İş dünyası içerisinde fatura, irsaliye ve makbuz da dahil olmak üzere düzenlenmesi gereken çok sayıda belge bulunur. İşte bu belgelerden biri de gider pusulasıdır. İşletmelerin mal ve hizmet alımlarında fatura verme ya da alma gibi durumları söz konusu olmadığı zaman devreye gider pusulaları girmektedir. Dolayısıyla işletmelerin bu konu hakkında etraflıca bilgi sahibi olması gerekiyor. Peki gider pusulası nedir, nasıl ve kimler tarafından düzenlenir, vergisi nasıl hesaplanır ve stopaj oranları nelerdir? Sizler için bu konuyu etraflıca inceleyen kapsamlı bir rehber hazırladık…
Gider Pusulası Nedir?
Herhangi bir malı ya da hizmeti vergi mükellefi olmayan kişilerden alıyorsanız, bu mal ve hizmetlerin vergilendirilmesi gerekir. Hem vergilendirme hem de iade alım sürecinde düzenlenen ve fatura statüsünde bulunan belge de gider pusulası olarak adlandırılır. Daha kısa bir tabirle, vergi mükellefi olmayan kişilerden alınan mal ya da hizmetin belgelendirilmiş halidir. Vergi matrahının düzgün bir şekilde belirlenmesi ve vergi döngüsünün devam edebilmesi için, vergiye tabi olan her hareketin mükellefler tarafından kaydedilmesi büyük önem taşır. Bu nedenle Vergi Usul Kanunu içerisindeki bir düzenleme ile fatura yerine geçen gider pusulası oluşturulmuştur. Bu belge aynı zamanda insanlardan mücevherat gibi kişisel eşyalar satın alan birinci ve ikinci sınıf tacirler tarafından da kesilir.
Vergi Usul Kanunun 19 Ekim 2019 tarihli ve 3092 sayılı genel tebliği ile gider pusulası da elektronik ortamda düzenlenmesi gereken belgelerden biri olarak değerlendirilmiştir. Böylelikle gider pusulasının da tıpkı e-fatura ve e-makbuz gibi elektronik ortamda hazırlanması mümkün hale gelmiş, saklamak ve kayıt altına almak kolaylaşmıştır.
Gider Pusulası Ne Zaman Düzenlenir?
Herhangi bir malı ya da hizmeti alan her mükellef, bu ticareti belgelendirmeli ve bir fatura kesmelidir. Fakat fatura vermenin ya da almanın mümkün olmadığı durumlar gelişebilir. İşte böyle durumlar için gider pusulası düzenlenir. Buna göre, bu belgenin düzenleneceği durumlar şu şekilde listelenebilir:
- Ürün ya da hizmet vergi mükellefi olmayan kişilerden alındığında,
- Ürün ya da hizmet vergiden muaf tutulan esnaflardan alındığında,
- Sabit bir kıymet basit usulde vergilendirilmiş olan mükelleflerden alındığında,
- Serbest meslek faaliyetlerinde geçici olarak bulunanlara ödeme yapıldığında,
- Gelir Vergisi Kanununun 18. maddesinde belirtilmiş olan istisnadan faydalanan kişilerden herhangi bir eser alındığında.
Mükellefler tarafından düzenlenen gider pusulasının daha iyi anlaşılması için şöyle bir örnek verebiliriz: Herhangi bir restoranın mutfak kısmının temizlenmesi gerekir. Bu temizlik işini gerçekleştirecek olan kişi eğer bir vergi mükellefi değilse, restoran temizlik işi için yapacağı ödemeye karşılık olarak fatura kesemez. Böyle durumlarda işletmeler yapacakları ödeme için gider pusulası keser. Söz konusu belge oluşturulduktan sonra muhasebe kayıtlarına da geçirilebilir.
Gider Pusulasını Kimler Düzenler?
Gider pusulasının kimler tarafından kesileceğine dair Vergi Usul Kanunu 234. maddede şunlar belirtilmiştir:
- Fatura verme yükümlülüğü olmayan kişilerden alınan mal ya da hizmetlerde, fatura verme ya da alma mecburiyeti olan mükellefler bu belgeyi düzenler.
