ÖKC Nedir? Kimler Yeni Nesil ÖKC Kullanmak Zorunda?

ÖKC nedir sorusunun cevabı son dönemlerde çok fazla araştırılmaya başlandı. ÖKC kelimesi kısaca ödeme kaydedici cihazlar olarak tanımlanabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu ödeme yöntemlerini anlatan bir terim olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu sistemdeki cihazlar, internetle birlikte daha güvenli bir hale gelmektedir.

ÖKC denilince genellikle pek çok kişinin aklına pos cihazları gelmektedir. Ancak pos cihazı ve ÖKC ne yazık ki aynı şeyler değildir. Pos cihazlarının hemen hemen herkes ne olduğunu bilmektedir. Kullanılan bu cihazların daha donanımlı ve kapsamlı haline ÖKC diyebiliriz. ÖKC cihazlarının en temel amacı nakit para ile yapılan alışverişi azaltmaktır.

ÖKC nedir sorusunun yanında bir de ÖKC fişi nedir, ne işe yarar? Sorusu sorulmaktadır. Bu fiş, yapılan alışverişten sonra bilgi veren küçük bir dökümandır. Son olarak 2024 yılından itibaren  6900,00 TL’ye kadar olan alışverişler için ÖKC fişi düzenlenebilmektedir. Günlük Z raporu alınması halinde yeniden satış fişinin kesilmesi mümkündür.

ÖKC Nedir ve Kaç Çeşit ÖKC Cihazı Bulunmaktadır?

Kaç çeşit ÖKC cihazı olduğu ÖKC nedir sorusu gibi merak edilmektedir. ÖKC cihazları piyasada 2 çeşit bulunmaktadır. Bünyesinde banka POS’u barındıran ve bünyesinde banka POS’u barındırmayan bilgisayar bağlantılı olarak 2 grupta incelenebilir.

ÖKC’yi açıklarken, aslında Z raporuna da değinmemiz gerekiyor. Z raporu günlük olarak alınmaktadır. Yeni nesil ÖKC’lerde Z raporu bilgilerinin otomatik olarak Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi Sistemi’ne gönderilmesi gerekiyor. Z raporunun mali bilgileri için de aşağıda belirtilen 3 yoldan birinin tercih edilmesi gerekir:

  1. TSM Merkezleri aracılığı ile
  2. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından İnternet Vergi Dairesi’nden oluşturulan elektronik bildirim portalları üzerinden
  3. Ve son olarak Perakende Mal Satışları ile Hizmet İfalarına İlişkin Mali Rapor Bildirim Kılavuzu’ndaki esaslardan biri ile z raporunun GİB’e bildirilmesi gerekiyor.

Kimler ÖKC’den Muaf Olmaktadır?

ÖKC kullanmak zorunlu mu? Kimler ÖKC’den muaf olabilir? 3100 Sayılı Kanun kapsamında eski nesil ÖKC kullananlar ya da kullanması gereken kişiler yeni nesil ÖKC kullanmak zorundadır. ÖKC’den muaf olan kişiler şu şekildedir:

  • Ücret geliri olanlar
  • Serbest meslek erbabı olarak çalışanlar
  • Basit usulde vergilendirilen kazanç sahipleri
  • Perakende mal ve hizmet satışı yapmayan birinci ve ikinci sınıf tüccar vatandaşlar
  • Maliye Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre Genel Tebliğ uyarınca ÖKC zorunluluğu olmayan kişiler

Belirtilen kişilerin ÖKC kullanımından muaf olduğu belirtilmektedir. Bir de yeni nesil ÖKC kullanılması zorunlu olan kişiler bulunuyor. Bunlar da 3100 sayılı Kanun kapsamında belirlenmiştir. Buna göre birinci ve ikinci sınıf tüccarların fatura verilme zorunluluğu olmayan mal ve hizmet satışlarında ÖKC kullanma zorunluluğu bulunduğu belirtilmektedir. Aynı zamanda Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Genel Tebliğler ile faaliyetlerinde ÖKC kullanma zorunluluğu olmayan mükelleflerin aynı şekilde yeni nesil ÖKC kullanma zorunluluğu da bulunmamaktadır.

Eski Nesil ve Yeni Nesil ÖKC Nedir?

Klasik ödeme kaydedici cihazlar, herkesin de bildiği yazar kasalar olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde kullanılan yeni nesil ÖKC cihazlar ise banka ve kredi kartları için de kullanılan, POS cihaz özelliklerini içerisinde barındıran ve genel özelliklerinin GİB tarafından belirlendiği, cihazlar olarak tanımlanabilmektedir.

Yeni nesil ÖKC almak isteyenler, ÖKC nasıl alınır? Sorusuna da cevap arıyor. Yeni nesil ÖKC’lere TC kimliğiniz ve şirket evrakları ile ulaşabilirsiniz. Sektör içerisinde yetkili ÖKC firmaları bulunmaktadır. Bu firmaların satış bayilerinden kimliğinizle ve şirket bilgileri ile birlikte yeni nesil ÖKC satın alabilirsiniz. Cihazı teslim almadan önce bayiler GİB resmi web sayfası olan www.gib.com.tr adresi üzerinden alıcının sorgulamasını yaptıktan sonra satış işlemini vermektedir. Satış işlemi yapıldıktan sonra cihazların kullanıma açılabilmesi için işlemlerin ilk olarak yetkili ÖKC tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Cihazı alan kişiler belgeleri ile birlikte yetkili servise başvurmaları gerekmektedir.

