Kira Stopajı Nedir? Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?

Ticari gayrimenkul söz konusu olduğunda kişilerin karşısında birbirinden farklı kavramlar çıkıyor. Bunlardan biri olan kira stopajı, en temel anlamıyla ön kesinti olarak tanımlansa da iş yeri sahiplerinin kafasını karıştıran konulardan biri olabiliyor. Ticari gayrimenkullere özel bir vergi sistemi olan kira stopajı, kiralayan tarafın ödemekle yükümlü olduğu bir kesintidir. Peki kira stopajı nedir, kimler tarafından ödenmelidir ve ne şekilde hesaplanır? Bu yazımda kira stopajı nedir sorusuna ve diğer merak edilenlere cevap vermeye çalıştım…

Kira Stopajı Nedir?

Kira stopajı, ülkemizde geçerli olan Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesi kapsamında uygulanan özel bir vergi türü olarak tanımlanır ve kiraya verilen gayrimenkuller üzerinden yapılan kesintilere karşılık gelir. Ticari taşınmazların brüt kiralarına yansıtılan bir kavram olması nedeniyle, kira stopajı nedir konusu özellikle iş yeri sahipleri tarafından sıklıkla araştırılır. Söz konusu ticari gayrimenkullerine ait vergi ödemelerinin düzenlenmesinde büyük rol oynayan kira stopajı, kiralayan tarafın ödemekle yükümlü olduğu bir bedeldir. Bu nedenle ticari işletme kiralayan tarafların kira stopajı nedir ve nasıl ödenir gibi konularda araştırma yapması iş devamlılığı açısından büyük önem taşır. Aksi halde, tarafların cezai yaptırımlarla karşılaşması fazlasıyla olasıdır.

 

Her yıl değişen oranlara göre belirlenen kira stopajı, vergi tahsilini kolaylaştırmak ve garanti altına almak için uygulanan bir sistemdir. Ayrıca ticari gayrimenkullere ait vergi düzenlemelerinde kullanılır ve vergi kaçırma gibi yasal olmayan durumların önlenmesine katkı sağlar. Maliye idaresinin iş yükünü hafifleten kira stopajı sayesinde, elde edilen gelirlerin ilgili daireye en kısa sürede aktarılması mümkün olur.

Kira Stopaj Ödemeleri Nasıl Düzenlenir?

Genel olarak ticari amaçla kiralanan gayrimenkuller için ödenen kira tutarı stopaj kesintisine tabi tutulur. Bu aşamada kira bedeli stopaj bedelini etkiler. Ödeme ise, kira ödeme şekli ve tutarına bağlı olarak farklı şekillerde düzenlenebilir ve bağlı bulunulan vergi dairesine ödenir.

 

Bahsi geçen konu şu şekilde daha iyi açıklanabilir:

 

Kiracı; gayrimenkule ait kira ödemesini 3 aylık ve peşin olmak üzere yaptıysa aynı döneme, yani 3 aylık dilime ait kira stopajını da tek seferde ödemesi gerekir. Aynı şekilde eğer kiralanan ticari gayrimenkul için 4 aylık peşin ödeme yaptıysa, kira stopajının da bu 4 aylık dönemi kapsaması gerekir. Herhangi bir şekilde gayrimenkul sahibinin sorumlu olmadığı kira stopajının tamamı kiracı tarafından ödenmelidir. Dolayısıyla, her bir kira ödemesine uygulanan stopaj bedelinin düzenli ödenmemesi durumunda yaşanan aksaklıkların tümü sadece kiracı ile ilişkilendirilir.

Kira Stopaj Oranı Ne Kadar?

Buraya kadar kira stopajı nedir sorusuna açıklık getirmeye çalıştık. Şimdi ise kira stopaj oranının ne kadar olduğunu yakından inceleyelim…

 

Kira stopaj oranı %20 olarak belirlenmiştir ve ülkemizde geçerli yasalarca belirlenir. Ancak pandemi döneminde %20’den %10’a indirilmiştir. 2024 yılında da %20 olarak devam eden kira stopajı her ayın 26. günün sonuna kadar beyan edilir ve ödenir.

 

Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?

Kira stopajı hesabı oldukça basit şekilde yapılabilir. Eğer herhangi bir gayrimenkul ticari amaçla kiralanacaksa, kiracı gayrimenkul sahibine ödediği brüt kira üzerinden stopajı yüzde 20 olarak hesaplar. Hesaplama kiracı ve gayrimenkul sahibi arasında yapılan kira sözleşmesinde yazan brüt ücret üzerinden yapılır. Aslında burada brüt kira üzerinden yapılan yüzde 20’lik kira stopajı ile net kira ücreti de ortaya çıkmış olur. Bir örnek üzerinden kira stopajını hesabını çok net bir şekilde görebiliriz:

 

  • Kiracının ödediği brüt kira bedelinin 5.000₺ olduğunu düşünelim,
  • Yüzde 20’lik kira stopajı 5.000₺ x 0,20 = 1.000₺ olarak bulunur,
  • Burada 1.000₺ vergi dairesine ödenmesi gereken kira stopajını gösterir,
  • Geriye kalan 4.000₺ değerindeki net kira ücreti ise gayrimenkul sahibine ödenir.