- Vergiden muaf esnafa yaptırılan işler ya da alınan ürünler için; birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, basit usul defter tutma yükümlülüğü bulunan serbest meslek erbapları ve çiftçiler bu belgeyi düzenler.
- Kişisel eşyalarını satan insanlardan bu eşyaları alan birinci ve ikinci sınıf tüccarlar bu belgeyi düzenler.
Eğer siz de gider pusulası düzenlemek zorunda olup olmadığınızı öğrenmek isterseniz bunun için bir mali müşavirden yardım alabilirsiniz. Gider pusulasıyla ilgili tüm sorularınız ve sorunlarınız için hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Gider Pusulası Nasıl Düzenlenir?
Belgelerin doğru şekilde düzenlenmesi, işletmelerin zarar görmemesi ya da bir problemle karşılaşmaması adına büyük önem taşır. Gider pusulası 2 nüsha olarak düzenlenir ve her iki tarafa da birer nüsha verilir. Tek nüsha olarak düzenlenmiş olan pusulalar geçersiz sayılır. Pusulayı düzenleyen taraf, malı ya da hizmeti satan kişiye imza attırmalıdır. Aksi halde gider pusulası yine geçersiz sayılır. Pusulanın üzerinde yer alması gereken tüm bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekir.
Gider Pusulasının Üzerinde Yer Alması Gereken Bilgiler
- Ürün ya da hizmetin niteliği ve yapılan ticaretin içeriği,
- İşin çeşidi,
- Adet bilgileri,
- Birim fiyatı,
- Toplam fiyat tutarı,
- Vergi oranı,
- Net vergi tutarı,
- Tarafların isimleri ve soyadları,
- Adres bilgileri,
- Eğer varsa vergi dairesi ve vergi numarası,
- Gider pusulasının düzenlendiği tarih,
- Seri numarası ve müteselsil numara bilgisi.
Gider Pusulasında Vergi Nasıl Hesaplanır?
Vergi mükellefleri, işi yaptırmış oldukları ya da mal almış oldukları kişi ile yapılan anlaşmaya bağlı olarak vergi hesabı yapabilir. Bu hesap net ya da brüt üzerinden gerçekleştirilebilir. Hesaplama ise şu şekilde yapılır:
- Net Ödeme: Yüzde 20’lik vergi oranı ile 1000 TL toplam tutarında bir iş yapıldıysa, 1000 / (%100 - %20) = 1000 / 0,8 = 1250 TL şeklinde bir ödeme çıkar.
- Brüt Ödeme: Yüzde 20’lik vergi oranı ile 1000 TL toplam tutarında bir iş yapıldıysa, 1000 x (%100 - %20) = 1000 / 0,8 = 800 TL şeklinde bir ödeme çıkar.
Siz de bir ticari faaliyet sırasında gider pusulasını sorunsuz bir şekilde kesmek ve vergi oranlarını doğru bir şekilde hesaplamak isterseniz, bunun için bir mali müşavirden yardım almak çok daha doğru olacaktır. Vergi işlemleri ve çok daha fazlası için hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Gider Pusulasında Stopaj Oranları Nelerdir?
Herhangi bir mükellefin mal ya da hizmet alımı için yaptığı ödemelerde alacaklı kişi adına vergi kesintisi yapılması stopaj olarak adlandırılır. Adına stopaj yapılmış olan kişinin sonradan beyanname vermesi durumunda, bu stopaj gelir vergisinden mahsup edilir. Gelir Vergisi Kanunu 94. maddeye göre belirlenmiş olan stopaj oranları şu şekildedir:
- Dokuma ürünleri de dahil olmak üzere kilim, çorap, havlu, çarşaf, sepet, hasır, dantel, nakış işleri, tüm turistik eşyalar, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek ve benzeri ürünlerin mal bedelleri ile bu malların üretimi için ödenen hizmet bedellerinin yüzde 2’si oranında stopaj uygulanır.
- Hurda mal alımlarında uygulanan stopaj kesintisi oranı yüzde 2’dir.
- Diğer tüm mal alımlarında uygulanan stopaj kesintisi oranı yüzde 5’tir.
