Artık hayatımızdaki pek çok şey dijitalleşmeye başladı. Dolayısıyla devlet dairelerinde yapılması gereken resmi ve hukuki işlemler de dijital dönüşüm süreçlerine entegre oldu. Bu durum zamandan ve emekten tasarruf edilmesini sağlarken, pek çok insan için işleri büyük ölçüde kolaylaştırdı. Peki UETS nedir ve ne işe yarar? Bu yazımda UETS nedir sorusuna cevap verirken, bir yandan da öne çıkan avantajlarından bahsetmeye çalıştım…
UETS Nedir?
PTT tarafından kurulan ve işletilen Uluslararası Elektronik Tebligat Sistemi (UETS), dijital bir tebligat sistemidir. UETS sistemi hukuki ve resmi işlemler sonrası kağıt olarak tarafınıza iletilen tüm belgeleri dijital olarak almanızı sağlar.
UETS Ne İşe Yarar?
Örneğin herhangi bir resmi ya da hukuki işlem yaptığınızda, bu işlem sıraya alınır ve işlemin tamamlanması için belirli bir vakit beklemek gerekir. İşleminiz gerçekleştikten sonra işleminizin sonucu ya da süreç içerisinde yapmanız gerekenler ile ilgili olarak size bir belge tebliğ edilir. Belgenin size ulaşmaması durumunda ise ailenizden birine ya da mahallenin muhtarına teslim edilir. Fakat UETS sistemi sayesinde bu durum değişmiştir. Nitekim artık tüm resmi ve hukuki belgeler artık kağıt olarak ve elden teslim edilmiyor. Bu tür belgeler hem gerçek kişiler hem de tüzel kişiler için UETS sistemi üzerinde açılmış olan hesaba mail olarak iletiliyor.
Sonuç olarak UETS sistemi sayesinde artık tebligatların alıcılarına ulaşmaması ya da herhangi bir şekilde kaybolması gibi durumlar da ortadan kalkmış oldu. Ayrıca UETS sistemi resmi ve hukuki süreçlerde tebligat sisteminden kaynaklı aksamaların da önüne geçti. Bu noktaya kadar UETS nedir ve ne işe yarar gibi sorulara cevap vermeye çalıştım. Şimdi UETS ile ilgili diğer detaylara göz atalım.
Kimler UETS Kullanabilir?
Tüm gerçek ve tüzel kişiler UETS sistemine kayıt olabilir ve kendilerine gönderilen tüm tebligatları dijital olarak alabilir. Kanunda belirtildiği şekliyle ticari, zirai ve mesleki kazanç elde eden ve kurumlar vergisi mükellefi olan herkes Uluslararası Elektronik Tebligat Sistemi kullanmak zorundadır. Sisteme kayıt olunmadığı sürece kişilere gönderilen tüm tebligatlar için kağıt belgeler gönderilir.
7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun “Elektronik tebligat” başlığını taşıyan 7/a maddesi uyarınca aşağıda belirtilen gerçek ve tüzel kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunludur.
- 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar.
- 5018 sayılı Kanunda tanımlanan mahallî idareler.
- Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları.
- Kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri.
- Sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklar.
- Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları.
- Kanunla kurulanlar da dahil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişileri.
- Noterler.
- Baro levhasına yazılı avukatlar.
- Sicile kayıtlı arabulucular ve bilirkişiler.
- İdareleri, kamu iktisadi teşebbüslerini veya sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıkları; adli ve idari yargı mercileri, icra müdürlükleri veya hakemler nezdinde vekil sıfatıyla temsile yetkili olan kişilerin bağlı bulunduğu birim.
UETS Nasıl Kullanılır?
Bir UETS hesabı oluşturmanın yöntemleri kuruluşlara ve kişilere göre farklılık gösterir. Buna göre;
- Kamu kurumları ve kuruluşları UETS almak için Devlet Teşkilatı Merkezi Kayıt Sistemi’ni kullanmalıdır,
- Tüm tüzel kişiler UETS almak için MERSİS sistemine kayıtlı bilgileri kullanmalıdır.
