavsiye sunmayı amaçlamamaktadır. Şirketiniz için ve bireysel olarak karar almadan önce mutlaka profesyonel bir uzmana danışın. SMMM Burak Bayraktar bu yazıda yer alan bilgilerin kullanılması sonucunda oluşacak zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
En İyi Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Şirket Kurmak İçin Yapılması Gerekenler | Hangi Şirketi Kurmalıyım?
- Amaç Konu Örnekleri | Doğru Amaç ve Konu Seçimi!
- Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti 2024 | Kendi İşinin Patronu Ol !
- Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Düşük Maliyetle Hızlı Şahıs Şirketi !
- Şahıs Şirketi Kurmak | Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti 2024
- Şirket Kurma Aşamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Hatalar!!
- Türkiye’de Şirket Kurmak İçin Yapılması Gerekenler!!!
- Serbest Bölgede Şirket Kurmak | Serbest Bölgelerin Avantajları
- Teknokentlerde Şirket Kurmak | Teknokentlerin Avantajları
- E-Ticaret İçin Şirket Kurmak ve Avantajları
- Sanal Ofis Nedir? Sanal Ofislerde Şirket Kurmak Yasal Mı?
- Startup Nedir? Nasıl Kurulur? | Startup İle İlgili Merak Ettikleriniz
- Kollektif Şirket Nedir? Kollektif Şirketin Özellikleri Nelerdir?
- Komandit Şirket Nedir? Komandit Şirket Kuruluş Süreci
- Şirket Türleri ve Özellikleri Nelerdir? Hangi Şirketi Kurmalıyım?
- Yabancı Ortaklı Şirket Kuruluşu ve Çalışma İzni Alınması
- Home Ofis Şirket Kurmak | Şirket Kurmanın Maliyeti 2024
- Anonim Şirket Kurmak | Anonim Şirket Kurma Maliyeti 2024
- Limited Şirket Kurmak | Limited Şirket Kurma Maliyeti 2024