- Yukarıda yer alan hizmetlerin dışında kalan tüm diğer hizmet alımlarında uygulanan stopaj kesintisi oranı yüzde 10’dur.
- Eğer malın ya da hizmetin alındığı kişi vergi mükellefi değilse ve esnaf muafiyetinden de yararlanamıyorsa, bu kişinin yaptığı şey kapıdan kapıya gezerek tüzel ya da gerçek kişilerin ürünlerini tüketiciye satmaksa, bu kişilere yapılacak olan prim ve komisyon gibi ödemelerde uygulanacak olan stopaj kesintisi oranı yüzde 20’dir.
Şirketlerin ya da işletmelerin mal ya da hizmet aldıkları bazı kişilerin vergi mükellefi olmaması mümkündür. Bu yüzden fatura kesmek de namümkün hale gelir. Böyle durumlarda gider pusulasının nasıl kesileceğini bilmek büyük önem taşır. Eğer siz de bu konuda bir mali müşavir ile çalışarak profesyonel destek almak isterseniz, hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
UYARI: Bu yazıda yer alan bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel olarak herhangi bir hizmet ya da tavsiye sunmayı amaçlamamaktadır. Şirketiniz için ve bireysel olarak karar almadan önce mutlaka profesyonel bir uzmana danışın. SMMM Burak Bayraktar bu yazıda yer alan bilgilerin kullanılması sonucunda oluşacak zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Güncel Bilgiler
- Vergi Optimizasyonu: Şirketiniz İçin En İyi Stratejiler
- E-Fatura ve E-Defter Uygulamasına Geçiş Süreci ve Cezai Yaptırımlar
- Sermaye Artırımı Nedir? Sermaye Artırımı Nasıl Yapılır?
- Luca Kısayol Tuşları | Luca Kısayolları
- E-Ticarette Vergilendirme ve Sanal Pazar Yerleri İçin Rehber
- Dijital Vergi Dairesi Nedir? Dijital Vergi Dairesi Nasıl Çalışır?
- Enflasyon Muhasebesi Nedir? Nasıl Uygulanır? 2024
- Konsinye İhracat ve Mikro İhracat Arasındaki Farklar!
- Varlık Barışı Nedir? Varlık Barışından Faydalanmak İçin Gerekenler
- Gayrimenkul Sektörü İçin e-Fatura Mükellefiyeti Zorunlu Mu?
- Sanal Ofis Hangi Sektörler Tarafından Tercih Edilir? Avantajları Ne?
- Tediye Makbuzu Nedir? Tediye Makbuzu Düzenlemek Zorunlu Mu?
- Damga Vergisi Oranları 2024 | Damga Vergisine Tabi Kağıtlar
- Tahsilat Makbuzu Nedir? Tahsilat Makbuzu Zorunlu mu?
- e-Belge Nedir? e-Belge Kullanması Gereken Mükellefler
- KDV Hesaplama Nasıl Yapılır? KDV ve KDV 2 Arasındaki Farklar
- Gelir Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır? Gelir Vergisi Nedir?
- Kurumlar Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır? Kurumlar Vergisi Nedir?
- Konaklama Vergisi Nedir? Kimler Konaklama Vergisi Ödeyecek?
- ÖKC Nedir? Kimler Yeni Nesil ÖKC Kullanmak Zorunda?
- Kira Stopajı Nedir? Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?
- Basit Usul Şartları Nelerdir? Kimler Basit Usulde Mükellef Olabilir?
- Yatırım Teşvik Belgesi Nedir? Kimler Alabilir? Ne İşe Yarar?
- Ticaret Sicil Gazetesi Nedir? Nasıl Sorgulanır?
- Sanayi Sicil Belgesi Nedir? Ne İşe Yarar? | SMMM Burak Bayraktar
- Kapasite Raporu Nedir? Kapasite Raporu Örneği
- UETS Nedir, Ne İşe Yarar? UETS Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Kıdem Tazminatı Hesaplama 2024 | Kıdem Tazminatı Şartları
- İhbar Tazminatı Hesaplama 2024 | İhbar Tazminatı Şartları
- e-Bordro Nedir? e-Bordro Sorgulama İşlemleri
- BağKur Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır? BağKur Primi Nedir?