Hem kamu kurum ve kuruluşlarının hem de tüzel kişilerin tüm başvuru işlemlerini PTT şubelerine giderek yapmaları gerekir. UETS sistemine kayıt olmak isteyen gerçek kişilerin ise PTT şubelerine gitmek gibi bir zorunluluğu yoktur. Mobil imza ya da elektronik imza kullanan tüm gerçek kişiler online kayıt işlemleri için basvuru.etebligat.gov.tr adresini kullanabilir. Ayrıca başvuru için bu bağlantıyı da kullanabilirsiniz. Fakat mobil imza ya da elektronik imza kullanmıyorsanız, TC kimlik numaranızı gösteren TC kimlik kartı ya da sürücü belgesi ile PTT şubelerine başvurarak kayıt işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
UETS Giriş İşlemleri
Eğer bir gerçek kişi olarak UETS sistemine kayıt olmak istiyorsanız, başvuru sırasında e-Devlet hesap bilgileriniz ya da mobil imza ve elektronik imzanız ile giriş yapmanız gerekiyor. Bunlardan hangisi kullandığınız PTT şubelerinin sizden isteyeceği ek bilgileri ve ek belgeleri de etkiliyor. Burada önemli bir hatırlatma yapmakta fayda var: Eğer bu bilgileri eksik ya da güncel olmayan bir şekilde sağlarsanız, e-Tebligat sistemi kaydınız oluşturulamaz. Hem UETS nedir sorusuna cevap almak hem de UETS kayıt işlemlerini tamamlamak için bir mali müşavire danışmanızı öneririz. Eğer siz de hemen şimdi danışmanlık almak isterseniz, bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Eğer tüm işlemleri sorunsuz bir şekilde tamamladıysanız ve UETS kaydınız oluşturulduysa, ptt.etebligat.gov.tr adresi üzerinden sisteme giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yapmak için dilerseniz bu bağlantıyı da kullanabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra açılan ana sayfa üzerinden tarafınıza iletilmiş olan tüm tebligatları görüntüleyebilir, dilerseniz yazdırabilirsiniz.
UETS Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Dijital dönüşüm süreçlerinin pek çok avantajı da beraberinde getirdiği aşikar. Artık resmi ve hukuki işlemler hem vatandaşlar açısından hem de memurlar açısından aksaklıkları minimize etmiş durumda. Benzer şeyleri UETS sistemi için de söylemek mümkün. Peki UETS sisteminin getirmiş olduğu avantajlar neler? Bu avantajlardan öne çıkanları şu şekilde listelemek mümkün:
- Kurumlar tarafından sunulan hizmetlerin kalitesini arttırır,
- Kağıt tasarrufu sağladığı için doğamızın korunmasına yardımcı olur, bu açıdan bakıldığında son derece çevre dostu bir uygulamadır,
- Bilgi güvenliği sağlıyor olması nedeniyle bilgilerin çalınması ve kötü niyetli insanlar tarafından kişilere zarar verecek şekilde kullanılmasını önler,
- Üst düzey bir güvenlik altyapısına sahiptir ve bu sayede kişisel verilerin tamamını güvenli bir ortamda saklanır,
- Kağıt, gönderim, arşivleme ve dosya masrafları büyük ölçüde azalır,
- Oluşturulan tebligatın alıcıya ulaştırılması sırasında geçen süre ortadan kalkar; normalde günler, hatta haftalar sürecek olan tebligat süreci yalnızca saniyeler içerisinde tamamlanmış olur,
- Tebligat içeriği alıcıya oluşturulduğu şekliyle ulaşır, içeriğin değişmesi ya da değiştirilmesi gibi bir durum söz konusu değildir,
- Tebligatın alıcılara ulaşmaması ya da gönderim sürecinde kaybolması gibi sorunlar ortadan kalkmış olur.
İlgili İçerikler:
Anonim Şirket Kurmak | Anonim Şirket Kurma Maliyeti 2025
Şahıs Şirketi Kurmak | Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti 2025
Komandit Şirket Nedir? Komandit Şirket Kuruluş Süreci
Kollektif Şirket Nedir? Kollektif Şirketin Özellikleri Nelerdir?
