Pandemi döneminde küresel bir durgunluk yaşansa da, bugün ticari faaliyetlerin yavaş yavaş normale döndüğünü söyleyebiliriz. Türkiye özelinde düşünürsek pandemi sonrası döneminde ihracat rakamlarında önemli bir artış gözleniyor. Bu artış 2017 yılında yürürlüğe giren ve ihracatçılara yeşil pasaport verilmesini mümkün kılan genelge ile ilgili olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Peki ihracatçılara yeşil pasaport nasıl verilir ve bu konuda sektörlere tanınan istisnalar neler? Bu konu hakkında merak edilen tüm soruları detaylı bir şekilde cevaplandırmaya çalıştım.
İhracatçılara Yeşil Pasaport Nasıl Verilir?
22 Mart 2017 tarihinde yürürlüğe giren genelge ile birlikte mal ve hizmet ihracatçılarına yeşil pasaport verilmesi mümkün hale geldi. Genelge uyarınca son 3 takvim yılı göz önünde bulundurularak yıllık ortalama ihracat rakamı 500.000 doların üzerinde olan mal ve hizmet ihracatçıları firmaların temsilcileri yeşil pasaport alabilecek. Firma temsilcilerinin yeşil pasaport alabilmeleri için öncelikle ilgili İhracatçılar Birliği’ne üye olunması gerekiyor.
Firmaların yıllık ortalama ihracat rakamlarına göre yeşil pasaport alabilecek firma temsilcilerinin sayısı değişkenlik gösteriyor. Buna göre; 2022 yılında yapılacak başvurular dikkate alındığında, bir firmanın temsilcilerinin yeşil pasaport alabilmesi için 2019, 2020 ve 2021 yıllarında yakalamış olması gereken yıllık ortalama ihracat rakamları şu şekilde olmalıdır:
- 500 bin dolar ile 10 milyon dolar arasındaki ihracat ortalamasında 1 yetkili,
- 10 milyon dolar ile 25 milyon dolar arasındaki ihracat ortalamasında 2 yetkili,
- 25 milyon dolar ile 50 milyon dolar arasındaki ihracat ortalamasında 3 yetkili,
- 50 milyon dolar ile 100 milyon dolar arasındaki ihracat ortalamasında 4 yetkili,
- 100 milyon dolar ve üzerindeki ihracat ortalamasında 5 yetkili.
Firmalar ihracat rakamlarını da belirttikleri bir başvuru formu ile hususi damgalı pasaport için başvuru yapılabilir. Türkiye’de ihracatçılara yeşil pasaport ile ihracat rakamlarının artırılması hedeflenmiştir. Konu ile detaylı bilgi ve başvuru sürecine dair izlenmesi gereken rakamlar için hemen şimdi bizimle yüz yüze bir görüşme planlayabilirsiniz.
İhracatçılara Yeşil Pasaport Başvurusunda Gerekli Belgeler
İşletmelerin ihracatçılara yeşil pasaport uygulamasına başvurmak için hazırlaması gereken belgeler bulunur. Bu belgeler İhracatçılar Birliği’ne kargo ile gönderilebileceği gibi elden de teslim edilebilir. Söz konusu belgelerin listesi şu şekilde:
- Firmanın kaşesi bulunan ve imza sirkülerinde belirtilen yetkili kişi ya da kişilerce imzalanmış olan başvuru dilekçesi,
- İmza sirküleri aslı ya da noter onaylı sureti,
- Yeminli Mali Müşavir tasdik raporu (Bu raporun Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan dispozisyona uygun şekilde hazırlanması gerekir),
- Fatura tablosu,
- Yeminli Mali Müşavir tarafından mühürlenmiş ve imzalanmış finansal bilgi formu,
- Yeminli Mali Müşavir tarafından mühürlenmiş ve imzalanmış, son 3 takvim yılına ait kurumlar vergisi beyannamesi,
- Yeminli Mali Müşavir faaliyet belgesi,
- Yeminli Mali Müşavir tasdik sözleşmesi.
Tüm bu belgeler hazırlandıktan sonra, İhracatçılar Birliği tarafından bu belgeler Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticaret Genel Müdürlüğü onayına gönderilir. Eğer bakanlık tarafından onay gelirse ikinci aşama belgeler talep edilir. Onay gelmesi durumunda İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’ne sunulması gereken evrakların listesi ise şu şekildedir:
- Bölge Müdürlüğü tarafından onaylanmış olan pasaport talep formu,
- Nüfus cüzdanının aslı,
- Muhatap bölge müdürlüğü tarafından ilgili İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’ne gönderilmiş olan yazı,
- Pasaport alacak kişiye ait ICAO standartlarına uygun 2 adet biyometrik fotoğraf,
- Pasaport defter bedelini yatırdıktan sonra alınacak olan dekont.
