Ticari faaliyetlerine devam eden şirketler hakkında haber almak ya da yeni kurulan şirketlerin bilgilerine vakıf olmak sektörel olarak bir gereklilik olarak kabul edilebilir. Yalnızca bunların takibini yapmak değil, aynı zamanda şirketlerin kendi içlerinde meydana gelen değişiklikleri duyurmaları da bir o kadar önemlidir. İşte bunun için de Ticaret Sicil Gazetesi kullanılır. Peki Ticaret Sicil Gazetesi nedir ve nasıl sorgulanır? Bu yazımda Ticaret Sicil Gazetesi nedir başta olmak üzere tüm merak edilenlere yanıt vermeye çalıştım…
Ticaret Sicil Gazetesi Nedir?
Ticaret Sicil Gazetesi kanunlar, mahkeme kararları, iflas kararları ve ilanlar yayınlayan, tatil günleri dışındaki her gün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından çıkarılan bir gazetedir. Gazete üzerinden şirketlerin kuruluş haberlerine, ortaklık ilanlarına, adres ve yönetici değişikliklerine ulaşabilir, daha pek çok şirket haberini görüntüleyebilirsiniz. Gazete aslında 1957 yılından bu yana çıkarılmakla birlikte, bugünkü halini alması 2004 yılında gerçekleşmiştir. Merkezİ Ankara’da bulunan gazetenin herhangi bir satış noktasından perakende olarak alınması mümkün değildir. Yalnızca abonelik sistemi ile çalışan bu gazeteyi dijital ya da matbu olarak edinebilirsiniz. Ayrıca gazete üzerinde herhangi bir ilan verirseniz gazete adresinize ulaştırılır.
Ticaret Sicil Gazetesi Ne Amaçla Çıkarılır?
Ticaret Sicil Gazetesinin çıkarılmasındaki en temel amaç ticaret sicil müdürlüklerine kayıt olan şirketlerin şirket kuruluşları ya da yapılarında meydana gelen değişikliklerin duyurulmasıdır. Ayrıca kanunlar, kanunlardaki değişiklikler, mahkeme kararları ve daha pek çok haber Ticaret Sicil Gazetesi içerisinde yer alır. Ticaret Sicil Gazetesi içerisinde yer alan diğer konu başlıklarını ise şu şekilde listeleyebiliriz:
- Aktif olarak faaliyetini sürdüren şirketlerin yapılarında meydana gelen değişiklikler,
- Yeni kurulan şirketler ve bu şirketlere ait bilgiler,
- Şirketlerin yönetim ve genel kurullarında alınan kararlar,
- Şirketlerin ve şirket kuruluşlarının sözleşme tadilleri,
- İflas memurları tarafından düzenlenmiş olan konkordato ve iflas kararları,
- Şirket ünvan ve adres değişiklikleri,
- Ticari ilanlar.
Kurumlar, gerçekleştirilmesi gereken bazı işlemler için şirketlerden Ticaret Sicil Gazetesinde yer alan ilanları talep edebilir. Nitekim bu ilanlar şirketlerin içinde bulundukları duruma dair resmi bir evrak niteliği taşır. İçerisinde ilanların bulunduğu Ticaret Sicil Gazetesinin aslı ya da elektronik imza ya da ıslak imza ile onaylanmış olan suretleri kurumlar tarafından kabul edilir.
Tüm bunlara ek olarak Ticaret Sicil Gazetesinde ilan yayınlatmak ya da Ticaret Sicil Gazetesi nedir sorusuna kapsamlı bir yanıt almak isterseniz, bu konuda bir mali müşavirden yardım talep edebilirsiniz.
Ticaret Sicil Gazetesi Ne İşe Yarar?
Yukarıda Ticaret Sicil Gazetesi nedir sorusuna kapsamlı bir yanıt verdiğimi düşünüyorum. Peki Ticaret Sicil Gazetesinin web sitesi üzerinden neler yapılabilir ve ne gibi bilgilere erişilebilir? Bununla ilgili şöyle kısa bir liste yapabiliriz:
- 1957 yılından bu yana yayınlanmış olan tüm ilanlara erişim sağlayabilir, kaydedebilir, bastırabilir ve Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüğünden ıslak imzalı ya da elektronik imzalı ve onaylı suretini talep edebilirsiniz.
- Yayınlanmış olan ilanlara ait kargo takip bilgilerine ulaşabilirsiniz.
- Tamamı resmi istatistik niteliğinde olan ve 2010 yılından bu yana kurulmuş ya da kapanmış olan tüm şirketlerin istatistiklerine erişebilirsiniz.
- İlan örneklerini inceleyebilirsiniz.
- Elektronik gazete aboneliği ile ilgili bilgilere erişebilir, gazetenin basılı halini nasıl temin edebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
- Ünvan sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz.
