Startup Nedir? Nasıl Kurulur? | Startup İle İlgili Merak Ettikleriniz

Pek çok kişinin mutlaka hayata geçirmek istediği en az bir fikri var. Günümüzde bu fikirlerden bazıları çok başarılı startup projelerine dönüşüyor. Özellikle teknolojinin sıradışı bir noktaya gelmesi, i̇nternet teknolojilerinin gelişmeye başlaması ve dijital dünyanın sınırsız bir hale gelmesi bunda büyük bir rol oynuyor. Peki startup nedir ve nasıl kurulur? Startup hakkında bilinmesi gerekenler neler?
 

Startup Nedir?

Temel olarak “başlamak” ya da “başlangıç” gibi anlamlara gelebilecek olan startup, iş dünyasında “girişimcilik” olarak anılıyor. Aynı zamanda “yeni bir girişim” olarak da ifade edilebilir. Startup ismi bir iş modeli tanımı olarak ilk kez Amerika’da, Silikon Vadisi’nde anılmaya başlamıştır. Bir startup çeşitli ürünler ya da hizmetler geliştirir ve böylece ihtiyaçlara cevap üretirken çeşitli problemleri de çözmeyi amaçlar. Bunun için gerekli olan tüm araştırma ve geliştirme çalışmalarını yapar, ihtiyaç duyulan tüm teknolojik imkanları kullanır. Günümüzde sıfırdan başlayan, büyüyen ve geniş bir kitleye hitap etmeye başlayan tüm girişimler startup olarak adlandırılabilir.

 

Tüm bunların dışında startup nedir sorusuna farklı cevaplar da verilebilir. Örneğin bir şirketin startup olarak anılması için herhangi bir süre sınırlaması yoktur. Yani yeni kurulmuş şirketler startup olarak adlandırılabileceği gibi, 3 ya da 4 yıldır hizmet veren şirketler de startup olarak adlandırılabilir. Burada önemli olan şirketin ne kadar büyüyeceği, yani bir diğer deyişle büyüme eğilimidir. Startup şirketler her zaman teknoloji ve yazılım dünyası ile ilişkilendirilmiş olsa da, günümüzde daha başka alanlarda faaliyet gösteren startup şirketler de bulunur. Pazarlama ve finans bu sektörler arasından öne çıkanları. Bir diğer önemli konu da startup ve girişimcilik arasındaki farklar. Bu iki kavram genellikle birbiri ile karıştırılıyor ve çoğu zaman da aynı şeymiş gibi düşünülüyor. Ama girişimcilik ve startup birbirinden tamamen farklı kavramlar.

 

Startup ve Girişimcilik Arasındaki Farklar Nelerdir?


Bu noktada startup nedir sorusunun ardından, girişimcilik ile arasındaki farklardan da bahsetmek gerekiyor. Nitekim, girişimciliğin merkezinde her zaman gelir elde etme durumu vardır. Yani bir girişim yalnızca kar etmek amacıyla kurulmuştur. Fakat bir startup için durum bu şekilde değildir. Bir startup kurduğunuz zaman merkeze kar etmeyi değil, öncelikle tüketici ihtiyaçlarını karşılamayı korursunuz. Yani amaç insanlara fayda sağlamakken, kar elde etmek ikincil amaç olarak belirlenmiştir. Bu yüzden de evrensel konulara yönelmiş olan pek çok startup için çeşitli vakıflar tarafından fon sağlanır. SpaceX ve Tesla şirketlerini bunlara örnek gösterebiliriz. Bir diğer yandan örneğin kırılmaz bir cam geliştirmek bir startup tarafından gerçekleştirilir. Fakat bu malzemeden yapılmış ürünlerin satıldığı bir mağaza açmak ise girişimcilik olarak adlandırılır. Elbette startup ve girişimcilik arasındaki farklar yalnızca bunlarla sınırlı değil. Bu iki kavram arasında bazı coğrafi farklar da mevcut.

 

Bir girişim yalnızca belirli bir bölgede faaliyet gösterir. Aynı zamanda yerel sınırları olduğu da söylenebilir. Her ne kadar yıllar içerisinde farklı ülkelerde şubeler açsa da, bu onun bir startup olduğu anlamına gelmez. Çünkü yola kar elde etme amacı güden bir girişim olarak çıkmıştır. Fakat bir startup girişim çok daha evrenseldir. Son olarak bir girişimcilik hikayesi başladığında genellikle kaliteli bir strateji ya da adım adım uyulacak olan bir iş planı yoktur. Startup hikayelerinde ise bir strateji ve geliştirilmiş olan fikri başka yatırımcılara satma fikri bulunur. Burada girişimin kalıcı olarak, startup şirketlerin ise geçici olarak kurulduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz. Eğer bir startup ya da girişimcilik fikriniz varsa, Genç Girişimci Desteği sizin için faydalı olabilir. Şimdi startup nedir ve girişimcilik ile arasındaki farklar nelerdir gibi soruları yanıtladık ve startup nasıl kurulur bu konuya bakabiliriz. 

 

İlgili İçerikler:

Anonim Şirket Kurmak | Anonim Şirket Kurma Maliyeti 2024

Şahıs Şirketi Kurmak | Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti 2024

Komandit Şirket Nedir? Komandit Şirket Kuruluş Süreci

Kollektif Şirket Nedir? Kollektif Şirketin Özellikleri Nelerdir?

Limited Şirket Kurmak | Limited Şirket Kurma Maliyeti 2024

Home Ofis Şirket Kurmak | Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti 2024

 

Startup Nasıl Kurulur?


