Limited Şirket Nasıl Kurulur? Kolay ve Hızlı Şekilde Şirketinizi Kurun

Limited şirket, maliyetlerin bölüşülebilmesi ve kişisel varlıkların korunabilmesi gibi özellikleri sebebiyle Türkiye’de en çok tercih edilen şirket türlerinden biri. Şahıs şirketine göre çok daha prestijli olması, anonim şirkete göre ise düşük kuruluş maliyetleri sunması yine limited şirketin diğer avantajları arasında. Peki limited şirket nasıl kurulur? Şirketlere birçok açıdan fayda sağlayan, ihtiyaç halinde  büyütülebilen limited şirket kurmadan önce neleri bilmelisiniz?

 

Limited Şirket Nedir?

Limited şirket, en fazla 50 gerçek veya tüzel kişi ile kurulan ticari faaliyet gösteren ve diğer adıyla LTD şirket olarak bilinen bir şirket türüdür. Ülkemizde yaygın olarak tercih edilen bu şirketlerin en önemli özelliği, öz sermaye şeffaflığıdır. Bu nedenle ortakların her biri taahhüt ettiği sermaye miktarından sorumludur. Sermayenin bu şekilde şeffaf bölünmesine rağmen paydaşlara ait hisseler için aynı durum söz konusu değildir. Şirket ortakları limited şirket nasıl kurulur sorusunu araştırırken, her ortağın koyacağı sermaye payını netleştirmelidir. Kısacası, borçların şirkete ait olması ve paydaşların bu borçlardan bireysel olarak etkilenmemesi limited şirketin yaygın olarak tercih edilme sebeplerinden biridir. Ancak şirketin yeterli sermayesinin olmadığı durumlarda borçlar, paydaş hisselerine orantılı şekilde dağıtılabilir.

 

Limited Şirket Nasıl Kurulur?

Limited şirket nasıl kurulur sorusunun cevabı, kuruluş sözleşmesinin hazırlanmasıyla başlar. Bu şirket türü birkaç basit adımın ardından hızlıca kurulabilir:

 

  • Şirket kuruluşunda istenen belgelerin hazırlığı
  • Şirkete ait ana sözleşmenin hazırlığı
  • Ticaret sicil kaydı
  • Mali Müşavir ile yürütülen sözleşme süreci
  • Oda ve belediye kayıtları

 

Türk Ticaret Kanunu’nda yapılan son düzenlemelere göre limited şirket kuruluşundaki notere gitme zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu durum, imza yetkisi olan kişilerin Ticaret Sicil Müdürlüklerine yazılı beyan ile başvuruda bulunarak şirket kurmasını sağlar. Ancak limited şirket kuruluşundaki resmi prosedürleri mali müşavir desteğiyle sürdürmeniz önemlidir. Limited şirket nasıl kurulur sorusuna yanıt arayanlar, öncelikle şirketin unvanını ve adresini belirlemelidirler. Şirket faaliyet türüne, ünvanına, ortak sayısına, yönetimine ve diğer önemli konulara karar verdikten sonra mali müşavir ile birlikte yönetilen başvuru adımları çok daha kolay sonuçlanır.

 

Mali müşavir desteği ile gerçekleştirilen şirket kuruluş işlemlerinde, tüm aşamaların takibi ve kontrolü profesyonel şekilde yapılır. İlk önce Merkezi Sicil Sistemi (MERSİS) üzerinden kayıt oluşturulur ve gerekli dokümanlar sağlanır. Bu adımların ardından MERSİS sistemi şirkete otomatik bir vergi numarası atar. Şirket ana sözleşmesinin kabulünün ardından kurucuların Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne giderek ilgili sözleşmeyi imzalaması gerekir. Sözleşmenin imzalanması ile şirket tasdiki yapılır ve defterleri alınır.

 

2024 Limited Şirket Kurma Maliyetleri

Limited şirket kurma maliyeti her bölge ve şehirde birbirinden farklıdır. Maliyetleri etkileyen diğer unsurlar arasında ortak sayısı, ana sermaye, sözleşme içeriği ve yabancı şirket ortaklığı gibi birçok faktör yer alır. Ancak genel olarak Ticaret Odasına yapılacak ilk başvuruda, kayıt ve tescil harçları için 10.000 - 15.000 TL ödenir. Mali müşavir ödemeleri ve defter tasdik ücretleri ise bu harcamalara dahil değildir.
limited-sirket-nasil-kurulur

Limited Şirket Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kuruluşun henüz ilk aşamalarında dikkat edilecek bazı temel noktalar, şirketin çok daha sağlıklı temeller üzerine inşa edilmesini sağlar. Doğru pazar araştırması ve sermaye planı yaparak başlayan bu süreçteki diğer kritik parametreler şunlardır:

 

  • Limited şirket kuruluşuna geçmeden önce yapılması gereken en önemli şeylerden biri sermaye planıdır. Kuruluş aşaması için yapılacak bütün harcamaların eksiksiz belirlenmesi sayesinde bütçe verimli şekilde yönetilebilir ve bazı gider kalemlerinden tasarruf sağlanabilir.