Ticaret Sicil Gazetesinin dijital ortama taşınması çok daha ulaşılabilir bir hale getirdi. Gazete düzenli olarak yayınlanmaya devam ederek şirketlerin ve kişilerin pek çok konuda bilgi sahibi olmasını sağlamaya devam ediyor.
Ticaret Sicil Gazetesi Üyeliği Nasıl Alınır?
Ticaret Sicil Gazetesine üye olmak için gazetenin web sitesi üzerinden bir üyelik formu doldurabilirsiniz. Burada sizden istenen bilgiler isim ve soy isim, unvan, e-posta adresi ve ticaret sicil numarasıdır. Gazetenin farklı abonelik türleri bulunur ve her tür abonelik için ödenmesi gereken ücret farklıdır. Üyeliğinizi tamamladıktan sonra abonelik formu doldurabilir ve abonelik ücretini yatırabilirsiniz. Ticaret Sicil Gazetesi 2022 yılı öncesinde basılı olarak adrese gönderilmekle birlikte, 2022 yılı itibariyle tamamen dijital ortama taşınmıştır. Yine de Ticaret Sicil Gazetesinin herhangi bir sayısının onaylı suretini talep etmek de mümkündür.
Ticaret Sicil Gazetesinin yıllık abonelik fiyatları her yıl güncellenir. 2024 yılı abonelik ücretleri şu şekildedir:
Düzey-1
- Standart Elektronik Gazete Veri Aboneliği (Yıllık) (İlan türlerini içeren fihristli)
- Not_1: 2024 yılında 253 iş günü vardır. 253 x 375 = 94.875 TL
- Not_2: Bir ilan için ödenecek muhtemel tutar: 94.875 TL / 900.000 ilan sayısı = 0,105 TL
Düzey-2
- Detaylı Elektronik Gazete Veri Aboneliği (Yıllık) (İlan türlerini içeren fihristli)
- Not_1: 2024 yılında 253 iş günü vardır. 253 x 1.040 = 263.120 TL
- Not_2: Bir ilan için ödenecek muhtemel tutar: 263.120 TL / 900.000 ilan sayısı = 0,292 TL
Düzey-3
- Kuruluş Bilgileri İlaveli Detaylı Elektronik Gazete Veri Aboneliği (Yıllık) (İlan türlerini içeren fihristli)
- Not_1: 2024 yılında 253 iş günü vardır. 253 x 2.100 = 531.300 TL
- Not_2: Bir ilan için ödenecek muhtemel tutar: 531.300 TL / 900.000 ilan sayısı = 0,590 TL
Elektronik Gazete: Günlük olarak yayımlanan gazete, PDF formatında (yaklaşık 1000 sayfadan oluşur) ilan türlerini de içerecek şekilde fihristli (düzey_1 fihristi) olarak (fihrist excell dosyası olacaktır. İçerdiği bilgi: sıra no, tsm no, ticaret unvanı, ticaret sicili müdürlüğü, Gazete tarihi, sayısı, ilanın yayımlandığı baş sayfa ve son sayfa, ilanın türü) CD’ye kaydedilmek suretiyle kargo ile veya web transfer yöntemleri ile talep sahiplerine gönderilecektir. 2024 yılı ücreti 900 ₺’dir.
Ticaret Sicil Gazetesine İlan Vermek
Ticaret Sicil Gazetesine yalnızca resmi kurumlar, kamu tüzel kişileri ve mahkemeler ilan verebilir. Ayrıca iflas memurları da iflas ya da konkordato ilanları verebilir; fakat bunun için bir mahkeme kararı gerekir. Ticaret Sicil Gazetesinde ilan vermek için bilinmesi gereken önemli noktaları şu şekilde listeleyebiliriz:
- Ticaret Sicil Gazetesinde daha önceden yayınlanmış olan ilanların incelenmesi ve ilanların buna göre düzenlenmesi gerekir,
- Ücretlendirme kelime sayısı üzerinden ve ilanın türüne göre yapılır; ilan ücretleri her yıl güncellenir,
- İlan ücreti hesaplandıktan sonra önceden belirlenmiş olan ve Ticaret Sicil Gazetesine ait banka hesaplarına yatırılmalıdır,
- İlan ücretinin ödemesi yapıldıktan sonra ilan metninin aslı banka dekontu ile birlikte Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüğüne gönderilmelidir; aslı gönderilmeyen ilanlar Ticaret Sicil Gazete Müdürlüğü tarafından kabul edilmez,
- İlanınızı MERSİS sistemi üzerinden de gönderebilirsiniz; MERSİS sistemi üzerinden gönderilen ilanlar 2 saat içerisinde işleme alınır.
