Ticaret Bakanlığı Hibe Ve Teşvikleri Nelerdir? Hibe Şartları 2024

Ticaret Bakanlığı tarafından sunulmuş olan 14 farklı destek bulunuyor. Ticaret bakanlığı hibe  desteklerinin her biri farklı alanlarda ve işletmelerin kendilerini geliştirmeleri üzerine kurulu. Destekler yurt dışında bir mağazaya sahip olmaktan küresel tedarik zincirine katılmaya, reklam faaliyetleri yürütmekten vergisiz hammadde teminine kadar çok geniş bir alanı kapsıyor. Elbette bu desteklerin her birini tek bir makale içerisinde detaylandırmak mümkün değil. Yine de bu destekler arasından öne çıkanları inceleyebiliriz...

 

Ticaret Bakanlığı Hibe Destekleri  Nelerdir?

 

Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanan ve gerekli şartları yerine getiren tüm şirketlerin faydalanabileceği Ticaret Bakanlığı hibe desteklerinin listesi şu şekilde:

 

  • Yurt dışında müşteri bulmak isteyenlere yönelik destek
  • Yurt dışında ürünlerinin reklamını yapmak ve bir yere sahip olmak isteyenlere yönelik destek
  • Müşteri tanımak ve pazarı öğrenmek isteyenlere yönelik destek
  • Vergisiz olarak hammadde almak isteyenlere yönelik destek
  • Müşterilere uygun kredi desteği
  • Ur-Ge, sektörel ticaret heyeti ve alım heyeti desteği
  • Tasarım desteği
  • Küresel tedarik zinciri desteği
  • Marka büyütme desteği
  • Pazara girişlerde dijital faaliyetlerin desteklenmesine yönelik teşvik
  • Sanal fuar destekleri

 

Şimdi hep birlikte bu destekler arasından en çok kullanılan ve öne çıkan desteklerin detaylarına bakalım...

 

Yurt Dışına Çıkarak Müşteri Bulmak İsteyenlere Yönelik Destek

 

Ticaret Bakanlığı tarafından sunulan bu teşvikle birlikte yerli şirketlerin yurt dışına giderek müşteri bulması destekleniyor. Bu kapsamda alınan destekler şu şekilde belirtilmiş:

 

  • İş seyahatlerinin desteklenmesi,
  • Fuar harcamalarının desteklenmesi,
  • Sektörel ticaret heyetine katılım,
  • Yeşil pasaport.

 

İş seyahatlerinin desteklenmesi kapsamında yurt dışı seyahati sırasında gerçekleştirilen ulaşım masrafları, görüşmelerin gerçekleştiği her gün için konaklama ve araç kiralama giderlerinin yüzde 70’i geri ödenir. Toplam 10 seyahat için iki çalışana seyahat başına 5.000 dolar verilir. Söz konusu teşvikten yararlanabilmek için yerine getirilmesi gereken şartlar ise şu şekilde belirtilmiş:

 

  • Adi şirket olmamak,
  • Sadece ihracat odaklı görüşmeler gerçekleştirmek,
  • Yurt dışındaki görüşmenin en az 2 gün sürmesi,
  • Ekonomi sınıfı bilet ile uçulması,
  • Ödemelerin banka ve kredi kartı ile yapılması.

 

Bu şartları yerine getiren şirketler, son 3 ay içerisinde yapmış oldukları seyahatler için de destek alabilirler. Bu teşvik kapsamında verilen diğer Ticaret Bakanlığı hibe desteklerinin detayları ise şu şekilde:

 

  • Fuar Desteği: 2017 yılında yapılmış olan düzenleme ile belirlenmiş fuarlarda bakanlık desteğinden faydalanılabilir. Burada her fuar için bakanlıkça belirlenmiş olan bir hesaplama tutarı vardır. Verilecek olan destek ulaşım ve nakliye giderlerini de hesaba katarak stand metrekaresi üzerinden belirlenir. Bu destekten faydalanmak için yalnızca adi şirket olmamak yeterli.

 

  • Sektörel Ticaret Heyeti: Bu kapsamda bir diğer destek olan sektörel ticaret heyetine katılım ile birlikte ulaşım, konaklama ve organizasyon giderleri yüzde 75 oranında destekleniyor.

 

  • Yeşil Pasaport Desteği: Son 3 yıl içerisinde 5000 bin dolar üzerinde ihracat gerçekleştirmiş olan şirketler yeşil pasaport alabilmek için başvuru yapabiliyor. Dört yıl boyunca kullanılabilecek olan bu yeşil pasaportlar ihracat miktarına göre şirketlerin 5 çalışanına kadar alınabiliyor.

 

Yurt Dışında Ürünlerinin Reklamını Yapmak ve Bir Yere Sahip Olmak İsteyenlere Yönelik Destek

 

Bu destek kapsamında işletmelere ofis/mağaza/depo desteği, yurt dışında şirket satın alma desteği, Türkiye Ticaret Merkezi desteği, reklam desteği ve marka tescil desteği sağlanıyor. Söz konusu desteklerin detayları ise şu şekilde:

 

  • Ofis, Mağaza ve Depo Desteği: Bu destek, açılan birimler içindeki ürünlerin Türkiye’de üretildiği durumlar için geçerli ve dünyanın her noktasındaki birimleri kapsıyor. En fazla 25 birim için, ülke başına 4 yıl boyunca destek alınabiliyor. Üretici firmalar için yüzde 50, ticari firmalar için yüzde 40 mağaza kira desteği sağlanıyor.

