Kapasite Raporu Nedir? Kapasite Raporu Örneği

Kapasite raporu, bir firma hakkındaki tüm bilgilere ulaşmak için başvurulabilecek en önemli kaynaklardan biri durumunda. Resmi işlemlerde de kullanılan bu evraka imalat, ihracat, ithalat gibi alanlarda pek çok bürokratik işlemde ihtiyaç duyuluyor. Peki kapasite raporu nedir ve ne işe yarar? Kapasite raporu nasıl alınır ve hakkında bilinmesi gerekenler neler? Bu yazımda kapasite raporu nedir ve daha pek çok soruya cevap vermeye çalıştım…

Kapasite Raporu Nedir?

Sanayi kuruluşu niteliği kazanan ve sanayi odalarına katılan tüm gerçek ve tüzel kişilerin bir takım bilgilerini içeren ve aslında bir anlamda kurum ve kuruluşların kimlik kartı olarak değerlendirilebilecek olan rapora kapasite raporu denir. Söz konusu bilgiler irtibat ve iletişim bilgilerini, üretim ile ilgili konuları, yıllık üretim kapasitelerini, teknoloji ve makine durumunu, kullanılan hammaddeleri, sermaye ve istihdam ile ilgili bilgileri ve daha pek çok bilgiyi kapsar. Kapasite raporu, kapasite şubesine bağlı ekspertiz heyetleri tarafından hazırlanır. Bu heyetler söz konusu işletmede gerekli incelemeleri yaparak belgeleri değerlendirir ve ardından da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) sunar. Elektronik ortamda hazırlanan kapasite raporlarında TOBB onayı zorunludur. 

 

Kapasite raporları hesaplanırken kullanılan kriterler ve hesaplama yöntemleri TOBB tarafından belirlenir. Böylelikle kapasite raporlarında haksız rekabete neden olabilecek yanıltıcı bilgilerin paylaşılmasına engel olunmuş olur. TÜİK ve TOBB tarafından belirlenmiş olan kodlama sınıfları bulunur ve tüm makine ve tüketim kalemleri Kapasite Şubesi tarafından bu kodlara göre sınıflanır. PRODTR 2010 sınıflama sistemi ürünleri kodlarken, CPA 2008 sınıflama sistemi de makine ve tüketim kalemleri kodlanırken kullanılır.

 

TOBB tarafından yapılmış olan tanıma göre kapasite raporu nedir sorusunun cevabı şu şekildedir: “Üretim faaliyeti gerçekleştiren tüm kamu kuruluşları ve özel sektör kuruluşlarının üretim gücünü belgeleyen rapordur. Bu rapor düzenlendiği tarihten itibaren 2 yıl süreyle geçerlidir.”

Kapasite Raporunun Kullanım Alanları

Kapasite raporu hayatımıza çok daha eski olmayan bir süreçte girmesine rağmen, sahip olduğu önem her geçen gün artmaya devam ediyor. Bazı belgelerin bazı kuruluşlardan alınması, devletin sunduğu bazı indirimlerden faydalanılması, sanayicilere özel uygulamalara başvurulması dahil olmak üzere kapasite raporunun kullanıldığı pek çok alan var. Bu alanları şu şekilde listelemek mümkün:

 

  • Yatırım Teşvik Belgesi başvurusu,
  • Sanayi Sicil Belgesi almak için yapılan başvurularda,
  • Geçici Kabul İzin Belgesi için başvuru yaparken ya da bu belgeleri alırken verilen taahhütlerin kapatılması sürecinde,
  • Muhtelif ihracat ve ithalat işlemlerinde,
  • Resmi ihalelerde ya da özel ihalelerde,
  • Vergi incelemelerinde,
  • İmalatçı belgesi almak için yapılan başvurularda,
  • Yurtiçinde ve yurtdışında gerçekleşen kredi teminlerinde,
  • Yurtiçinde ya da yurtdışında düzenlenen fuarlara katılımlarda,
  • Tahsisi ya da ithali sırasında tarife kontenjanı uygulanmış olan hammaddelerin temin edilmesi sürecinde,
  • Kamu tarafından başlatılan amacı muhtelif olan incelemelerde.

 

Kapasite raporunun hazırlanması için gerekli süreci bilmek ve başvuru talebini de doğru şekilde gerçekleştirmek sürecin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi açısından büyük önem taşıyor. Bu yüzden sürecin bireysel olarak değil, bir mali müşavir eşliğinde yönetilmesi size katkı sağlayacaktır. Nitekim siz de kapasite raporu nedir sorusuna detaylı bir cevap almak ve süreci başlatmak isterseniz, hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kapasite Raporu Nasıl Alınır?

Bu noktaya kadar kapasite raporu nedir ve ne işe yarar gibi soruları cevaplandırdık. Peki kapasite raporu nasıl alınıyor? Bunun için bazı gereklilikleri yerine getirmek gerekiyor. Örneğin adına kapasite raporu alınacak olan işletmenin merkezinin ya da üretim yerinin o bölgeye bakan odaya kayıtlı olması gerekli. Eğer bu koşulu yerine getiriyorsanız öncelikle bir Kapasite Raporu İstek Formu doldurmanız ve bağlı bulunduğunuz odaya bir dilekçe ile başvurmanız yeterli. Kapasite Raporu İstek Formunu bağlı bulunduğunuz odadan ücretsiz olarak alabilirsiniz.