Eğer siz de Ticaret Sicil Gazetesinde ilan vermek isterseniz, ilan ücretini aşağıda yer alan 2022 fiyatları üzerinden hesaplayabilirsiniz. 2023 yılı fiyatları yayınlandığı zaman fiyatları yine bu sayfa üzerinden görebilirsiniz.
İlgili İçerikler:
Anonim Şirket Kurmak | Anonim Şirket Kurma Maliyeti 2024
Şahıs Şirketi Kurmak | Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti 2024
Komandit Şirket Nedir? Komandit Şirket Kuruluş Süreci
Kollektif Şirket Nedir? Kollektif Şirketin Özellikleri Nelerdir?
Limited Şirket Kurmak | Limited Şirket Kurma Maliyeti 2024
Home Ofis Şirket Kurmak | Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti 2024
Ticaret Sicil Gazetesi İlan Ücretleri
Bu noktaya kadar Ticaret Sicil Gazetesi nedir ve nasıl ilan yayınlanır gibi soruları yanıtlamaya çalıştık. Elbette ilan ücretlerini bilmek de bir o kadar önemli. Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüğü tarafından 2022 yılı ilan ücretleri şu şekilde belirlenmiştir:
- Şirket ilanları 1 kelime için 1,39₺
- Şirket kuruluş ilanları 1 kelime için 0,63₺
- Kooperatif ilanları 1 kelime için 0,72₺
- Kooperatif kuruluş ilanları 1 kelime için 0,45₺
- Gerçek kişi ticarete başlama ilanları için maktu olarak 180,00₺
- Teknogirişim sermaye desteği ile kurulan şirketler ya da gerçek kişilerin vereceği ilanlarda 1 kelime için 0,01₺ ve beher gazete bedeli.
Kadın ve engelli girişimi kooperatifleri kuruluşu ve diğer ilanların da; ayrıca ticareti terk, resen tescil ya da düzeltme ilanlarında herhangi bir ücret talep edilmiyor.
Bu yazımda Ticaret Sicil Gazetesi nedir, ne işe yarar ve nasıl abone olur gibi sorulara kapsamlı yanıtlar vermeye çalıştım. Eğer siz de Ticaret Sicil Gazetesine üye olmak, abonelik sürecini başlatmak ya da ilan yayınlatmak isterseniz, bunu bir mali müşavir eşliğinde sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilir, süreç yönetimi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
UYARI: Bu yazıda yer alan bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel olarak herhangi bir hizmet ya da tavsiye sunmayı amaçlamamaktadır. Şirketiniz için ve bireysel olarak karar almadan önce mutlaka profesyonel bir uzmana danışın. SMMM Burak Bayraktar bu yazıda yer alan bilgilerin kullanılması sonucunda oluşacak zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Güncel Bilgiler
- Vergi Optimizasyonu: Şirketiniz İçin En İyi Stratejiler
- E-Fatura ve E-Defter Uygulamasına Geçiş Süreci ve Cezai Yaptırımlar
- Sermaye Artırımı Nedir? Sermaye Artırımı Nasıl Yapılır?
- Luca Kısayol Tuşları | Luca Kısayolları
- E-Ticarette Vergilendirme ve Sanal Pazar Yerleri İçin Rehber
- Dijital Vergi Dairesi Nedir? Dijital Vergi Dairesi Nasıl Çalışır?
- Enflasyon Muhasebesi Nedir? Nasıl Uygulanır? 2024
- Konsinye İhracat ve Mikro İhracat Arasındaki Farklar!
- Varlık Barışı Nedir? Varlık Barışından Faydalanmak İçin Gerekenler
- Gayrimenkul Sektörü İçin e-Fatura Mükellefiyeti Zorunlu Mu?
- Sanal Ofis Hangi Sektörler Tarafından Tercih Edilir? Avantajları Ne?
- Tediye Makbuzu Nedir? Tediye Makbuzu Düzenlemek Zorunlu Mu?
- Damga Vergisi Oranları 2024 | Damga Vergisine Tabi Kağıtlar
- Tahsilat Makbuzu Nedir? Tahsilat Makbuzu Zorunlu mu?
- e-Belge Nedir? e-Belge Kullanması Gereken Mükellefler
- KDV Hesaplama Nasıl Yapılır? KDV ve KDV 2 Arasındaki Farklar
- Gelir Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır? Gelir Vergisi Nedir?
- Kurumlar Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır? Kurumlar Vergisi Nedir?
- Konaklama Vergisi Nedir? Kimler Konaklama Vergisi Ödeyecek?
- ÖKC Nedir? Kimler Yeni Nesil ÖKC Kullanmak Zorunda?
- Kira Stopajı Nedir? Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?
- Basit Usul Şartları Nelerdir? Kimler Basit Usulde Mükellef Olabilir?
- Yatırım Teşvik Belgesi Nedir? Kimler Alabilir? Ne İşe Yarar?
