Dijital dönüşüm uygulamaları kapsamında fiziki olarak gerçekleştirdiğimiz pek çok şeyi artık i̇nternet üzerinden gerçekleştirebiliyoruz. Bu durum beraberinde fazlaca avantaj getirmiş durumda. Örneğin artık tek bir imza atmak için herhangi bir kuruma gitmemiz ve emek harcamamız gerekmiyor. Yani oturduğumuz yerden tüm önemli belgeleri imzalayabiliyor ya da resmi işlemlerimizi yönetebiliyoruz. Peki bu anlamda işleri büyük ölçüde kolaylaştıran e-imza ve mali mühür nedir, ne işe yarar ve nereden alınır? Bu konu hakkında merak edilen tüm detayları ayrıntılı bir şekilde aktarmaya çalıştım…
E-imza Nedir?
Bir dijital uygulama olarak başlatılan e-imza, resmi olarak uygulanan hemen hemen tüm süreçlerde ıslak imzanın yerine geçer. Islak imza gibi belirgin ya da kişiye özel bir şekli olmayan elektronik imza, hukuki olarak ıslak imzadan farksızdır. Elektronik imzalarda imzalayan kişinin kimlik doğrulamasını gerçekleştirebilmek için farklı karakter, harf ve semboller bulunur. Elektronik imzanın hukuki olarak ıslak imzadan herhangi bir farkı olmamakla birlikte evlenme, 3. taraf şahitliğine ihtiyaç duyulan emlak alım satım, veraset ve intikal işlemleri elektronik imza ile gerçekleştirilemiyor. Dolayısıyla bu işlemleri gerçekleştirebilmek için ıslak imza gerekliliği var.
Elektronik imzanın hem kullanıcılar açısından hem de çevresel olarak pek çok avantajı bulunuyor. Örneğin elektronik imza kullanarak kargo masraflarının yanı sıra kağıt ve mürekkep masrafları da büyük ölçüde azaltılmış oluyor. Ayrıca hem özel sektörde hem de kamuda yapılacak olan işlemlerde elektronik imza kullanmak zamandan da tasarruf edilmesi anlamına geliyor. Tüm bunlara ek olarak e-imza kullanarak önemli belgelerinizi imzalamak ya da resmi işlemleri uzaktan tamamlamak için herhangi bir zaman ya da mekan kısıtlamanız bulunmaz. İhtiyacınız olan tek şey i̇nternete erişimi olan bir cihaza sahip olmak.
E-imza Nasıl Alınır?
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından geliştirilmiş olan elektronik imzaya sahip olmak isterseniz, bunun elektronik sertifika hizmet sağlayıcılardan faydalanabilirsiniz. Bu hizmet sağlayıcıların ayrıntılı bir listesi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu internet sitesinde sunulmuştur. Elektronik imzanızı aldıktan sonra cihazınıza bir kart sürücü yazılımı kurmanız gerekir. Bu yazılım e-imza ile birlikte sunulur ve e-imzayı aldığınız sağlayıcının web sitesi üzerinden indirilebilir. Kurulum işlemlerini tamamladıktan sonra artık e-imzanızı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Elektronik imzaların kullanım süresi 3 yıl ile sınırlandırılmıştır. Dolayısıyla 3 yıl tamamlandığı zaman bir yenileme işlemi yapmanız gerekir. Elektronik imza süresinin dolmasına 3 ay kala yenileme işlemini başlatmanız mümkündür. Bu konudaki bir hatırlatma maili Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından size gönderilir. Yenileme işlemlerini tamamladıktan sonra üretilen yeni sertifika, mevcut sertifikanın süresi dolmadan kullanılamaz.
E-imza Almak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
Elektronik imza hem bireysel olarak hem de kurumsal olarak alınabilir. Bireysel başvuru ve kurumsal başvuru sırasında sunulması gereken evraklar farklıdır.
Bireysel Başvuru İçin Gerekli Belgeler
- Nitelikli e-imza taahhütnamesi,
- Başvuru formu,
- TC kimlik numarasını gösteren kimlik nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet.
Kurumsal Başvuru İçin Gerekli Belgeler
- Nitelikli e-imza taahhütnamesi,
- Başvuru formu,
- İmza sirküleri fotokopisi,
- Ticaret Sicil Memurluğu aracılığıyla edinilmiş olan ve son 6 ayın faaliyet belgesinin aslı,
- Başvuru sahibinin kimlik numarasını gösteren nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet.
E-imza Nerelerde Kullanılır?