Limited Şirket Kurmak | Limited Şirket Kurma Maliyeti 2025
Home Ofis Şirket Kurmak | Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti 2025
UETS Nedir ve Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Her ne kadar UETS nedir ve ne gibi avantajlar getirir gibi sorulara cevap vermiş olsak da, UETS ile ilgili merak edilenlere tam olarak yanıt vermiş olamayabiliriz. Bu yüzden UETS ile ilgili şu bilgileri de paylaşmakta fayda var:
- UETS sistemi üzerinden gönderilen tüm tebligatlar resmi belge statüsündedir,
- Tebligatın göndericisi tarafından, alıcının tebligatı okuyup okumadığı görülebilir,
- Tebligatın alıcısı tarafından 5 gün süreyle okunmaması durumunda tebligat geçerli sayılır,
- Tüm tebligatlar UETS sisteminde arşivlenir,
- Sahip olduğunuz KEP adresi üzerinden bir e-tebligat hizmeti alamazsınız, bu yüzden UETS sistemi üzerinden bir e-tebligat adresi belirlemeniz gerekir,
- UETS üzerinden birden fazla e-tebligat adresi almak mümkün değildir, yalnızca 1 e-tebligat adresi alabilirsiniz,
- Oluşturan UETS adresi 15 haneli bir rakamdan oluşur ve algoritma tarafından belirlenir, dolayısıyla UETS hesabınızı kendiniz belirleyemezsiniz,
- UETS sistemine kayıt olmak ücretsizdir fakat size sunulan arşiv alanı 1 GB olur; eğer bu arşiv alanını genişletmek isterseniz bunun için ücret ödemeniz gerekir,
- UETS sistemi üzerinden size gönderilen tebligatlara cevap yazmak mümkün değildir.
Bu yazımda UETS nedir ve ne işe yarar, ne gibi avantajlar getirir gibi sorulara cevap vermeye çalıştım. Eğer siz de tüm merak ettiklerinizi sormak, diğer elektronik tebligat sistemleri hakkında bilgi almak ve UETS kayıt sürecini bir mali müşavir eşliğinde yapmak isterseniz, hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
UYARI: Bu yazıda yer alan bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel olarak herhangi bir hizmet ya da tavsiye sunmayı amaçlamamaktadır. Şirketiniz için ve bireysel olarak karar almadan önce mutlaka profesyonel bir uzmana danışın. SMMM Burak Bayraktar bu yazıda yer alan bilgilerin kullanılması sonucunda oluşacak zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Güncel Bilgiler
- E-Ticaret Stopaj Vergisi: 2025 Yılı İçin Güncellenen Düzenlemeler
- Vergi Optimizasyonu: Şirketiniz İçin En İyi Stratejiler
- E-Fatura ve E-Defter Uygulamasına Geçiş Süreci ve Cezai Yaptırımlar
- Sermaye Artırımı Nedir? Sermaye Artırımı Nasıl Yapılır?
- Luca Kısayol Tuşları | Luca Kısayolları
- E-Ticarette Vergilendirme ve Sanal Pazar Yerleri İçin Rehber
- Dijital Vergi Dairesi Nedir? Dijital Vergi Dairesi Nasıl Çalışır?
- Enflasyon Muhasebesi Nedir? Nasıl Uygulanır? 2025
- Konsinye İhracat ve Mikro İhracat Arasındaki Farklar!
- Varlık Barışı Nedir? Varlık Barışından Faydalanmak İçin Gerekenler
- Gayrimenkul Sektörü İçin e-Fatura Mükellefiyeti Zorunlu Mu?
- Sanal Ofis Hangi Sektörler Tarafından Tercih Edilir? Avantajları Ne?
- Tediye Makbuzu Nedir? Tediye Makbuzu Düzenlemek Zorunlu Mu?
- Damga Vergisi Oranları 2025 | Damga Vergisine Tabi Kağıtlar
- Tahsilat Makbuzu Nedir? Tahsilat Makbuzu Zorunlu mu?
- e-Belge Nedir? e-Belge Kullanması Gereken Mükellefler
- KDV Hesaplama Nasıl Yapılır? KDV ve KDV 2 Arasındaki Farklar
- Gelir Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır? Gelir Vergisi Nedir?
- Kurumlar Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır? Kurumlar Vergisi Nedir?
- Konaklama Vergisi Nedir? Kimler Konaklama Vergisi Ödeyecek?
- ÖKC Nedir? Kimler Yeni Nesil ÖKC Kullanmak Zorunda?
- Kira Stopajı Nedir? Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?
- Basit Usul Şartları Nelerdir? Kimler Basit Usulde Mükellef Olabilir?
- Yatırım Teşvik Belgesi Nedir? Kimler Alabilir? Ne İşe Yarar?
- Ticaret Sicil Gazetesi Nedir? Nasıl Sorgulanır?