 

  • Bunun dışında her limited şirketin genel kurulun ve müdürlerin bulunduğu bir yönetim mekanizması olmalıdır. Bu yönetim mekanizmasının kuruluştan önce planlanması, gelecekte firmaya dair önemli kararların daha doğru yürütülmesini ve sorumlulukların etkili dağıtılmasını kolaylaştırır.

 

  • Limited şirket kuruluşunda önemli olan bir diğer unsur ise vergi dönemlerinin düzenli takibidir. Bu süreçlerin doğru yönetilmesi şirket faaliyetlerinin aksamasını ve vergi cezası gibi yaptırımlarla karşılaşma riskini önler.

 

Genel olarak faaliyetlerine en kısa sürede başlamak, ardından ise sürdürülebilir gelişim elde etmek isteyen şirketlerin sürekli mali müşavir desteğine ihtiyacı vardır. Şirket kuruluş aşamasında işlemlerin en doğru şekilde yürütülmesine yardımcı olarak süreci kolaylaştıran mali müşavirler, aynı zamanda firma faaliyetlerinin usulüne uygunluğundan da emin olur. Böylece yöneticilerin mal varlıklarını ve şirket değerini koruyarak, söz konusu riskleri ortadan kaldırır.

 

Hangisi Daha İyi: Limited Şirket mi Anonim Şirket mi?

Limited ve anonim şirket birbirine sıklıkla karıştırılan şirketlerdir. Bunlar arasındaki temel farklılıklar şu şekildedir:

 

  • Limited şirket ve anonim şirket arasındaki en büyük fark, şirket kuruluşundaki ortak sayısıdır. Limited şirketler en fazla 50’ye kadar ortaklıkla kurulabilirken, anonim şirketlerden böyle bir sınır yoktur. Fakat ortak sayısının 250’yi geçmesi halinde firmanın halka arz edilmesi gerekir.

 

  • Limited şirketler bankacılık ve sigortacılık alanlarında faaliyet gösteremez iken anonim şirketler için böyle bir koşul bulunmaz. Bankalar, aracı kurumlar, sigorta firmaları, faktoring şirketleri, yatırım ortaklıkları ve finansal kiralama firmaları faaliyetlerini anonim şirket olarak sürdürebilirler.

 

  • Limited şirket ve anonim şirket arasındaki bir diğer fark da sermaye oranıdır. Limited şirketler için bu tutar 50.000 TL’dir. Anonim şirketlerin ise asgari olarak 250.000 TL sermayeye sahip olma zorunluluğu vardır.

 

  • Limited şirketlerdeki ortakların her biri yönetici statüsündedir. Limited şirketlerde çok daha belirgin bir hiyerarşi bulunur ve firma yönetimi çeşitli müdürler tarafından sağlanır.

 

Her iki şirket türünden birine karar vermek öncelikle faaliyet gösterilecek alana ve ortak sayısına bağlıdır. Daha az sermaye ve koşul gerektiren limited şirketlerin kurulumu anonim şirketlere göre çok daha hızlıdır. Anonim şirketlerin ise halka arz olarak kısa sürede büyüme şansı vardır. Bununla birlikte gerekli şartların sağlanması halinde limited şirketler de anonim şirketlere dönüştürülebilir.

 

Vergi Oranları Nelerdir?

Limited şirketler kurumlar vergisi mükellefi şirketlerdir. 2023 yılı ilk yarısında %23 olan kurumlar vergisi yılın ikinci yarısında %25’e çıkarılmış, 2024 yılında da aynı şekilde devam etmiştir. Dolayısıyla limited şirketlerin yıllık kazancı %25’lik kurumlar vergisi üzerinden hesaplanır. Örneğin; yıllık 1.000.000 TL kazancı olan bir limited şirketin yıl içinde ödemesi gereken kurumlar vergisi oranı, 1.000.000 TL x 0,25 formülü üzerinden 250.000 TL olarak hesaplanır.

 

Bunun yanı sıra firmaların gerçekleştirdikleri faaliyetler için muhtasar beyannameler genellikle aylık ve üç aylık şeklinde verilir. Ek olarak her limited şirket; KDV, damga vergisi, SGK primi ve kurum geçici vergi ödemeleri gibi vergilendirmelere tabiidir. Bütün bu sürecin düzenli takibi ekstra emek ister ve doğru yönetilmediğinde maalesef çeşitli mali yükümlülükler getirebilir.

 

Limited şirket kuruluşunda fikrinizin ve firmanızın en iyi şekilde temsil edildiğinden emin olmak için profesyonel desteğe gereksiniminiz olur. Süreç içinde alınan kararları mali müşavir kontrolünde takip etmek yasal yükümlülükleri karşılamaya ve işlemleri en kısa sürede tamamlamaya yardımcıdır. Sizin adınıza başvuru yaparak tüm aşamaları yakından takip eden profesyonel bir mali müşavir desteği almak isterseniz bize ulaşabilirsiniz.

 

UYARI: Bu yazıda yer alan bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel olarak herhangi bir hizmet ya da tavsiye sunmayı amaçlamamaktadır. Şirketiniz için ve bireysel olarak karar almadan önce mutlaka profesyonel bir uzmana danışın. SMMM Burak Bayraktar bu yazıda yer alan bilgilerin kullanılması sonucunda oluşacak zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

0 232 430 21 55
Whatsapp Destek
Facebook
Instagram
Linkedin