Marka Tescili Nasıl Yapılır ve Marka Sorgulama İşlemleri

Marka, bir işletmenin akılda kalıcı olmasını ve tanınırlığını sağlayan en önemli faktörlerin başında geliyor. Dolayısıyla marka seçimi ve marka tescili işlemleri de işletmeler açısından önem arz ediyor. Bir diğer önemli konu da, seçilecek olan markanın başka bir işletme tarafından kullanılmıyor olması. Benzersiz bir marka yaratmak ve bu markanın tescilini gerçekleştirmek ise marka sahiplerini bir yandan korurken, bir yandan da çeşitli haklara sahip olmalarını sağlıyor. Günümüzde işletmelerin varlığını sürdürebilmek için bir marka yaratmaları ve bu markanın tescilini gerçekleştirerek kendilerini koruma altına almaları çok önemli.

 

Peki marka tescil ve sorgulama işlemleri nasıl yapılıyor? Bu konu hakkında tüm merak edilen soruları cevaplandırmaya çalıştık…

 

Marka Tescili Nedir?

 

İşletmeler sattıkları ürünü ya da veriyor oldukları hizmeti, diğer işletmelerin ürün ve hizmetlerinden ayırmak adına benzersiz bir işaret kullanır. Bu işaret marka olarak adlandırılır. Bu markanın yasal olarak koruma altına alınması, işletmeler açısından pek çok avantajı da beraberinde getiriyor. İşte bir markanın koruma altına alınması da marka tescili olarak adlandırılıyor. Yani marka tescili ile birlikte markanızın bütün fikri mülkiyet hakları size ait hale geliyor. Bir işletmenin ya da markanın marka tescilini gerçekleştirmesi en temelde başka işletmelerin sizin markanızı ya da ürün ve hizmetlerinizi kullanarak kazanç sağlamasının önüne geçer.

 

Bir diğer yandan marka tescili yaptırıldığı zaman devretme, lisans verme ya da miras bırakma gibi haklara da otomatik olarak sahip olunur. Marka tescil süresi genellikle 10 yıl olarak belirlenir. Fakat gerekli işlemler yapılır ve gerekli ödemeler gerçekleştirilirse bu süre uzatılabilir. Peki marka tescilinin gerçekleştirilmesi ne gibi avantajlar getirir?

 

Marka Tescili Yaptırmanın Avantajları

 

Marka tescilinin yapılması durumunda işletmelerin elde edeceği en temel avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:

 

 

  • Aynı marka ile üretilmiş olan sahte ya da taklit ürünlere karşı markanın korumasını sağlayabilmek,
  • Marka haklarına tecavüz eden kişiler hakkında cezai soruşturma başlatabilmek,
  • Web site kurulumu sırasında marka ismi ile “com.tr” uzantılı domain adresi satın alabilmek.
  • Marka ihlallerinin ortaya çıkması durumunda marka haklarının talep edilmesi, markalara olan tecavüzün durdurulması ya da ortaya çıkan zararın karşılanması talebinde bulunabilmek,

 

Eğer bir marka tescili yapılmadıysa, işletmeler ve markalar söz konusu avantajlardan mahrum kalırlar. Ya da sahip oldukları haklar çok kısıtlı olacaktır.

 

Ayırt edici nitelikte olması koşulu ile tüm işaretler bir marka olarak tescil edilebilir. Söz konusu işaretlere harfler, sayılar, sözcükler, renkler ve çok daha fazlası dahildir. Gerçek kişilerin adları ve soyadları da marka olarak tescil edilebileceği gibi, soyadlar ya da takma adlar için de aynı durum geçerlidir. Hatta öyle ki, Sınai Mülkiyet Kanununun 10 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğine göre; sicilde gösterilebilir olduğu sürece seslerin bile tescil edilmesinin önü açılmıştır. Bir markanın ayırt edici niteliği kazanması ilanlar, yapılan yatırımlar, reklam ya da tanıtım programları ve kampanyalar ile mümkün olabilir.

 

Elbette marka tescili yaptırmadan önce marka sorgulama işlemlerinin yapılması gerekiyor.

 

 

Marka Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

 

Marka sorgulama işleminin yapılması, başka bir marka ile aynı ya da benzer bir marka yaratmanıza engel olur. Bu da henüz marka için başvuru yapılmadan oluşabilecek risk ya da engel durumlarının ortadan kaldırılması anlamına gelir. Eğer marka sorgulama işlemi sırasında aynı ya da benzer bir marka ile karşılaşılıyorsa, gerekli düzenlemelerin başvurudan önce gerçekleştirilmesi gerekir. Bu süreçte kreatif ajanslardan, reklam ajanslarından ya da marka bilinirliği ve görünürlüğü üzerine hizmet veren kişi ya da kuruluşlardan yardım alınabilir.

 

Bir marka sorgulama işlemi hedef kitle ve hizmet verilecek alan belirlendikten sonra anahtar kelimeler kullanılarak yapılabilir. Aynı zamanda seçmiş olduğunuz bir markanın başkası tarafından kullanılıp kullanılmadığını görmek için Türk Patent ve Marka Kurumu web sitesini kullanabilirsiniz. Dolayısıyla bu site üzerinden tescil edilmiş olan tüm markaların marka sorgulama işlemleri yapılabilir. Elbette bir marka seçerken ulaşılabilir ve akılda kalıcı bir marka seçmenin daha büyük bir kitleye ulaşmanıza yardımcı olacağını da unutmayın.