 

Siz de kira stopajı nedir sorusuna detaylı bir cevap almak ve kira stopajı hesaplama ve ödeme işlemlerini bir mali müşavir eşliğinde gerçekleştirmek isterseniz, hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.


İlgili İçerikler:

Anonim Şirket Kurmak | Anonim Şirket Kurma Maliyeti 2024

Şahıs Şirketi Kurmak | Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti 2024

Komandit Şirket Nedir? Komandit Şirket Kuruluş Süreci

Kollektif Şirket Nedir? Kollektif Şirketin Özellikleri Nelerdir?

Limited Şirket Kurmak | Limited Şirket Kurma Maliyeti 2024

Home Ofis Şirket Kurmak | Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti 2024

 

Kira Stopajı Ne Zaman Yatırılır?

Kira stopajı kiracı tarafından her ayın 26. günün sonuna kadar beyan edilir ve ödenir. Kiracı kira stopajını bağlı bulunduğu vergi dairesi üzerinden gayrimenkul sahibi adına yatırabilir. Yatırılmış olan kira stopajı gayrimenkul sahibi tarafından e-Devlet üzerinden görüntülenebilir. Kira stopajının yatırılmaması durumunda gayrimenkul sahibi kiracının tahliye edilmesini talep edebilir. Kira stopajından kimlerin muaf tutulduğu sorusu, en az kira stopajı nedir sorusu kadar önemli. Cevaplarına hep birlikte bakalım…

Kira Stopajından Kimler Muaftır?

Ticari amaçla işyeri kiralayan her kiracı kira stopajı ödemekle yükümlüdür. Fakat kanunda bir takım istisnalar sağlanmıştır. Ticari olarak gayrimenkul kiralayan fakat kira stopajından muaf olmayı sağlayan durumlar şunlardır:

 

  • Çalışan kişilerin maaşlarını yurtdışı merkezli bir kurum ya da kuruluştan ve bankalardan alması,
  • Kişilerin farklı ülkelerin konsolosluklarında ya da elçiliklerinde çalışıyor olması,
  • Kişilerin yıllık olarak ödenmesi gereken vergiler için beyanname düzenliyor olması,
  • Kişilerin yıllık olarak ödenmesi gereken vergilere ait ödemeleri tamamlamış olması.

 

Her ne kadar kira stopajı nedir ve nasıl hesaplanır gibi sorulara cevap almak önemli olsa da, ödeme ve hesaplama işlemlerinin bir mali müşavir eşliğinde yapılması da büyük önem taşır. Siz de hesaplama ve ödeme işlemlerini gerçekleştirmek için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kira Stopajı Ödenmezse Ne Olur?

Kira stopajı vergi gelirlerinin daha hızlı tahsil edilmesini sağlamak için geliştirilmiş bir sistemdir. Ayrıca kira stopajı gelir vergisi toplama maliyetlerini azaltır ve vergi kaybını ya da vergi kaçaklarını engeller. Kira stopajının ödenmemesi bu durumların aksamasına neden olabileceği için, kira stopajını ödemeyenler için bir takım yaptırımlar söz konusudur.

 

Kira stopajının kiracı tarafından ödenmemesi durumunda gayrimenkulün temerrüt nedeniyle tahliye işlemleri başlatılır. Ortaya çıkacak olan temerrüt faizi, sorumluluğun kiracıda olması nedeniyle kiracının aleyhine olacak şekilde stopaj miktarının üzerine eklenir. Ödemenin buna rağmen yapılmaması ve geciktirilmesi durumunda haciz işlemleri başlatılır. Bu yüzden hem temerrüt faizini ödeme yükümlülüğünün oluşmaması hem de haciz işlemleri ile karşı karşıya kalmamak için kira stopajının zamanında ödenmesi gerekir.

 

Kiracıların kira stopajını geciktirmemek ve yaptırımlar ile karşılaşmamak için uygun bir ticari plana ihtiyaçları vardır. Bu da her ay düzenlenen vergi beyannameleri ile mümkün olabilir. Eğer siz de kira stopajını geciktirmeden ödemek, yaptırımlardan kurtulmak ve her ay vergi beyannamelerini bir mali müşavir eşliğinde düzenlemek isterseniz, hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Bu yazımda kira stopajı nedir başta olmak üzere kira stopajı ile ilgili pek çok soruya cevap vermeye çalıştım. Eğer kafanıza takılan başka sorular varsa lütfen bize yazmaktan çekinmeyin.

 

UYARI: Bu yazıda yer alan bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel olarak herhangi bir hizmet ya da tavsiye sunmayı amaçlamamaktadır. Şirketiniz için ve bireysel olarak karar almadan önce mutlaka profesyonel bir uzmana danışın. SMMM Burak Bayraktar bu yazıda yer alan bilgilerin kullanılması sonucunda oluşacak zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

 

Güncel Bilgiler

0 232 430 21 55
Whatsapp Destek
Facebook
Instagram
Linkedin