Tüm bu sürecin mutlaka bir mali müşavir kontrolünde yönetilmesi gerekir. Çünkü yukarıda da görüldüğü üzere mali müşavir tarafından hazırlanması, mühürlenmesi ve imzalanması gereken belgeler bulunur. Bu yüzden siz de ihracatçılara yeşil pasaport başvurusunda bulunmak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlgili İçerikler:
Navlun Faturası Nedir? Nasıl Hesaplanır? Navlun Faturası Örneği
Transit Ticaret Nedir? | KDV Beyannamesine Tabi Midir?
İhraç Kayıtlı Fatura Nedir? Kimler İhraç Kayıtlı Satış Yapabilir?
Mikro İhracat ve Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi Nedir?
Serbest Bölgede Şirket Kurmak | Serbest Bölgelerin Avantajları
Proforma Fatura Nedir, Nasıl Düzenlenir? Proforma Fatura Örneği
Hizmet İhracatçılarına Yönelik İstisnalar Nelerdir?
Hizmet ihracatı yapan firmalar için kafalarda herhangi bir soru işareti kalmaması adına bazı istisnalardan ve bilinmesi gerekenlerden bahsetmeyi önemli buluyorum. Buna göre; hizmet ihracatı yapan sektörlerin ihracatçılara yeşil pasaport başvuru sürecinde dikkate alması gereken önemli noktalar şunlardır:
Yük Taşımacılığı ve Lojistik
- Kara taşımacılığı yapan firmalar taşımacı yetki belgesini Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan almalı ve Yeminli Mali Müşavir tarafından mühürlenmiş ve imzalanmış olan dosya ekine koymalıdır.
- Hem Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan hem de Türkiye üzerinden transit olarak yapılan taşımacılık işleri, düzenlenen faturanın yurt içindeki ya da yurt dışındaki müşteriler adına düzenlenmiş olmasına bakılmaksızın hizmet ihracatı statüsünde değerlendirilir.
- Eğer yük taşımacılığı ve lojistik hizmetini veren firma bir acente ise; hizmet ihracat tutarı hesaplanırken acente tarafından elde edilen gelirlerden, fiili taşımayı gerçekleştiren firma tarafından verilen hizmete karşılık ödenen tutar dışarıda bırakılır ve kalan tutar hizmet ihracatı olarak değerlendirilir.
Yolcu Taşımacılığı
Transit ya da Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan tüm işlemler hizmet ihracatı statüsünde değerlendirilmekle birlikte, Türkiye’deki yerleşik seyahat acenteleri aracılığıyla yapılan tüm işlemler hizmet ihracatı kapsamında değerlendirilmez.
Havaalanı ve Deniz Limanları ve Yer Hizmetleri
Taşımacılık faaliyetlerini Türkiye üzerinden transit olarak gerçekleştiren ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında gerçekleştiren firmalara verilen hizmetler, hizmet ihracatı statüsünde değerlendirilir.
Gastronomi ve Konaklama
Türkiye’de alınmış olan rehberlik ve konaklama hizmetine ilişkin turist rehberi ya da konaklama tesisi tarafından yurt dışında yerleşik bulunan seyahat acentelerine, kişilere ya da kurumlara kesilen tüm faturalarda yer alan tutarlar ve yurt dışında yerleşik bulunan seyahat acentelerine yabancı gerçek kişi turistlere yönelik şekilde kesilen faturalarda yer alan tutarlar hizmet ihracatı statüsünde değerlendirilir.
Seyahat Acenteliği ve Tur Operatörlüğü
Türkiye’de yerleşik bulunan acentelerin yurt dışında yerleşik bulunan kişi, kurum, yabancı gerçek kişi turist ve seyahat acentelerinden elde etmiş olduğu hizmet gelirlerinden, söz konusu kişi, kurum ya da acentelere yönelik olarak Türkiye’de yerleşik bulunan turist rehberi ve konaklama tesisi tarafından verilen hizmet karşılığında ödenen tutarlar çıkarılır; kalan kısım ise hizmet ihracatı statüsünde değerlendirilir.
Bu metinde ihracatçılara yeşil pasaport verilmesine ilişkin genelge, hazırlanması gereken belgeler ve sürecin nasıl işlediği gibi konularda kafa karışıklığını giderecek açıklamalarda bulunmaya çalıştım. Eğer siz de ihracatçılara yeşil pasaport kapsamında merak ettiğiniz soruları cevaplandırmak, fatura tablosu ve finansal bilgiler tablosu gibi konularda yardım almak ve başvuru sürecini bizimle beraber ilerletmek isterseniz, hemen şimdi iletişim kanallarımız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
UYARI: Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak göstermeden kullanılamaz.

Güncel Bilgiler
- Yatırım Teşvik Belgesi Nedir? Kimler Alabilir? Ne İşe Yarar?