 

Peki marka sorgulama işlemlerinin tamamlanmasının ardından marka tescil işlemleri nasıl yapılır? Şimdi hep birlikte bu sorunun cevabına bakalım…

 

 

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

 

Bir markanın marka tescilini gerçekleştirmeden önce marka araştırması yapılması gerekli. Çünkü tescil edilmiş, benzer ya da aynı isme ve işaretlere sahip başka bir markanın olmaması gerekir. Marka ismi ya da işareti belirledikten sonra gerekli evraklar da hazırlanır. Hazırlanan evraklar ile birlikte marka tescilini gerçekleştiren kurum olan Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapılır. Söz konusu başvurunun bir mali müşavir eşliğinde ya da bir mali müşavir yardımı ile gerçekleştirilmesi, sürecin çok daha hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasına yardımcı olur.

 

Marka tescili işlemleri için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru sırasında hazırlanması gereken evraklar, başvurunun gerçek kişi mi yoksa tüzel kişi tarafından mı yapılacağına göre değişkenlik gösterir. Buna göre hazırlanması gereken evraklar şu şekilde listelenmiştir:

 

-Gerçek kişiler için;

 

  • TC kimlik numarası,
  • Logo ya da işaret gibi bir marka örneği,
  • Eğer gerekliyse vekaletname,
  • İşlem ücretinin ödendiğini gösteren bir banka dekontu ya da belge.

 

-Tüzel kişiler için;

 

  • Vergi levhası,
  • Faaliyet belgesi,
  • Logo ya da işaret gibi bir marka örneği,
  • İşlem ücretinin ödendiğini gösteren bir banka dekontu ya da belge.

 

Tüm bu evrakları hazırladığınız takdirde marka tescili için gerekli olan başvuruyu tamamlayabilirsiniz. Başvuru işlemi tamamladıktan sonra Türk Patent ve Marka Kurumu yapılan başvuruyu inceler. Öncelikle bir şekil incelemesi, ardından da bir benzerlik incelemesi yapılır. Eğer bu iki inceleme aşamasından sonra herhangi bir sorunla karşılaşılmazsa, markanız resmi marka bülteni üzerinde yayınlanır. Bu süreçte başka markalar kendi markaları ile benzerlik ya da taklit gibi konular gerekçelerle itirazda bulunabilir. Eğer herhangi bir itiraz gelmezse başvuru sahibi marka tescili için ödemesi gereken ücreti yatırır ve tescil işlemi sonlandırılmış olur. Marka sahibine marka tescili verildikten sonra marka sicile kaydedilir.

 

Marka Tescili İçin Ödenmesi Gereken Ücretler

 

Tescil işlemi ile ilgili olarak ödenmesi gereken ücretler her yıl güncellenir. En temel ödeme kalemlerinin 2024 yılı için belirlenmiş olan ücretleri ise şu şekilde:

 

Hesap Kodları Hizmetin Türü 2024 İşlem Ücretleri (TL)
2.01.01 Tek Sınıflı Marka Başvuru Ücreti  380
2.01.02 Marka Başvurusu Ek Sınıf Ücreti  380
2.01.03 Marka Tescil Ücreti 1.020
2.01.04 Marka Tescil Belgesi Sureti  Düzenleme Ücreti 390
2.01.05 Marka Sicil Sureti Düzenleme Ücreti 390
2.01.06 Devir-Kısmi Devir İşlemi Kayıt Ücreti 905
2.01.07 Birleşme, Bölünme veya Ayni Sermaye Koyma Borcu Gibi Yapısal Değişikliklere İlişkin İşlem Ücreti 930
2.01.08 Miras Yoluyla İntikal İşlemi Kayıt Ücreti 905
2.01.09 Lisans Kayıt ve Lisans Yenileme Ücreti 1.330
2.01.10 Rehin İşlemi Kayıt Ücreti 905
2.01.14 Rüçhan Hakkı Kayıt Ücreti 420
2.01.15 Sınıflandırma Listesi Düzenleme Ücreti 265
2.01.16 Rüçhan Hakkı Belgesi Düzenleme Ücreti 420
2.01.17 Yayımlanan Marka Başvurularına İtiraz Ücreti 250
2.01.18 Marka Bilgilerine İlişkin Resmi Yazı Düzenleme Ücreti 60
2.01.19 Madrid Protokolü Uyarınca Uluslararası Marka Başvurusunun WIPO'ya Bildirilmesi Ücreti 600
2.01.20 Madrid Protokolü Uyarınca Sonraki Belirleme ve Diğer Taleplerin WIPO ya Bildirilmesi Ücreti 350
2.01.21 Madrid Protokolü Uyarınca Yer Değiştirme ve Dönüştürme Ücreti  350
2.01.22 Marka Başvurusu Bölünme Ücreti 890
2.01.23 Marka Yenileme Ücreti 1.280
2.01.24 Koruma Süresi Sona Eren Marka Yenileme Ücreti 2.505
2.01.25 Marka Kısmi Yenileme Ücreti 1.280
2.01.26 Koruma Süresi Sona Eren Markanın Kısmi Yenileme Ücreti 2.505
2.01.27 Tanınmışlık Tespiti Talebi İnceleme Ücreti 7.520
5.01.01  Marka Karara İtiraz Ücreti  580

 

Dolayısıyla siz de marka tescil, sorgulama ve diğer tüm işlemleriniz için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

UYARI: Bu yazıda yer alan bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel olarak herhangi bir hizmet ya da tavsiye sunmayı amaçlamamaktadır. Şirketiniz için ve bireysel olarak karar almadan önce mutlaka profesyonel bir uzmana danışın. SMMM Burak Bayraktar bu yazıda yer alan bilgilerin kullanılması sonucunda oluşacak zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Güncel Bilgiler

0 232 430 21 55
Whatsapp Destek
Facebook
Instagram
Linkedin