Eğer bir startup kurma fikriniz varsa, öncelikle bir soruna çözüm sunuyor olmanız gerekir. Bir startup fikrinin gelişim göstermeye açık olması için buna yönelik bir iş planı yapılması ve sonrasında ise her adımın planlanması gerekir. Bir startup kurmak için büyük yatırımlar ya da büyük sermayeler gerekmez. Elbette eğer bu tarz ayrıcalıklarınız varsa, işleri yürütmeniz çok daha kolay olur. Bazı startup şirketler gerekli varlıklara ya da sermayeye sahip olabilmek adına kitle fonlaması gibi yöntemlere başvurabilir. Artık startup nedir biliyoruz ve şimdi bir startup geliştirme aşamasında dikkat edilmesi gereken önemli adımlara bakabiliriz.


 

Bir iş planı geliştirin


 

  • Öncelikle şirketin yapısını belirleyin, kuruluş amacınızı masaya koyun ve yönetim şeklinizi belirleyin.
  • Pazar araştırması yaparak rakip analizi gerçekleştirin.
  • Ekibinizi belirleyin ve bir ekip yönetim şablonu geliştirin.
  • Finansal planlarınızı yapın.
  • Pazarlama ve satış stratejileri gerçekleştirin.
  • Risk analizi yapın.
 

Gerekli finansmanı sağlayın


 

  • Eğer evrensel bir proje yaratmak istiyorsanız, bunun için küçük sermayeler yeterli olmayabilir.
  • Startup destekleyen kuruluşlardan destek arayabilir, devlet desteklerine başvurabilirsiniz.
  • Eğer başarılı ve ilgi çekebilecek bir projeniz varsa sponsor bulabilirsiniz.
 

Hedef kitlenizi belirleyin


 

  • Müşteri profilinizi ve hedef kitlenizi belirlemek sizi rakiplerinizden bir adım öne çıkarır. Bu yüzden hedef kitle araştırması yapın.
  • Ne tür bir ihtiyacı karşılayacağınızı ya da ne tür bir soruna çözüm geliştireceğinizi belirleyin. Bu, hedef kitle ve müşteri profili belirlemeyi kolaylaştırır. 
 

Bir model oluşturun


 

  • Destek almak ya da sponsorluk bulmak için bir model oluşturmak büyük önem taşır.
  • Yazılım üretecekseniz bir örnek model, fiziksel bir ürün üretecekseniz de bir örnek ürün oluşturmak potansiyelinizi görmek adına faydalı olacaktır. 
  • Ürünü ya da hizmeti, eksiklerini de değerlendirerek en iyi haline gelene kadar geliştirmeye devam edin.


 

Tüm bu adımları başarı ile tamamladıktan sonra gerçekçi bir pazarlama stratejisi ile ürününüzü pazarlamaya ve startup fikrinizi geliştirmeye başlayabilirsiniz. Böylelikle hem fikrinizi büyük bir yatırım aracına dönüştürebilir, hem de yeni startup fikirleri için gerekli yatırım ve geliştirme ortamını yaratmış olursunuz. Bir diğer yandan bir startup oluşturmak ya da bir şirket kurmak için bir mali müşavir ile çalışmak sizi hem bir adım ileriye taşır, hem de işleri kolaylaştırır. Aynı zamanda bir mali müşavir sizin için startup nedir sorusuna karşılık tüm merak ettiklerinizi cevaplayabilir.


 

Startup Nedir ve Hakkında Neler Bilmek Gerekiyor?


Eğer bir startup kuracaksanız, bu noktada bir mali müşavir ile çalışmanızı öneririz. Çünkü bu süreçte şirketler hukuku ve fikirlerin korunması gibi konularda bilgi sahibi olmanız gerekir. Bu konular çoğu zaman kompleks ve karmaşık konular olduğu için, sizin yerinize bu konularla ilgilenecek birine mutlaka ihtiyaç duyulacaktır. İşte bu kişi bir mali müşavir olmalıdır. Startup projelerin fonlanması, gelir ve gider tablolarının düzenlenmesi, vergilendirme gibi konular, projenin başarıya ulaşması ve büyüyüp gelişme sürecinde herhangi bir problem ile karşılaşmaması açısından büyük önem taşır.


İlgili İçerikler:


Sanal Ofis Nedir? Sanal Ofislerde Şirket Kurmak Yasal Mı?

Devlet Memurları Şirket Kurabilir mi? | Sigortalı Çalışırken Şirket Kurmak

Startup Nedir? Nasıl Kurulur? | Startup İle İlgili Merak Ettikleriniz

Şirket Türleri ve Özellikleri Nelerdir? Hangi Şirketi Kurmalıyım?

Serbest Bölgede Şirket Kurmak | Serbest Bölgelerin Avantajları

Teknokentlerde Şirket Kurmak | Teknokentlerin Avantajları

 

Bu metin içerisinde startup nedir ve nasıl kurulur gibi soruları cevaplandırmaya çalıştık. Siz de startup projeleri hakkında fikir alışverişinde bulunmak, şirket açmak ve daha pek çok konu hakkında detaylı bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. 



UYARI: Bu yazıda yer alan bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel olarak herhangi bir hizmet ya da tavsiye sunmayı amaçlamamaktadır. Şirketiniz için ve bireysel olarak karar almadan önce mutlaka profesyonel bir uzmana danışın. SMMM Burak Bayraktar bu yazıda yer alan bilgilerin kullanılması sonucunda oluşacak zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

 

0 232 430 21 55
Whatsapp Destek
Facebook
Instagram
Linkedin