Şirketler ve şahıslar için vergi işlemlerinin yapılması gereken durumlar için vergi kimlik numarası bir zorunluluk haline getirildi. Dolayısıyla ticari faaliyetlerde bulunan şahısların ve firmaların bir vergi kimlik numarasına sahip olması gerekiyor. Peki vergi numarası sorgulama ve vergi numarası doğrulama işlemleri nasıl yapılıyor? Sizler için bu yazımda vergi numarası ile ilgili olarak ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgileri bir araya getirmeye çalıştım.
Vergi Numarası Nedir?
Vergi kimlik numaralarının kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla 4358 sayılı kanunun 2. maddesinde şu bilgilere yer verildi: “Kamu idare müesseseleri ile birlikte diğer tüm gerçek ve tüzel kişiler, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen işlemlerin yapılması sırasında, söz konusu işlemlere muhatap ya da taraf olan tüzel ve gerçek kişilerin vergi numaralarını tespit etmek ve bu işlemlere ait belge, hesap ve kayıtlarında vergi kimlik numarasına da yer vermek zorundadır.” Yine aynı kanuna göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes için 01.07.2006 tarihi itibariyle vergi kimlik numarası, 11 haneden oluşan TC kimlik numarasıdır.
Vergi Numarası Ne İşe Yarar?
Tüzel ve gerçek kişiler, hem kamu kurumları ile hem de özel kurumlar ile yaptıkları tüm işlemleri kayıt altına almak zorundadır. İşte tüm bu gerçek ve tüzel kişilere, yapılan tüm işlemlerin kayıt alınması için verilen numara da, vergi numarası olarak adlandırılır. Vergi numarası, vergi gerektiren tüm olayların kayıt altına alınma sürecinin kolaylaştırılması adına kullanılır. 10 haneli bir rakam olan vergi numarası sayesinde vergi mükelleflerinin kayıt altına aldığı tüm işlemler ve tüm hareketler incelenebilir hale gelir.
Alınması zorunlu bir numara olan vergi kimlik numarası yaygın olarak noter işlemlerinde, tapu işlemlerinde, icra takip işlemlerinde, bankacılık işlemlerinde ve tescil işlemlerinde kullanılır. Tüm bunların dışında vergi kimlik sorgulaması ve vergi kimlik doğrulaması yöntemleri ile edinilebilecek olan vergi numarası ile şu işlemler de yapılabilir:
- Havale, çek, bono ve senet işlemleri
- Kredi kartı ile gerçekleştirilen birçok işlem,
- Sigorta işlemleri,
- Finansal kiralama işlemleri.
Eğer bir firma şahıs firması değilse, 11 haneli TC kimlik numarasını kullanarak bankadaki finansal işlemleri gerçekleştiremez. Aynı zamanda ticari işlemlerin yapılması ve ticari hesapların yönetilmesi de mümkün değildir. Hem tüzel kişiler hem de gerçek kişiler banka işlemleri ve benzer ticari işlemlerde vergi kimlik numarası ibraz etmek zorundadır. Hem vergi numarası sorgulama hem de vergi numarası doğrulama işlemleri e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Siz de tüm bu vergi numarası sorgulama ve vergi numarası doğrulama işlemlerini bu bağlantı üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca vergi numarası doğrulama işlemleri için bu bağlantıyı da kullanabilirsiniz.
Kimler Vergi Numarasına Sahip Olmalıdır?
Vergi numarası alması zorunlu kılınmış kişiler, çoğu yerde kendi TC kimlik numaraları ile işlem gerçekleştiremez. İşlemlerin yürüyebilmesi için vergi numarasına bakılması, doğrulamaların yapılması ve bilgilerin paylaşılması gerekir. Nitekim vergi numarası sorgulama ve vergi numarası doğrulama işlemleri yapması gereken, yani bir vergi numarası alma zorunluluğu bulunan kişiler şu şekilde belirtilmiştir.