- Ticaret Sicil Gazetesi Nedir? Nasıl Sorgulanır?
- Sanayi Sicil Belgesi Nedir? Ne İşe Yarar? | SMMM Burak Bayraktar
- Kapasite Raporu Nedir? Kapasite Raporu Örneği
- UETS Nedir, Ne İşe Yarar? UETS Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Kıdem Tazminatı Hesaplama 2023 | Kıdem Tazminatı Şartları
- İhbar Tazminatı Hesaplama 2023 | İhbar Tazminatı Şartları
- e-Bordro Nedir? e-Bordro Sorgulama İşlemleri
- BağKur Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır? BağKur Primi Nedir?
- Leasing Nedir? Finansal Kiralama Nasıl Yapılır?
- Navlun Faturası Nedir? Nasıl Hesaplanır? Navlun Faturası Örneği
- İhracatçılara Yeşil Pasaport Nasıl Verilir? Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Yerli Malı Belgesi Nedir? Yerli Malı Belgesi Nasıl Alınır?
- Özel Entegratör Nedir? Kimler Özel Entegratör Kullanabilir?
- Proforma Fatura Nedir, Nasıl Düzenlenir? Proforma Fatura Örneği
- Transit Ticaret Nedir? | KDV Beyannamesine Tabi Midir?
- Özlük Dosyası Nedir? Kimler Personel Özlük Dosyası Kullanır?
- E-imza ve Mali Mühür Nedir? Hangi Mükellefler Kullanabilir?
- İhraç Kayıtlı Fatura Nedir? Kimler İhraç Kayıtlı Satış Yapabilir?
- Vergi Numarası Sorgulama ve Doğrulama Nasıl Yapılır?
- Beyanname Nedir? | Şirketlerde Beyanname Türleri Nelerdir?
- Gider Pusulası Nedir? Gider Pusulası Stopaj Oranları
- Müteahhitlik Belgesi Nasıl Alınır? | Müteahhitlik Belgesi Başvuruları
- Cari Hesap Nedir? Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?
- KEP Adresi Nedir? Kimler KEP Adresi Kullanmak Zorunda?
- E-irsaliye Nedir? E-irsaliye Zorunluluğu Olan Mükellefler
- İnteraktif Vergi Dairesi Nedir? | İVD Kullanım Amacı
- Nace Kodu Nedir, Ne İşe Yarar? | Nace Kodlarının Listesi
- İmza Sirküsü Nedir? İmza Sirküleri Nasıl Alınır?
- İşletme Defteri Nedir? Kimler İşletme Defteri Tutabilir?
- Serbest Meslek Nedir? Serbest Meslek Makbuzu Hesaplama
- Defter Beyan Sistemi Nedir? Defter Beyan Başvuru İşlemleri
- Devlet Memurları Şirket Kurabilir mi? | Sigortalı Çalışırken Şirket Kurmak
- Freelance Vergi Süreci | Freelancer Şirket Kurmak Zorunda Mı?
- Pasif Gelir Nedir? | Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?
- Marka Tescili Nasıl Yapılır ve Marka Sorgulama İşlemleri
- Esnaf Kurye Nedir? | Moto Kuryeler Şahıs Şirketi Kurabilir Mi?
- 2023 Defter Hadleri | Defter Tutma ve Sınıf Değiştirme Hadleri
- Damga Vergisi Oranları 2023 | Damga Vergisine Tabi Kağıtlar
- Huzur Hakkı Nedir, Kimlere Verilir, Nasıl Hesaplanır?
- Taşeron Nedir? Taşeron İşçilerin Sahip Oldukları Haklar Neler?
- Asgari Ücret 2023 | Asgari Ücret Ne Kadar? | Asgari Ücret
- Verbis Nedir? | Verbis Kayıt Zorunluluğu Olan Mükellefler
- Etbis Nedir? Etbis’e Kayıt Zorunluluğu Getirilen Mükellefler
- Defter Tasdik Ücretleri 2023 | Defter Tasdikiyle İlgili Merak Edilenler
- E Spor Nedir? E Sporcuların Vergilendirilmesi 2023
- Amazon FBA Nedir? Amazon FBA Satışlarının Vergilendirilmesi
- Kdv İadesi Nedir ? Hangi Durumlarda KDV İadesi Alınabilir?
- e-Fatura Nasıl Düzenlenir? e-Faturaya Kimler Geçmeli?
- e-Arşiv Fatura Nasıl Düzenlenir? e-Arşiv Fatura Nedir?
- Dropshipping Nedir? Dropshipping Vergilendirme Süreci
- Mikro İhracat ve Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi Nedir?
- E-Ticaret ve İnternet Üzerinden Yapılan Satışların Vergilendirilmesi
- Google AdSense Gelirlerinin Vergilendirilmesi, İnternet Fenomenleri
- Kripto Paraların Vergilendirilmesi | Kripto Para Nedir?