Nace Kodu Nedir, Ne İşe Yarar? | Nace Kodlarının Listesi

Günümüzde bilgisayar teknolojilerinden otomasyon sistemlerine, devlet kurumlarından e-ticaret faaliyetlerine kadar hemen hemen her alanda kodlar kullanılıyor. Nitekim ekonomik faaliyetlerin sınıflandırılması ve verilerin doğru şekilde toplanabilmesi adına Avrupa’da bir kod sistemine geçildi. Nace olarak da adlandırılan bu kod sistemi, yıllardır ülkemizde de kullanılıyor. Peki nace kodu nedir, nereden alınır? Tüm bu soruların cevapları ile birlikte merak edilen meslek alanlarının nace kodları da bu metinde…

Nace Kodu Nedir?

Bu kodun açılımı “Nomenclature des Activités Économiques dans la Communauté Européenne” iken, Türkçeye ise “Tüm Ekonomik Faaliyetlerin Uluslararası Standart Sanayi Sınıflaması” olarak çevrilir. Yalnızca Avrupa’da kullanılan bir kodlama sistemidir. Avrupa’da gerçekleştirilen ekonomik faaliyetlerle ilgili olarak istatistikler üretilmesi amacıyla oluşturulmuştur. Aynı zamanda bu istatistiklerin yayılması adına bir başvuru kaynağı olması amaçlanır. Ayrıca Nace kodu işletmelerin faaliyet gösterdiği alanlara göre tehlike sınıflarının belirlenmesini sağlar. 6 haneli bir kod olan Nace, altılı faaliyet kodu olarak da adlandırılır.

 

Eğer bir ticaret odasına kayıt yaptıracaksanız, kayıt işlemleriniz öncesinde nace kodunu öğrenmeniz gerekir. Çünkü tehlike sınıfının tespiti sonrasında iş güvenliği ve sağlığı konusunda alınması gereken tedbirler buna göre belirlenir. Kod üzerinde yer alan ilk 2 rakam işletmenin genel faaliyet sınıfını, sonraki 4 rakam ise alt faaliyet sınıfını gösterir. Ülkemizde de bazı kurumlar tarafından Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında bu Nace kodu kullanılıyor. Örneğin Gelir İdaresi Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı aracılığıyla yapılacak olan bazı resmi işlemler için bu kod gereklidir. Hem resmi işlemlerde sorun yaşamamak, hem de faaliyet alanınızı bilerek yolunuza devam etmek için nace kodunu edinme sürecini önemsemeniz gerekiyor.

Nace Kodu Ne İşe Yarar?

Eğer bir ticari işletme açmak niyetindeyseniz, o halde Nace kodu almak da iş planınız içerisinde bulunmalı. Çünkü ticaret odası kayıt işlemleri sırasında bu koda ihtiyacınız var. Kodu almak için vergi dairesindeki kuruluş işlemleri sırasında kod için yönlendirme talep edebilirsiniz, aynı zamanda bir mali müşavir de sizin için bu konuda destek olabilir. Bu kod her işletme için, içinde bulunulan tehlike sınıfına göre tanımlanır. Peki söz konusu tehlike sınıfları nelerdir?

Nace Kodu Tehlike Sınıfları

Kod belirlenirken az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere 3 farklı tehlike sınıfı oluşturulmuştur. Bu sınıflara giren başlıca sektörlerin ve faaliyet alanlarının listesi ise şu şekilde:

 

  • Az Tehlikeli: Büro hizmetleri, perakende alışveriş, gıda sektörü ve benzeri hizmetlerin verildiği işletmeler.
  • Tehlikeli: Kesme, boyama, imalat ve benzeri hizmetlerin verildiği işletmeler.
  • Çok Tehlikeli: İnşaat, madencilik, tersane ve benzeri işlerin yapıldığı işletmeler.

 

Siz de faaliyet alanınızın hangi sınıfa girdiğini öğrenerek iş sağlığı ve güvenliği konusundaki tedbirleri buna göre alabilirsiniz. Eğer işletmenizin hangi faaliyet alanına ve hangi tehlike sınıfına girdiği konusunda kafa karışıklığınız varsa, bunun için bir mali müşavirden destek alabilirsiniz. Siz de Nace kodu da dahil olmak üzere işletmenizle ilgili kafanıza takılan tüm soru işaretlerini gidermek isterseniz, hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.


İlgili İçerikler:

Anonim Şirket Kurmak | Anonim Şirket Kurma Maliyeti 2024

Şahıs Şirketi Kurmak | Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti 2024

Komandit Şirket Nedir? Komandit Şirket Kuruluş Süreci

Kollektif Şirket Nedir? Kollektif Şirketin Özellikleri Nelerdir?

Limited Şirket Kurmak | Limited Şirket Kurma Maliyeti 2024

Home Ofis Şirket Kurmak | Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti 2024

 

Nace Kodu Nasıl Alınır?

Türkiye’de bu kodu belirleme yetkisi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği inisiyatifinde bulunur. TOBB ilgili yönetmelikleri ve kanuni düzenlemeleri de göz önünde bulundurarak odalara ya da borsalara kayıtlı olan üyelerin faaliyet kodlarını belirler. Aynı şekilde mesleklerin faaliyet kodları da TOBB tarafından belirlenmektedir.