- Hali hazırda var olan ya da yeni kurulmuş olan şirketlerin ortakları, yönetim kurulu üyeleri ve genel müdürler,
- Gerçek ya da tüzel kişi olduğuna bakılmaksızın motorlu taşıtların alımını ya da satımını yapan kişiler,
- Gayrimenkul alım satım işlemleri yapan ya da bina yapan kişiler.
Eğer tapu dairesinde herhangi bir işlem gerçekleştirmek istiyorsanız, bunun için öncelikle vergi numarası sorgulama işlemleriniz yapılır. Eğer bir vergi numarasına sahip değilseniz ve vergi numarası alacaksanız, vergi dairesi sizden bazı belge taleplerinde bulunacaktır. Vergi dairesi tarafından sizden talep edilecek olan belgeler tescil talep dilekçesi, sözleşme ve şirketinizin adresini gösteren kira sözleşmesi olacaktır. Eğer sürecin takibini siz değil, bir başkası yapacaksa; bu durumda bir vekaletname çıkarılması gerekir. Sürecin özel olarak takip edilebilmesi için işlemleri şirket adına yönetecek olan kişiye noter aracılığıyla vekalet verilmelidir.
Eğer siz de vergi numarası sorgulama ve vergi numarası doğrulama işlemlerini doğrudan kendiniz değil, bir mali müşavir aracılığıyla yönetmek isterseniz, hemen şimdi bizimle iletişime geçerek yüzyüze bir görüşme planlayabilirsiniz.
İlgili İçerikler:
Anonim Şirket Kurmak | Anonim Şirket Kurma Maliyeti 2025
Şahıs Şirketi Kurmak | Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti 2025
Komandit Şirket Nedir? Komandit Şirket Kuruluş Süreci
Kollektif Şirket Nedir? Kollektif Şirketin Özellikleri Nelerdir?
Limited Şirket Kurmak | Limited Şirket Kurma Maliyeti 2025
Home Ofis Şirket Kurmak | Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti 2025
Vergi Numarası Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?
Eğer bir vergi numarası sorgulama işlemi yapmak istiyorsanız, bunu hem Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden hem de e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bir diğer yandan vergi numarası sorgulama işleminizin üzerinden uzun vakit geçtiyse, yeniden sorgulama yapmak için yine aynı bağlantıyı kullanabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesine kimlik bilgilerinizi girerek ve doğrulama adımlarını tamamlayarak hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi, e-Devlet ile entegre şekilde çalışır. Siteye giriş yaptıktan sonra sizden istenen bilgileri eksiksiz şekilde girdiğinizde, hızlı bir şekilde sonuca ulaşmanız mümkün. Eğer son 2 yıla ait vergi miktarını ve vergi matrahını sorgulamak istiyorsanız, e-Devlet sizi Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesine yönlendirecektir.
Vergi Numarası Doğrulama İşlemleri Nasıl Yapılır?
Eğer vergi kimlik numarası edindikten sonra vergi numarası doğrulama işlemi yapmak istiyorsanız, bunun için öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesine giriş yapmanız gerekiyor. Siteye giriş yaptıktan sonra sizi doğrulama adımları bekler. Vergi kimlik numarası doğrulama sayfası karşınıza geldikten sonra burada sizden istenen bilgiler şunlardır: TC kimlik numarası, vergi kimlik numarası, il seçimi ve vergi dairesi seçimi. Eğer burada girdiğiniz bilgiler eksik ya da yanlış ise, sistem doğrulama işlemine devam etmenize izin vermez. Burada girilen bilgiler kişiye değil, bir firmaya ait olsa bile kimlik numarası ibraz etmek zorunludur. Aslında bu Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulanan bir güvenlik adımıdır ve bu adımı geçtikten sonra vergi borçları ve firmaya ait olan vergi bilgileri de dahil olmak üzere pek çok veriye ulaşılabilir.
Vergi Kimlik Numarası Sorgulama ve Vergi Kimlik Numarası Doğrulama İşlemleri İçin Bir Mali Müşavire Danışın!
