Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Düşük Maliyetle Hızlı Şahıs Şirketi !

Şahıs şirketleri, hem açılış maliyetlerinin düşük olması hem kolay açılabiliyor olması nedeniyle kendi işini kurmak isteyenlerin ilk tercihi. Eğer siz de kendi girişiminize başlayarak gelecekte işinizi büyütmek isterseniz, düşük maliyetlerle bir şahıs şirketi açabilirsiniz. Elbette bu süreçte doğru bilgiye ulaşmanız ve profesyonel kişilerden danışmanlık almanız sizin için işleri kolaylaştıracaktır. Peki şahıs şirketi nasıl kurulur ve 2024 yılı itibarıyla şahıs şirketi kurmanın maliyetleri ne kadar?
 

Hangisi Daha Uygun: Şahıs İşletmesi vs Limited Şirket

Tek bir kişinin sahibi olduğu ve yönettiği işletmeler şahıs şirketi olarak adlandırılır. Bu tür şirketlerde işletme ve işletme sahibi arasında hiçbir hukuki ayrım bulunmaz. Hem şahıs şirketi kurarken aklınızda soru işaretleri kalmaması hem hangi şirketi kurmanız gerektiğine doğru bir şekilde karar vermeniz açısından, “şahıs şirketi nasıl kurulur?” sorusuna cevap vermeden önce şahıs şirketi ile limited şirket arasındaki farklara bakalım:

  • Diğer şirket türlerine göre şahıs şirketlerinde daha düşük muhasebeci ve mali müşavir ücreti ödersiniz.
  • Şahıs şirketlerinde kuruluş sermayesi şartı yoktur. Limited şirketlerde ise minimum 50.000 TL’lik bir esas sermaye şartı bulunur. Şahıs şirketlerinde ortaya konulabilecek sermaye ise ticari itibar ve emektir.
  • Şahıs şirketleri özellikle düşük cirolarda limited şirketlerle mukayese edildiğinde daha avantajlı vergi şartlarına sahiptir.
  • Şahıs şirketlerinde ödenen vergi miktarı yapılan kar oranı göz önünde bulundurularak hesaplanırken limited şirketlerde bu oran yüzde 25 olarak sabitlenmiştir.

Her ne kadar bu liste uzatılabilecek olsa da, iki şirket türü arasındaki temel farklar bunlardır. Şimdi gelin hep birlikte şahıs şirketi nasıl kurulur ona bakalım.
 

Şahıs Şirketi Kurma Aşamasında İzlemeniz Gereken Adımlar

Eğer siz de hayalini kurduğunuz şirkete sahip olmak istiyorsanız öncelikle şahıs şirketi nasıl kurulur öğrenmeniz gerekiyor. Şahıs şirketi kurmak için bazı resmi prosedürleri yerine getirmek gerekir. Resmi prosedürleri uygulamak için de evrak ve belgeler kuruma ibraz edilmelidir. Bazı internet sitelerinde, bu evrak ve belgelerin mali müşavir aracılığı ile değil de, şirket sahibinin de teslim edebileceği söyleniyor. Kuruluş işlemleri, sadece evrak ve belgeleri teslim etmekten ibaret olmamakla birlikte, zamanında gönderilmesi gereken beyannameleri de kapsar. Açılış işlemlerini kendisi yapmaya çalışan şirket sahipleri, mali müşavir ile geç ve beyan sürelerinden sonra anlaştığı gibi, birçok cezai yaptırımla da karşı karşıya kalabiliyor. Bu sebeple şirket kuruluş süreci önemli bir yere sahiptir. Yeni bir iş fikriniz var ise ve bunu bir şirkete dönüştürmek istiyorsanız ilk yapılması gereken bir mali müşavir ile anlaşmaktır.

Şahıs şirketi nasıl kurulur merak edenler için adımlara geçmeden önce hazırlanması gereken belgeleri de hatırlatalım.

  • Nüfus cüzdanı sureti,
  • İmza beyannamesi,
  • Tapunun fotokopisi ya da kira kontratı,
  • Araç alış senedi ya da varsa ruhsat,
  • İkametgah,
  • e-Mail Adresi,
  • Cep telefonu numarası

Eğer şahıs şirketi kurmak istiyorsanız, işyeri adresi olarak göstereceğiniz konumu belirlemiş olmanız gerekiyor. Bu alan isterseniz bir dükkan, isterseniz de bir ofis, home ofis ya da sanal ofis olabilir. Tüm evraklar tamamlandıktan sonra başlatılan süreç, hızlı şekilde tamamlanmaktadır.

sahis-sirketi-kurma-asamasinda-izlemeniz-gereken-adimlar

 

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur: Başvuru Sonrası Süreç

Tüm belgeleriniz eksiksiz bir şekilde tamamlanıp başvuru süreci de sorunsuz bir şekilde tamamlandığında, vergi dairesi adresinize bir yoklama memuru gönderir. Yoklama memuru adresinize geldiğinde yapmanız gereken tek şey kimliğinizi göstermektir. Ardından yoklama memuru yoklama tutanağına imza atmanızı ister ve süreç tamamlanır. Bu noktaya kadar şahıs şirketi nasıl kurulur öğrendiniz. Şimdi de hep birlikte şahıs şirketi kurmanın maliyetlerine bakalım.
 

Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti Nedir?