Kapasite Raporu Başvurusunda İstenen Belgeler

Eğer kapasite raporu almak için başvuruda bulunacaksanız, hazırlamanız gereken belgeler şunlardır:

 

  • TOBB onay harcı,
  • Kapasite Raporu alınacak olan firmanın üretim alanının ya da merkezinin adresinin, bağlı bulunulan belediyeden alınmış olan Ulusal Adres Veri Tabanı adres yazısı,
  • Firma sahibi için imza sirküleri, vekil için vekaletname,
  • Üretim alanının kira sözleşmesi ya da tapu senedi,
  • Üretim alanında çalışan işçilerin son aya ait olan SGK hizmet listesi, firmanın yeni açılıyor olması durumunda da SGK işe giriş bildirimleri,
  • Vergi levhası,
  • Sanayi Sicil Belgesi fotokopisi,
  • Elektrik faturası fotokopisi,
  • İlk başvurularda üretimde kullanılan tüm makinelerin fatura fotokopileri, kapasite raporu yenilemelerinde yeni alınmış makinelerin fatura fotokopileri.

 

Siz de bu evrakları hazırlayarak kapasite raporu başvurusunda bulunabilirsiniz.

İlgili İçerikler:

Yerli Malı Belgesi Nedir? Yerli Malı Belgesi Nasıl Alınır?

Nace Kodu Nedir, Ne İşe Yarar? | Nace Kodlarının Listesi

Startup Nedir? Nasıl Kurulur? | Startup İle İlgili Merak Ettikleriniz

Şirket Türleri ve Özellikleri Nelerdir? Hangi Şirketi Kurmalıyım?

Sanayi Sicil Belgesi Nedir? Ne İşe Yarar? | SMMM Burak Bayraktar
 

Kapasite Raporu Harcı Ne Kadar?

Kapasite harcı düzenleme harcı odalar tarafından belirleniyor ve harç her yıl güncelleniyor. Rapor onaylandıktan sonra onay harcının odalar tarafından belirlenmiş olan hesaplara yatırılması gerekiyor. Yönetim Kurulu'nun 27/12/2022 tarihli 1 ve 2 sayılı kararları uyarınca 2023 yılında Kapasite Raporu onay harcı 1475,00₺ olarak belirlenmiştir.

Kapasite Raporunu Zorunlu Kılan Mevzuatlar

Bazı mevzuatlarda kapasite raporu zorunlu kılınmıştır. Bu mevzuatların kısa bir listesini şu şekilde yapabiliriz:

 

  • 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kanunu,
  • 6985 sayılı Sanayi Sicil Kanunu,
  • Yatırımların teşvik edilmesi ile ilgili tebliğ ve yönetmelikler,
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Muamelat Yönetmeliği,
  • İthalat ve ihracat yönetmelikleri,
  • 560 sayılı olarak yayınlanan “Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname” ve ilgili yönetmelikler.

 

Eğer kapasite raporu ile ilgili olarak detaylı bilgilere ulaşmak isterseniz, söz konusu mevzuatları ve yönetmelikleri inceleyebilirsiniz.

Kapasite Raporu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Her ne kadar kapasite raporu nedir ve kapasite raporu nasıl alınır gibi sorulara cevap vermiş olsak da, bazı konularda hala soru işaretleri bulunuyor olabilir. Nitekim kapasite raporu ile ilgili olarak bilinmesi gereken diğer detayları şu şekilde listeleyebiliriz:

 

  • Kapasite raporu almamak doğrudan bir cezai yaptırıma neden olmaz,
  • Kapasite raporu almayan işletmeler yurtdışı kayıtlı olarak yaptıkları satışlarda ya da ithalat ve ihracat gibi işlemlerde mevzuattan kaynaklı cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir,
  • Sanayi Sicil Belgesi alabilmek için işletmelerin bir kapasite raporuna sahip olması zorunludur.

 

Bu bilgiler ışığında siz de Kapasite Raporu istek formunu bağlı bulunduğunuz odadan ücretsiz olarak temin edebilir ya da bu link üzerinden müracaat formuna ulaşarak başvuru sürecini başlatabilirsiniz.

Kapasite Raporu Örneği

Bir kapasite raporu istek formuna sahip olsanız bile, bu raporu olabilecek en doğru şekilde doldurabilmek için mutlaka bir mali müşavirden destek almanızı öneririz. Eğer kapasite raporu örneğini görmek isterseniz, söz konusu rapora bu bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

Bu yazımda kapasite raporu nedir, ne işe yarar ve nasıl alınır gibi sorulara cevap vermeye çalıştım. Ayrıca kapasite raporu nedir sorusunun cevabı değiştiği sürece bu sayfadaki bilgileri de güncellemeye devam edeceğim. Herhangi bir soru ya da görüşünüz için iletişim kanallarımızı kullanabilirsiniz.

 

UYARI: Bu yazıda yer alan bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel olarak herhangi bir hizmet ya da tavsiye sunmayı amaçlamamaktadır. Şirketiniz için ve bireysel olarak karar almadan önce mutlaka profesyonel bir uzmana danışın. SMMM Burak Bayraktar bu yazıda yer alan bilgilerin kullanılması sonucunda oluşacak zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Güncel Bilgiler

0 232 430 21 55
Whatsapp Destek
Facebook
Instagram
Linkedin