- Leasing Nedir? Finansal Kiralama Nasıl Yapılır?
- Navlun Faturası Nedir? Nasıl Hesaplanır? Navlun Faturası Örneği
- İhracatçılara Yeşil Pasaport Nasıl Verilir? Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Yerli Malı Belgesi Nedir? Yerli Malı Belgesi Nasıl Alınır?
- Özel Entegratör Nedir? Kimler Özel Entegratör Kullanabilir?
- Proforma Fatura Nedir, Nasıl Düzenlenir? Proforma Fatura Örneği
- Transit Ticaret Nedir? | KDV Beyannamesine Tabi Midir?
- Özlük Dosyası Nedir? Kimler Personel Özlük Dosyası Kullanır?
- E-imza ve Mali Mühür Nedir? Hangi Mükellefler Kullanabilir?
- İhraç Kayıtlı Fatura Nedir? Kimler İhraç Kayıtlı Satış Yapabilir?
- Vergi Numarası Sorgulama ve Doğrulama Nasıl Yapılır?
- Beyanname Nedir? | Şirketlerde Beyanname Türleri Nelerdir?
- Gider Pusulası Nedir? Gider Pusulası Stopaj Oranları
- Müteahhitlik Belgesi Nasıl Alınır? | Müteahhitlik Belgesi Başvuruları
- Cari Hesap Nedir? Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?
- KEP Adresi Nedir? Kimler KEP Adresi Kullanmak Zorunda?
- E-irsaliye Nedir? E-irsaliye Zorunluluğu Olan Mükellefler
- İnteraktif Vergi Dairesi Nedir? | İVD Kullanım Amacı
- Nace Kodu Nedir, Ne İşe Yarar? | Nace Kodlarının Listesi
- İmza Sirküsü Nedir? İmza Sirküleri Nasıl Alınır?
- İşletme Defteri Nedir? Kimler İşletme Defteri Tutabilir?
- Serbest Meslek Nedir? Serbest Meslek Makbuzu Hesaplama
- Defter Beyan Sistemi Nedir? Defter Beyan Başvuru İşlemleri
- Devlet Memurları Şirket Kurabilir mi? | Sigortalı Çalışırken Şirket Kurmak
- Freelance Vergi Süreci | Freelancer Şirket Kurmak Zorunda Mı?
- Pasif Gelir Nedir? | Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?
- Marka Tescili Nasıl Yapılır ve Marka Sorgulama İşlemleri
- Esnaf Kurye Nedir? | Moto Kuryeler Şahıs Şirketi Kurabilir Mi?
- Defter Hadleri 2024 | Defter Tutma ve Sınıf Değiştirme Hadleri
- Huzur Hakkı Nedir, Kimlere Verilir, Nasıl Hesaplanır?
- Taşeron Nedir? Taşeron İşçilerin Sahip Oldukları Haklar Neler?
- Asgari Ücret 2024 | Asgari Ücret Ne Kadar? | Asgari Ücret
- Verbis Nedir? | Verbis Kayıt Zorunluluğu Olan Mükellefler
- Etbis Nedir? Etbis’e Kayıt Zorunluluğu Getirilen Mükellefler
- Defter Tasdik Ücretleri 2024 | Defter Tasdikiyle İlgili Merak Edilenler
- E Spor Nedir? E Sporcuların Vergilendirilmesi 2024
- Amazon FBA Nedir? Amazon FBA Satışlarının Vergilendirilmesi
- Kdv İadesi Nedir ? Hangi Durumlarda KDV İadesi Alınabilir?
- e-Fatura Nasıl Düzenlenir? e-Faturaya Kimler Geçmeli?
- e-Arşiv Fatura Nasıl Düzenlenir? e-Arşiv Fatura Nedir?
- Dropshipping Nedir? Dropshipping Vergilendirme Süreci
- Mikro İhracat ve Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi Nedir?
- E-Ticaret ve İnternet Üzerinden Yapılan Satışların Vergilendirilmesi
- Google AdSense Gelirlerinin Vergilendirilmesi, İnternet Fenomenleri
- Kripto Paraların Vergilendirilmesi | Kripto Para Nedir?