Şahıs şirketi, kurulum maliyeti en düşük olan şirket türüdür. 2024 yılında şahıs şirketi kurmak için ödeme yapmanız gereken maliyet kalemleri ve toplam maliyet yaklaşık olarak şöyledir:

  • Notere ödenen şahıs imza beyannamesi ücreti - 491,23 TL.
  • Vergi dairesine ödenen SMMM sözleşme damga vergisi - 50,00 ila 100,00 TL arası.
  • Vergi dairesine ödenen kira kontratı damga vergisi - Kira tutarına ve kefilin durumuna göre değişkenlik gösterir.
  • Serbest Muhasebeci Mali Müşavire ödenen iş yeri açılış ücreti - 1500,00 TL ila 2500,00 TL arası.

Bu rakamların yalnızca belirli bir dönem için geçerli olduğunu ve zaman içinde değişiklik gösterebileceğini unutmamanız gerekiyor. Ayrıca SMMM ücretleri de seçmiş olduğunuz mali müşavire göre değişiklik gösterecektir.
 

Şahıs Şirketi Açanların Gider Kalemleri Nelerdir?

Eğer bir şahıs şirketi açtıysanız, her yılın belirli dönemlerinde düzenli olarak ödemeniz gereken gider kalemleri bulunur. Bu gider kalemleri şunlardır:

  • Her ay KDV beyannamesi için damga vergisi ödenmesi gerekir. 2024 yılı itibarıyla 308,30 TL’dir.
  • Her 3 ayda bir muhtasar beyannamesi için damga vergisi ödenmesi gerekir. 2024 yılı itibarıyla 365,50 TL’dir.
  • Her 3 ayda bir gelir geçici beyannamesi için damga vergisi ödenmesi gerekir. 2024 yılı itibarıyla 480,20 TL’dir.
  • Her yıl gelir vergisi beyannamesi için damga vergisi ödenmesi gerekir. 2024 yılı itibarıyla 639,10 TL’dir.

Bu gider kalemlerinin zamanında ödenmemesi cezai yaptırımlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Bu yüzden bu ödemeleri düzenli olarak takip etmeli ve zamanında yapmalısınız.
 

Şahıs İşletmesi Kurmanın Avantajları ve Dezavantajları

Şahıs şirketi pek çok açıdan avantaj sağlayan bir şirket türü olsa da, birtakım dezavantajlarından bahsetmek de mümkün. Örneğin sermaye şirketlerinde 2024 yılı vergi oranı yüzde 25’te sabitlenmişken, şahıs şirketlerinde bu oran gelire bağlı olarak yüzde 40’a kadar ulaşabiliyor. Ayrıca sermaye şirketlerinin sanal pos ve kredi gibi işlemleri daha hızlı ve daha kolay bir şekilde onaylanabiliyor. Şahıs şirketlerinin öne çıkan avantajları ise şu şekilde:

  • Muhasebeci ve mali müşavir maliyetleri diğer şirket türlerine göre çok daha düşüktür,
  • Açılış maliyetleri diğer şirket türlerine göre düşüktür,
  • Herhangi bir açılış sermayesine ihtiyaç yoktur,
  • Vergi dilimleri gelire göre hesaplanır,
  • Defter tasdik ücretleri makul seviyelerdedir,
  • Hem açılış hem kapanış işlemleri diğer şirket türlerine göre daha kolaydır.

Şahıs şirketi açmanın ne kadar kolay olduğuna “şahıs şirketi nasıl kurulur?” kısmında zaten değinmiştik. Nitekim yalnızca 1-2 günlük bir süreç şahıs şirketinin açılabilmesi için yeterlidir.
 

Şahıs İşletmelerinde Genç Girişimci Teşviki Almak Mümkün Mü?

Türkiye’de kendi şirketini kuracak olan genç girişimcilere teşvik paketleri sağlanır. Bu da sektöre girerek gençlere önemli bir rekabet avantajı sağlar. Genç girişimci teşviklerinden yararlanmak için yalnızca iki koşul bulunur. Bunlardan ilki 30 yaşından gün almamış olmak, ikincisiyse daha önce herhangi bir gelir vergisi kaydının bulunmuyor olmasıdır. Eğer teşvik paketinden yararlanmaya hak kazanırsanız 3 yıllık vergilendirme döneminde sağlamış olduğunuz gelirin dönem başı 230.000 TL’lik dilimi gelir vergisi içerisinde hesaplanmıyor. Ayrıca işletme sahibinin 1 yıllık bağkur primi de devlet hazinesinden ödeniyor.
 

Şahıs Şirketi Kurma Aşamasında Mali Müşavir Desteği Almak Neden Önemli?

Şahıs şirketi kurarken yaşayacağınız en küçük problem bile işlerinize başlamanızı geciktirir. Ayrıca şirket açarak girişiminizi başlatmak için duyduğunuz heyecanı törpüleyebilir. Her ne kadar şahıs şirketi nasıl kurulur öğrenmiş olsanız bile, işinizi şansa bırakmamak için mali müşavir desteğinden yararlanmanız büyük önem taşır.

Bir mali müşavir hem sizin için başvuru sürecini yönetir hem şirketiniz açıldıktan sonra size muhasebe ve müşavirlik desteği sağlar. Eğer siz de “şahıs şirketi nasıl kurulur?” sorusuna kapsamlı bir yanıt almak ve başvuru sürecini profesyonellerle birlikte yönetmek isterseniz, hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.
 

UYARI: Bu yazıda yer alan bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel olarak herhangi bir hizmet ya da tavsiye sunmayı amaçlamamaktadır. Şirketiniz için ve bireysel olarak karar almadan önce mutlaka profesyonel bir uzmana danışın. SMMM Burak Bayraktar bu yazıda yer alan bilgilerin kullanılması sonucunda oluşacak zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

0 232 430 21 55
Whatsapp Destek
Facebook
Instagram
Linkedin