- Ticaret Sicil Gazetesi Nedir? Nasıl Sorgulanır?
- Sanayi Sicil Belgesi Nedir? Ne İşe Yarar? | SMMM Burak Bayraktar
- Kapasite Raporu Nedir? Kapasite Raporu Örneği
- UETS Nedir, Ne İşe Yarar? UETS Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Kıdem Tazminatı Hesaplama 2024 | Kıdem Tazminatı Şartları
- İhbar Tazminatı Hesaplama 2024 | İhbar Tazminatı Şartları
- e-Bordro Nedir? e-Bordro Sorgulama İşlemleri
- BağKur Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır? BağKur Primi Nedir?
- Leasing Nedir? Finansal Kiralama Nasıl Yapılır?
- Navlun Faturası Nedir? Nasıl Hesaplanır? Navlun Faturası Örneği
- İhracatçılara Yeşil Pasaport Nasıl Verilir? Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Yerli Malı Belgesi Nedir? Yerli Malı Belgesi Nasıl Alınır?
- Özel Entegratör Nedir? Kimler Özel Entegratör Kullanabilir?
- Proforma Fatura Nedir, Nasıl Düzenlenir? Proforma Fatura Örneği
- Transit Ticaret Nedir? | KDV Beyannamesine Tabi Midir?
- Özlük Dosyası Nedir? Kimler Personel Özlük Dosyası Kullanır?
- E-imza ve Mali Mühür Nedir? Hangi Mükellefler Kullanabilir?
- İhraç Kayıtlı Fatura Nedir? Kimler İhraç Kayıtlı Satış Yapabilir?
- Vergi Numarası Sorgulama ve Doğrulama Nasıl Yapılır?
- Beyanname Nedir? | Şirketlerde Beyanname Türleri Nelerdir?
- Gider Pusulası Nedir? Gider Pusulası Stopaj Oranları
- Müteahhitlik Belgesi Nasıl Alınır? | Müteahhitlik Belgesi Başvuruları
- Cari Hesap Nedir? Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?
- KEP Adresi Nedir? Kimler KEP Adresi Kullanmak Zorunda?
- E-irsaliye Nedir? E-irsaliye Zorunluluğu Olan Mükellefler
- İnteraktif Vergi Dairesi Nedir? | İVD Kullanım Amacı
- Nace Kodu Nedir, Ne İşe Yarar? | Nace Kodlarının Listesi
- İmza Sirküsü Nedir? İmza Sirküleri Nasıl Alınır?
- İşletme Defteri Nedir? Kimler İşletme Defteri Tutabilir?
- Serbest Meslek Nedir? Serbest Meslek Makbuzu Hesaplama
- Defter Beyan Sistemi Nedir? Defter Beyan Başvuru İşlemleri
- Devlet Memurları Şirket Kurabilir mi? | Sigortalı Çalışırken Şirket Kurmak
- Freelance Vergi Süreci | Freelancer Şirket Kurmak Zorunda Mı?
- Pasif Gelir Nedir? | Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?
- Marka Tescili Nasıl Yapılır ve Marka Sorgulama İşlemleri
- Esnaf Kurye Nedir? | Moto Kuryeler Şahıs Şirketi Kurabilir Mi?
- Defter Hadleri 2024 | Defter Tutma ve Sınıf Değiştirme Hadleri
- Huzur Hakkı Nedir, Kimlere Verilir, Nasıl Hesaplanır?
- Taşeron Nedir? Taşeron İşçilerin Sahip Oldukları Haklar Neler?
- Asgari Ücret 2024 | Asgari Ücret Ne Kadar? | Asgari Ücret
- Verbis Nedir? | Verbis Kayıt Zorunluluğu Olan Mükellefler
- Etbis Nedir? Etbis’e Kayıt Zorunluluğu Getirilen Mükellefler
- Defter Tasdik Ücretleri 2025 | Defter Tasdikiyle İlgili Merak Edilenler
- E Spor Nedir? E Sporcuların Vergilendirilmesi 2024
- Amazon FBA Nedir? Amazon FBA Satışlarının Vergilendirilmesi
- Kdv İadesi Nedir ? Hangi Durumlarda KDV İadesi Alınabilir?
- e-Fatura Nasıl Düzenlenir? e-Faturaya Kimler Geçmeli?
- e-Arşiv Fatura Nasıl Düzenlenir? e-Arşiv Fatura Nedir?
- Dropshipping Nedir? Dropshipping Vergilendirme Süreci
- Mikro İhracat ve Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi Nedir?
- E-Ticaret ve İnternet Üzerinden Yapılan Satışların Vergilendirilmesi
- Google AdSense Gelirlerinin Vergilendirilmesi, İnternet Fenomenleri
- Kripto Paraların Vergilendirilmesi | Kripto Para Nedir?