Vergi kimlik numarası hem şahıslar hem de firmalar için büyük önem taşır. Bu yüzden hem sorgulama hem de doğrulama sürecinde herhangi bir problem çıkmaması gerekir. Eğer siz de vergi numaranızı sorgulamak ya da doğrulamak isterseniz, bunun için bir mali müşavirden destek almak en doğru yöntemdir. Eğer siz de bu süreçte profesyonel destek talep ederseniz, hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz!
UYARI: Bu yazıda yer alan bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel olarak herhangi bir hizmet ya da tavsiye sunmayı amaçlamamaktadır. Şirketiniz için ve bireysel olarak karar almadan önce mutlaka profesyonel bir uzmana danışın. SMMM Burak Bayraktar bu yazıda yer alan bilgilerin kullanılması sonucunda oluşacak zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Güncel Bilgiler
- ESBİS Nedir? Esnaf ve Sanatkârların ESBİS Kaydı
- MERSİS No Sorgulama Nasıl Yapılır? MERSİS Numarası Nedir?
- E-İhracat Nedir? E-İhracat Faturası Nasıl Düzenlenir?
- Mükellef Ne Demek? Kimler Vergi Mükellefi Olabilir?
- E-Ticaret Stopaj Vergisi: 2025 Yılı İçin Güncellenen Düzenlemeler
- Vergi Optimizasyonu: Şirketiniz İçin En İyi Stratejiler
- E-Fatura ve E-Defter Uygulamasına Geçiş Süreci ve Cezai Yaptırımlar
- Sermaye Artırımı Nedir? Sermaye Artırımı Nasıl Yapılır?
- Luca Kısayol Tuşları | Luca Kısayolları
- E-Ticarette Vergilendirme ve Sanal Pazar Yerleri İçin Rehber
- Dijital Vergi Dairesi Nedir? Dijital Vergi Dairesi Nasıl Çalışır?
- Enflasyon Muhasebesi Nedir? Nasıl Uygulanır? 2025
- Konsinye İhracat ve Mikro İhracat Arasındaki Farklar!
- Varlık Barışı Nedir? Varlık Barışından Faydalanmak İçin Gerekenler
- Gayrimenkul Sektörü İçin e-Fatura Mükellefiyeti Zorunlu Mu?
- Sanal Ofis Hangi Sektörler Tarafından Tercih Edilir? Avantajları Ne?
- Tediye Makbuzu Nedir? Tediye Makbuzu Düzenlemek Zorunlu Mu?
- Damga Vergisi Oranları 2025 | Damga Vergisine Tabi Kağıtlar
- Tahsilat Makbuzu Nedir? Tahsilat Makbuzu Zorunlu mu?
- e-Belge Nedir? e-Belge Kullanması Gereken Mükellefler
- KDV Hesaplama Nasıl Yapılır? KDV ve KDV 2 Arasındaki Farklar
- Gelir Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır? Gelir Vergisi Nedir?
- Kurumlar Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır? Kurumlar Vergisi Nedir?
- Konaklama Vergisi Nedir? Kimler Konaklama Vergisi Ödeyecek?
- ÖKC Nedir? Kimler Yeni Nesil ÖKC Kullanmak Zorunda?
- Kira Stopajı Nedir? Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?
- Basit Usul Şartları Nelerdir? Kimler Basit Usulde Mükellef Olabilir?
- Yatırım Teşvik Belgesi Nedir? Kimler Alabilir? Ne İşe Yarar?
- Ticaret Sicil Gazetesi Nedir? Nasıl Sorgulanır?
- Sanayi Sicil Belgesi Nedir? Ne İşe Yarar? | SMMM Burak Bayraktar
- Kapasite Raporu Nedir? Kapasite Raporu Örneği
- UETS Nedir, Ne İşe Yarar? UETS Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Kıdem Tazminatı Hesaplama 2025 | Kıdem Tazminatı Şartları
- İhbar Tazminatı Hesaplama 2025 | İhbar Tazminatı Şartları
- e-Bordro Nedir? e-Bordro Sorgulama İşlemleri
- BağKur Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır? BağKur Primi Nedir?
- Leasing Nedir? Finansal Kiralama Nasıl Yapılır?