- Sanayi Sicil Belgesi Nedir? Ne İşe Yarar? | SMMM Burak Bayraktar
- Kapasite Raporu Nedir? Kapasite Raporu Örneği
- UETS Nedir, Ne İşe Yarar? UETS Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Kıdem Tazminatı Hesaplama 2025 | Kıdem Tazminatı Şartları
- İhbar Tazminatı Hesaplama 2025 | İhbar Tazminatı Şartları
- e-Bordro Nedir? e-Bordro Sorgulama İşlemleri
- BağKur Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır? BağKur Primi Nedir?
- Leasing Nedir? Finansal Kiralama Nasıl Yapılır?
- Navlun Faturası Nedir? Nasıl Hesaplanır? Navlun Faturası Örneği
- İhracatçılara Yeşil Pasaport Nasıl Verilir? Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Yerli Malı Belgesi Nedir? Yerli Malı Belgesi Nasıl Alınır?
- Özel Entegratör Nedir? Kimler Özel Entegratör Kullanabilir?
- Proforma Fatura Nedir, Nasıl Düzenlenir? Proforma Fatura Örneği
- Transit Ticaret Nedir? | KDV Beyannamesine Tabi Midir?
- Özlük Dosyası Nedir? Kimler Personel Özlük Dosyası Kullanır?
- E-imza ve Mali Mühür Nedir? Hangi Mükellefler Kullanabilir?
- İhraç Kayıtlı Fatura Nedir? Kimler İhraç Kayıtlı Satış Yapabilir?
- Vergi Numarası Sorgulama ve Doğrulama Nasıl Yapılır?
- Beyanname Nedir? | Şirketlerde Beyanname Türleri Nelerdir?
- Gider Pusulası Nedir? Gider Pusulası Stopaj Oranları
- Müteahhitlik Belgesi Nasıl Alınır? | Müteahhitlik Belgesi Başvuruları
- Cari Hesap Nedir? Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?
- KEP Adresi Nedir? Kimler KEP Adresi Kullanmak Zorunda?
- E-irsaliye Nedir? E-irsaliye Zorunluluğu Olan Mükellefler
- İnteraktif Vergi Dairesi Nedir? | İVD Kullanım Amacı
- Nace Kodu Nedir, Ne İşe Yarar? | Nace Kodlarının Listesi
- İmza Sirküsü Nedir? İmza Sirküleri Nasıl Alınır?
- İşletme Defteri Nedir? Kimler İşletme Defteri Tutabilir?
- Serbest Meslek Nedir? Serbest Meslek Makbuzu Hesaplama
- Defter Beyan Sistemi Nedir? Defter Beyan Başvuru İşlemleri
- Devlet Memurları Şirket Kurabilir mi? | Sigortalı Çalışırken Şirket Kurmak
- Freelance Vergi Süreci | Freelancer Şirket Kurmak Zorunda Mı?
- Pasif Gelir Nedir? | Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?
- Marka Tescili Nasıl Yapılır ve Marka Sorgulama İşlemleri
- Esnaf Kurye Nedir? | Moto Kuryeler Şahıs Şirketi Kurabilir Mi?
- Defter Hadleri 2025 | Defter Tutma ve Sınıf Değiştirme Hadleri
- Huzur Hakkı Nedir, Kimlere Verilir, Nasıl Hesaplanır?
- Taşeron Nedir? Taşeron İşçilerin Sahip Oldukları Haklar Neler?
- Asgari Ücret 2025 | Asgari Ücret Ne Kadar? | Asgari Ücret
- Verbis Nedir? | Verbis Kayıt Zorunluluğu Olan Mükellefler
- Etbis Nedir? Etbis’e Kayıt Zorunluluğu Getirilen Mükellefler
- Defter Tasdik Ücretleri 2025 | Defter Tasdikiyle İlgili Merak Edilenler
- E Spor Nedir? E Sporcuların Vergilendirilmesi 2025
- Amazon FBA Nedir? Amazon FBA Satışlarının Vergilendirilmesi
- Kdv İadesi Nedir ? Hangi Durumlarda KDV İadesi Alınabilir?
- e-Fatura Nasıl Düzenlenir? e-Faturaya Kimler Geçmeli?
- e-Arşiv Fatura Nasıl Düzenlenir? e-Arşiv Fatura Nedir?
- Dropshipping Nedir? Dropshipping Vergilendirme Süreci
- Mikro İhracat ve Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi Nedir?
- E-Ticaret ve İnternet Üzerinden Yapılan Satışların Vergilendirilmesi
- Google AdSense Gelirlerinin Vergilendirilmesi, İnternet Fenomenleri
- Kripto Paraların Vergilendirilmesi | Kripto Para Nedir?