 

Nace kodunu öğrenebilmek için 3 farklı yöntem bulunur. Bunlardan ilki SGK sicil numarasına bakmak, ikincisi vergi levhasında yer alan ana faaliyet alanını incelemek, üçüncüsü ise bağlı bulunulan ticaret odasının i̇nternet sitesine bakmaktır. Eğer sorgulama işlemini bağlı bulunduğunuz ticaret odasının i̇nternet sitesi üzerinden yapmak istiyorsanız, o halde şu adımları izlemeniz gerekiyor:

 

  • Bağlı bulunduğunuz ticaret odasının web sitesine giriş yapın (örneğin İzmir Ticaret Odasına bağlıysanız bunun için izto.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz),
  • Üst menüde bulunan “üyelik ve üyeler” sekmesi içerisinden “Faaliyet (NACE) Kodları ve Meslek Grupları Tanımı” butonuna tıklayın,
  • Bu sekmede tüm faaliyet alanlarının nace kodu listesi karşınıza çıkar, üst arama menüsü üzerinden faaliyet alanınızı bularak nace kodunuzu görüntüleyebilirsiniz.

 

Biz yukarıda İzmir Ticaret Odası web sitesi üzerinden bir yol haritası çıkardık. Fakat farklı ticaret odalarının yol haritaları da benzer şekilde çalışır. İsterseniz Google üzerinden de kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Örneğin İstanbul Ticaret Odasına bağlıysanız, Google’a “İstanbul Ticaret Odası Nace kodları” yazmanız yeterli. Tüm bunların dışında bu koda ulaşmak için TÜİK ve GİB gibi kurumların web sitelerini de kullanabilirsiniz.

Nace Kodu Değişikliği Nasıl Yapılır?

Bazı firmaların şirket açılışında belirtmiş oldukları Nace kodu hatalı olabilir. Ya da bazı firmalar sonradan faaliyet alanını değiştirmiş olabilir. Böyle durumlarda Nace kodunu değiştirmek mümkündür. Nace kodunu değiştirmek ya da düzeltmek için bir “Nace kodu değişikliği talep dilekçesi” düzenlenmeli ve bu dilekçe vergi dairesi sicil servisine verilmelidir. Dilekçe verildikten sonra vergi dairesi sicil servisine bağlı bulunan memurlar, işletmenin belirtilmiş olan faaliyet kolunda hizmet verip vermediğini tespit etmek için bir denetim gerçekleştirir. Söz konusu denetim(yoklama) sonucunda işletmenin dilekçede belirtilmiş olan faaliyet alanında hizmet verdiği tespit edilirse, bu durumda kod değişikliği gerçekleştirilir ve yeni kod da vergi levhasına işlenir.

Nace Kodları Listesi ve E-Ticaret Nace Kodu

Faaliyette bulunulan alana göre her meslek grubunun bir kodu bulunur. Örneğin 01, yaş sebze meyve grubunun kodudur. 02 ise kurutulmuş meyve ve çerezler grubuna aittir. Alt faaliyet alanı olarak yaş sebze meyve grubunda yer alan şeker pancarı yetiştiriciliğinin kodu 01.13.17 olarak belirlenmişken, mantar ve yer mantarları yetiştiriciliği ise 01.13.21 olarak belirlenmiştir. Peki son yıllarda en sık gerçekleştirilen ticari faaliyetlerden olan e-ticaret için  hangi kod kullanılır?

 

E-ticaret, meslek grup adı olarak “Dış Ticaret E-Ticaret” grubuna dahildir. “Radyo, TV ve posta yoluyla ya da i̇nternet üzerinden gerçekleştirilen perakende ticaret” alt faaliyet alanına girer ve nace kodu da 47.91.14 olarak belirlenmiştir.

 

Sonuç olarak eğer herhangi bir işletme açmak ya da e-ticaret faaliyetlerine girişmek niyetiniz varsa, öncelik vermeniz gereken konular var demektir. Örneğin nace kodunuzu öğrenmek bu konulardan biri. Bazı ticari faaliyetlerde, yapılan işin hangi faaliyet alanına girdiği konusunda şüpheler oluşabilir. İşte bu şüphelerin giderilmesi ve nace kodunun doğru bir şekilde belirlenebilmesi için mutlaka bir mali müşavire başvurmak gerekir. Siz de nace kodunuzu doğru bir şekilde belirlemek, şirket kuruluş işlemlerini gerçekleştirmek ve bu süreçte karşılaşabileceğiniz tüm engelleri kolay bir şekilde aşmak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

UYARI: Bu yazıda yer alan bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel olarak herhangi bir hizmet ya da tavsiye sunmayı amaçlamamaktadır. Şirketiniz için ve bireysel olarak karar almadan önce mutlaka profesyonel bir uzmana danışın. SMMM Burak Bayraktar bu yazıda yer alan bilgilerin kullanılması sonucunda oluşacak zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

 

 

 

Güncel Bilgiler

0 232 430 21 55
Whatsapp Destek
Facebook
Instagram
Linkedin