Aynı zamanda şunu belirtmemiz gerekirse 25.12.2015 tarihinden itibaren yeni nesin ÖKC alım sırasında vergi dairesine gitme, vergi dairesine kaydının yapılması gibi işlemler kaldırıldı. Bu tarihten sonraki süreç içerisinde ÖKC almak isteyenler yukarıdaki adımları uygulanarak satın alma işlemini yapabilmektedir.

Yetkili olan servis elemanları cihazların kayıtlarını yaptıktan sonra kullanıma açar.

Teknolojinin gelişmesi hayatımızda pek çok noktayı da hızlı bir şekilde değiştirdi. Bu değişimlerden biri de yazar kasalar üzerinde oldu. Maliye Bakanlığı öncülüğünde 1 Nisan 2016 tarihinde eski nesil ÖKC cihazlarından yeni nesil ÖKC cihazlarına geçiş başladı.

Yeni nesil ÖKC cihazlarının pek çok faydası bulunmaktadır. İlk olarak ödemeler banka kartı ya da kredi kartı ile yapıldığında veriler eş zamanlı olarak GİB’e aktarılır ve hemen fiş kesim işlemi başlar. Bütün bu işlemler eş zamanlı anlık olarak yapılmaktadır. Aynı zamanda vergilendirme süreci de göz önüne alındığı zaman vergi kaçırma işlemi de yapılamamaktadır.

ÖKC ile Hangi Belgeler Düzenlenmektedir?

Ödeme Kaydedici Cihazlar bazı belgeleri düzenlemektedir. Bu cihazlar sayesinde düzenlenen belgelerden bazıları şu şekilde ifade edilmektedir:

Nakit satış işlemlerinde

Banka ve kredi kartı satış işlemlerinde

Fatura ile belgelendirilen satışlarda

Yemek fişi ve hizmeti karşılığında verilen belgelerde

Otopark giriş işlemlerinde

e-Arşiv fatura tahsilatı işlemlerinde

Giriş ve yolcu taşıma biletlerinde ÖKC belgesi düzenlenmektedir. Bunların yanı sıra ÖKC’nin bir ücretinin olup olmadığı da merak edilmektedir. ÖKC’nin garanti dışında tamir ve onarım bedellerinin olduğu belirtilmektedir. Kurumlar çalışmaları sırasında aslında ÖKC’lerin temel işlevlerini kullanmaktadır. Bu sebeple firmalara ve TSM merkezlerine herhangi bir ücret ödeme zorunluluğu bulunmuyor.

Ancak bunun dışında farklı bir durum daha bulunuyor. O da farklı donanım ya da yazılımların ÖKC’ye bağlantılarının yaptırılması, banka gibi kuruluşların uygulama yazılımlarının yükletilmelerinin istenilmesi haline bir ücret ödenmesi gerekmektedir. Burada ödenmesi gereken ücret, ÖKC firmaları ve mükellefler arasında yapılan hizmet sözleşmesinde yer alan miktara göre yapılmaktadır.

ÖKC Bildirim Süreleri Hakkında Merak Edilenler

Son dönemlerde artık ÖKC alımı hem popülerleşti hem de kolay bir hale geldi. Kimlik ve şirket evrakları ile birlikte yetkili yazar kasa satışı yapan firmalardan hemen ÖKC cihazı alınabilmektedir. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı ÖKC’nin alınmasının değişkenlik göstermeye başlandığı bilinmektedir. Cihazı almak için belirtilen süreler şu şekilde:

  • ÖKC cihazının kullanılması gereken bir iş ise: 30 gün
  • İsteğe bağlı ÖKC cihazının alınması halinde ise: 30 gün
  • Alınan ÖKC cihazının bildirilmesi: 15 gün (Satın alınan tarih baz alındığında)
  • İş bırakıldıktan sonra cihazın mühürlenme süresi: 30 gün
  • İşe yeni başlanırken mühür açtırma: 30 gün
  • İş devredilirse: Devralan işe başlaması halinde 30 gün, fatura düzenlemesi yaptıktan sonra 15 gün

Zorunlu Olmasına Rağmen ÖKC Kullanmama Cezası 2024

Ticaret yapanlar özellikle zorunlu olmasına rağmen ÖKC kullanılmaması halinde ceza ödeyip ödemeyeceklerini merak ediyor. Kısacası şunu belirtebiliriz. Perakende satışı olan bütün mükellefler bu cihazı kullanmak zorundadır. Kullanılmaması halinde 213 sayılı Kanunun mükerrer 355’ince maddesine göre Özel Usulsüzlük cezasının uygulanabileceği belirtilmiştir. Zorunlu olmasına rağmen Ödeme Kaydedici Cihazların kullanılmadığının tespit edilmesi durumunda birinci sınıf tüccarlara 6.900,00 TL, ikinci sınıf tüccarlara ise 3.450,00 TL ceza kesilmektedir.

Bu metin içerisinde ÖKC Nedir, Kimler Yeni Nesil ÖKC Kullanmak Zorunda gibi soruları cevaplandırmaya çalıştık. Siz de Ödeme Kaydedici Cihaz(ÖKC) hakkında fikir alışverişinde bulunmak, daha pek çok konu hakkında detaylı bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

UYARI: Bu yazıda yer alan bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel olarak herhangi bir hizmet ya da tavsiye sunmayı amaçlamamaktadır. Şirketiniz için ve bireysel olarak karar almadan önce mutlaka profesyonel bir uzmana danışın. SMMM Burak Bayraktar bu yazıda yer alan bilgilerin kullanılması sonucunda oluşacak zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Güncel Bilgiler

0 232 430 21 55
Whatsapp Destek
Facebook
Instagram
Linkedin