Elektronik imza hem ticari işlemlerde hem de kamuda yapılacak işlemlerde kullanılabilir. Dolayısıyla elektronik imza kurumlar arası iletişimde kullanılabileceği gibi, sosyal güvenlik uygulamalarında da kullanılabilir. Tüm bunlara ek olarak elektronik imzanın kullanılabileceği diğer işlemler şunlardır:
- YGS, KPSS ve LES başvuruları,
- Pasaport başvuruları,
- Vergi ödemeleri,
- E-Fatura düzenleme işlemleri,
- E-SMM (Elektronik Serbest Meslek Makbuzu) düzenleme işlemleri,
- E-İrsaliye düzenleme işlemleri,
- E-sözleşme işlemleri,
- İnternet bankacılığı işlemleri,
- MERNİS işlemleri,
- MERSİS kapsamında gerçekleştirilen ticari sicil işlemleri,
- KEP (Kayıtlı Elektronik Posta Sistemi) işlemleri,
- Elektronik oy verme işlemleri,
- E-okul işlemleri,
- E-sipariş işlemleri,
- E-devlet ya da e-nabız uygulamalarına giriş işlemleri,
- E-ÇED (Çevre Etki Değerlendirmesi),
- UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi),
- EKAP (Elektronik Kamu Alımları Platformu).
Yukarıdaki işlemlere ek olarak elektronik imza ile yapılabilecek tüm işlemleri, hangi mükelleflerin e-imza araçlarını kullanabileceğiniz Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu i̇nternet sitesi üzerinden öğrenebilirsiniz.
E-imza Ücretleri Ne Kadar?
Elektronik imza ücretleri her yıl yenilenir ve güncel fiyatlar Kamu Sertifikasyon Merkezi i̇nternet sitesi üzerinden yayınlanır. Buna göre 2022 yılı güncel elektronik imza ücretleri şu şekilde belirlenmiştir:
- 1 yıllık nitelikli elektronik sertifikanın fiyatı: 177,00 TL (150 TL + KDV)
- 2 yıllık nitelikli elektronik sertifikanın fiyatı: 218,30 TL(185 TL + KDV)
- 3 yıllık nitelikli elektronik sertifikanın fiyatı: 271,40 TL (230 TL + KDV)
- 3 Yıllık VPN/LOGON ( NES’SİZ ): 165,20 TL (140 TL + KDV)
- 3 Yıllık VPN/LOGON/Şifreleme ( NES ile birlikte alındığında): 82,60 TL (70 TL + KDV)
- Mini kart okuyucu fiyatı: 147,50 TL (125 TL + KDV)
- Masaüstü kart okuyucu fiyatı: 377,60 TL(320 TL + KDV)
- Test Sertifikası: 236,00 TL(200 TL + KDV)
Eğer siz de elektronik imza işlemleri ilgili olarak detaylı bilgi almak ve bu işlemleri bir mali müşavir eşliğinde gerçekleştirmek isterseniz, hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Mali Mühür Nedir?
Kurumsal bir imza çeşidi olan mali mühür, kurumsal firmaların sahip olduğu kaşenin elektronik halidir. Mali mühür kullanmanın en temel avantajı gizlilik ve güvenlik sunuyor olmasıdır. Bir USB cihazı görünümüne sahip olan mali mühür Tübitak tarafından gönderilir. Tüzel kişilerin elektronik fatura kesebilmek için bir mühür edinmesi gerekir. Dolayısıyla elektronik fatura başvurusu yaparken mali mühür kullandığınızda firmanız sisteme tanımlanmış ve kurum bilgileri de doğrulanmış olur.
Mali Mühür Nasıl Alınır?
Mali mühür Kamu Sertifikasyon Merkezi i̇nternet sitesi üzerinden başvurularak alınır. Site üzerinde yer alan formu doldurduktan sonra mali mühür ücretini Tübitak’a göndermeniz gerekir. Bunun için vergi kimlik numaranızı kullanabilir, ödeme işlemini banka şubelerinden ya da i̇nternet bankacılığı üzerinden yapabilirsiniz. Başvurunuzu yaptıktan sonra mali mühürün elinize ulaşma süresi ortalama olarak 7 gündür.
Mali Mühür Kimler Tarafından ve Hangi İşlemlerde Kullanılır?
Mali mühür yalnızca yetkili olarak bildirilmiş olan kişiler tarafından kullanılabilir. Eğer yetkili olarak bildirilmiş olan kişiler işten ayrılırsa ya da yetkililerde değişiklik yaşanırsa, bu durumun bildirilmesi gerekir.
Mali Mühür Ücretleri Ne Kadar?
Mali Mühür ücretleri tıpkı elektronik imzada olduğu gibi her yıl güncellenir ve Kamu Sertifikasyon Merkezi i̇nternet sitesi üzerinden paylaşılır. 2022 yılı için belirlenmiş olan güncel fiyat listesi şu şekildedir:
- Tüzel kişiler için 3 yıl geçerli mali mühür ve güvenlik hizmetleri sertifikası ile birlikte akıllı kart okuyucu fiyatı: 430,70₺ (KDV dahil),
- Gerçek kişiler için 3 yıl geçerli mali mühür ve güvenlik hizmetleri sertifikası ile birlikte akıllı kart okuyucu fiyatı: 286,74₺ (KDV dahil).
*Fiyatlar pek çok farklı nedene bağlı olarak değişebileceği için, güncel fiyatları Kamu Sertifikasyon Merkezi üzerinden kontrol edilmesinde yarar var.