- Navlun Faturası Nedir? Nasıl Hesaplanır? Navlun Faturası Örneği
- İhracatçılara Yeşil Pasaport Nasıl Verilir? Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Yerli Malı Belgesi Nedir? Yerli Malı Belgesi Nasıl Alınır?
- Özel Entegratör Nedir? Kimler Özel Entegratör Kullanabilir?
- Proforma Fatura Nedir, Nasıl Düzenlenir? Proforma Fatura Örneği
- Transit Ticaret Nedir? | KDV Beyannamesine Tabi Midir?
- Özlük Dosyası Nedir? Kimler Personel Özlük Dosyası Kullanır?
- E-imza ve Mali Mühür Nedir? Hangi Mükellefler Kullanabilir?
- İhraç Kayıtlı Fatura Nedir? Kimler İhraç Kayıtlı Satış Yapabilir?
- Vergi Numarası Sorgulama ve Doğrulama Nasıl Yapılır?
- Beyanname Nedir? | Şirketlerde Beyanname Türleri Nelerdir?
- Gider Pusulası Nedir? Gider Pusulası Stopaj Oranları
- Müteahhitlik Belgesi Nasıl Alınır? | Müteahhitlik Belgesi Başvuruları
- Cari Hesap Nedir? Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?
- KEP Adresi Nedir? Kimler KEP Adresi Kullanmak Zorunda?
- E-irsaliye Nedir? E-irsaliye Zorunluluğu Olan Mükellefler
- İnteraktif Vergi Dairesi Nedir? | İVD Kullanım Amacı
- Nace Kodu Nedir, Ne İşe Yarar? | Nace Kodlarının Listesi
- İmza Sirküsü Nedir? İmza Sirküleri Nasıl Alınır?
- İşletme Defteri Nedir? Kimler İşletme Defteri Tutabilir?
- Serbest Meslek Nedir? Serbest Meslek Makbuzu Hesaplama
- Defter Beyan Sistemi Nedir? Defter Beyan Başvuru İşlemleri
- Devlet Memurları Şirket Kurabilir mi? | Sigortalı Çalışırken Şirket Kurmak
- Freelance Vergi Süreci | Freelancer Şirket Kurmak Zorunda Mı?
- Pasif Gelir Nedir? | Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?
- Marka Tescili Nasıl Yapılır ve Marka Sorgulama İşlemleri
- Esnaf Kurye Nedir? | Moto Kuryeler Şahıs Şirketi Kurabilir Mi?
- Defter Hadleri 2025 | Defter Tutma ve Sınıf Değiştirme Hadleri
- Huzur Hakkı Nedir, Kimlere Verilir, Nasıl Hesaplanır?
- Taşeron Nedir? Taşeron İşçilerin Sahip Oldukları Haklar Neler?
- Asgari Ücret 2025 | Asgari Ücret Ne Kadar? | Asgari Ücret
- Verbis Nedir? | Verbis Kayıt Zorunluluğu Olan Mükellefler
- Etbis Nedir? Etbis’e Kayıt Zorunluluğu Getirilen Mükellefler
- Defter Tasdik Ücretleri 2025 | Defter Tasdikiyle İlgili Merak Edilenler
- E Spor Nedir? E Sporcuların Vergilendirilmesi 2025
- Amazon FBA Nedir? Amazon FBA Satışlarının Vergilendirilmesi
- Kdv İadesi Nedir ? Hangi Durumlarda KDV İadesi Alınabilir?
- e-Fatura Nasıl Düzenlenir? e-Faturaya Kimler Geçmeli?
- e-Arşiv Fatura Nasıl Düzenlenir? e-Arşiv Fatura Nedir?
- Dropshipping Nedir? Dropshipping Vergilendirme Süreci
- Mikro İhracat ve Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi Nedir?
- E-Ticaret ve İnternet Üzerinden Yapılan Satışların Vergilendirilmesi
- Google AdSense Gelirlerinin Vergilendirilmesi, İnternet Fenomenleri
- Kripto Paraların Vergilendirilmesi | Kripto Para Nedir?