 

  • Yurt Dışında Şirket Satın Alma Desteği: Şirket satın alma konusunda yapılacak olan finansal ve hukuki danışmanlık harcamalarının yüzde 60’lık kısmı, 200 bin dolara kadar karşılanıyor. Eğer şirket ileri bir teknolojiye sahipse bu rakam yüzde 75’lik kısım ile 500 bin dolara kadar çıkıyor.

 

  • Türkiye Ticaret Merkezi Desteği: Bu destek ile birlikte yurt dışında bulunan Türkiye Ticaret Merkezleri içerisinde ofis ve depo desteği sağlanıyor. Bu destek danışmanlık hizmetlerini ve masrafların karşılanmasını da kapsıyor. Burada açılan birimin kira bedelinin yüzde 75’lik kısmı destek kapsamında karşılanıyor. Destekten yararlanmak için adi şirket olmamak ve fason üretim yapmıyor olmak yeterli.

 

  • Reklam Desteği: 4 yıl boyunca yurt dışında yapılmış olan katalog, sosyal medya, dergi, TV reklamları gibi tüm harcamaların yüzde 60’lık kısmı 250 bin dolara kadar karşılanıyor. Bu destekten yararlanabilmek için kira desteği alan bir birimin bulunmaması gerekiyor. Eğer böyle bir birim varsa destek oranı 150 bin dolara düşüyor. Aynı zamanda adi şirket olmamak şartı da var.

 

  • Marka Tescil Desteği: Eğer bir şirketin Türkiye’de bir ya da birden fazla tescilli markası bulunuyorsa, bu markaların yurt dışında tescil ettirilmesi ile ilgili masraflar bu destek kapsamında karşılanıyor. Tescil süresi 4 yıl olarak belirlenmiş. Harcamaların yüzde 50’si, 50 bin dolara kadar karşılanıyor. Eğer marka tescil ülkesi öncelikli ülkelerden biri ise, bu durumda rakam yüzde 60’a çıkıyor.

 

Tasarım Desteği

 

Tasarım desteği kapsamında ürün tasarımcısı ve mühendis istihdam giderlerinin desteklenmesi, makine ve yazılım giderlerinin desteklenmesi, iş seyahati giderlerinin desteklenmesi ve web giderlerinin desteklenmesi amaçlıyor. Söz konusu desteklerin detayları ise şu şekilde: Moda ve endüstriyel tasarım alanları için tasarımcı, modelist ve mühendis maaşlarının 1 milyon dolara kadar yüzde 50’si; teçhizat, malzeme ve yazılım harcamalarının 250 bin dolara kadar yüzde 50’si; seyahat masrafları ve web sitesi üyeliklerinin 150 bin dolara kadar yüzde 50’si 5 yıl boyunca bu destek kapsamında karşılanıyor.

 

Küresel Tedarik Zinciri Desteği

 

Küresel bir firmaya mal satmakta olan şirketlerin ürün standartlarını yerine getirmek adına yeni makineler alma, yeni yazılımlar kurma ve ürünlerin kalitesini gösteren belge masraflarının yüzde 50’si, 1 milyon dolara kadar bu destek kapsamında karşılanıyor. Bu destek ile ilgili olarak bilinmesi gereken detaylar şu şekilde:

 

  • Küresel firmaya tedarik edilecek olan ürün bir ara malsa, yani beyaz eşya firmasına buzdolabı yerine rezistans, otomotiv firmasına araba yerine araba farı; bu durumda bu destekten yalnızca 1 kere yararlanılabilir.

 

Bu desteğe başvurmak için çalışılan firmanın küreselliğinden bakanlığın emin olması gerekiyor. Bunun için çalışılan firmada aranan şartlar ise şu şekilde:

 

  • Birden fazla coğrafyada faaliyet gösteriyor olması
  • Uluslararası olarak kabul gören listelerde yer alıyor olması
  • Sektöründe tanınan firmalardan biri olması

 

Eğer çalışmakta olunan firma bu özellikleri taşıyan bir küresel firma ise, bu durumda bu destekten yararlanılabilir.

 

Görüldüğü üzere Ticaret Bakanlığı tarafından işletmelere yönelik olan oldukça teşvik edici destekler sunuluyor. Ticaret Bakanlığı hibe desteklerinin her biri Ticaret Bakanlığı’nın Kolay Destek sistemi üzerinden görüntülenebilir. Aynı zamanda güncel gelişmeleri de bu sistem üzerinden takip etmek mümkün. Eğer siz de Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanan bu destekler ile ilgili olarak daha detaylı bilgi almak ve bu süreci işin uzmanları ile birlikte yürütmek isterseniz, hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.


UYARI: Bu yazıda yer alan bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel olarak herhangi bir hizmet ya da tavsiye sunmayı amaçlamamaktadır. Şirketiniz için ve bireysel olarak karar almadan önce mutlaka profesyonel bir uzmana danışın. SMMM Burak Bayraktar bu yazıda yer alan bilgilerin kullanılması sonucunda oluşacak zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

0 232 430 21 55
Whatsapp Destek
Facebook
Instagram
Linkedin