Elektronik İmza ile Mali Mühür Arasındaki Fark Nedir?
E-imza ve mali mühür arasındaki en temel fark; elektronik imzanın şahıslara, mali mühürün ise firmalara verilmesidir. Dolayısıyla elektronik imza şahısların ıslak imzası yerine kullanılırken, mali mühür ise firmaların elektronik kaşesi niteliğindedir.
Eğer siz de elektronik imza ve mali mühür işlemleri hakkında bilgi almak ve tüm bu işlemleri bir mali müşavir kontrolünde gerçekleştirmek isterseniz, hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
UYARI: Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak göstermeden kullanılamaz.

Güncel Bilgiler
- Kurumlar Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır? Kurumlar Vergisi Nedir?
- Konaklama Vergisi Nedir? Kimler Konaklama Vergisi Ödeyecek?
- ÖKC Nedir? Kimler Yeni Nesil ÖKC Kullanmak Zorunda?
- Kira Stopajı Nedir? Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?
- Basit Usul Şartları Nelerdir? Kimler Basit Usulde Mükellef Olabilir?
- Yatırım Teşvik Belgesi Nedir? Kimler Alabilir? Ne İşe Yarar?
- Ticaret Sicil Gazetesi Nedir? Nasıl Sorgulanır?
- Sanayi Sicil Belgesi Nedir? Ne İşe Yarar? | SMMM Burak Bayraktar
- Kapasite Raporu Nedir? Kapasite Raporu Örneği
- UETS Nedir, Ne İşe Yarar? UETS Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Kıdem Tazminatı Hesaplama 2023 | Kıdem Tazminatı Şartları
- İhbar Tazminatı Hesaplama 2023 | İhbar Tazminatı Şartları
- e-Bordro Nedir? e-Bordro Sorgulama İşlemleri
- BağKur Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır? BağKur Primi Nedir?
- Leasing Nedir? Finansal Kiralama Nasıl Yapılır?
- Navlun Faturası Nedir? Nasıl Hesaplanır? Navlun Faturası Örneği
- İhracatçılara Yeşil Pasaport Nasıl Verilir? Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Yerli Malı Belgesi Nedir? Yerli Malı Belgesi Nasıl Alınır?
- Özel Entegratör Nedir? Kimler Özel Entegratör Kullanabilir?
- Proforma Fatura Nedir, Nasıl Düzenlenir? Proforma Fatura Örneği
- Transit Ticaret Nedir? | KDV Beyannamesine Tabi Midir?
- Özlük Dosyası Nedir? Kimler Personel Özlük Dosyası Kullanır?
- E-imza ve Mali Mühür Nedir? Hangi Mükellefler Kullanabilir?
- İhraç Kayıtlı Fatura Nedir? Kimler İhraç Kayıtlı Satış Yapabilir?
- Vergi Numarası Sorgulama ve Doğrulama Nasıl Yapılır?
- Beyanname Nedir? | Şirketlerde Beyanname Türleri Nelerdir?
- Gider Pusulası Nedir? Gider Pusulası Stopaj Oranları
- Müteahhitlik Belgesi Nasıl Alınır? | Müteahhitlik Belgesi Başvuruları
- Cari Hesap Nedir? Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?
- KEP Adresi Nedir? Kimler KEP Adresi Kullanmak Zorunda?
- E-irsaliye Nedir? E-irsaliye Zorunluluğu Olan Mükellefler
- İnteraktif Vergi Dairesi Nedir? | İVD Kullanım Amacı
- Nace Kodu Nedir, Ne İşe Yarar? | Nace Kodlarının Listesi
- İmza Sirküsü Nedir? İmza Sirküleri Nasıl Alınır?
- İşletme Defteri Nedir? Kimler İşletme Defteri Tutabilir?
- Serbest Meslek Nedir? Serbest Meslek Makbuzu Hesaplama
- Defter Beyan Sistemi Nedir? Defter Beyan Başvuru İşlemleri
- Devlet Memurları Şirket Kurabilir mi? | Sigortalı Çalışırken Şirket Kurmak
- Freelance Vergi Süreci | Freelancer Şirket Kurmak Zorunda Mı?
- Pasif Gelir Nedir? | Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?
- Marka Tescili Nasıl Yapılır ve Marka Sorgulama İşlemleri
- Esnaf Kurye Nedir? | Moto Kuryeler Şahıs Şirketi Kurabilir Mi?
- 2023 Defter Hadleri | Defter Tutma ve Sınıf Değiştirme Hadleri
- Damga Vergisi Oranları 2023 | Damga Vergisine Tabi Kağıtlar
- Huzur Hakkı Nedir, Kimlere Verilir, Nasıl Hesaplanır?
- Taşeron Nedir? Taşeron İşçilerin Sahip Oldukları Haklar Neler?
- Asgari Ücret 2023 | Asgari Ücret Ne Kadar? | Asgari Ücret
- Verbis Nedir? | Verbis Kayıt Zorunluluğu Olan Mükellefler
- Etbis Nedir? Etbis’e Kayıt Zorunluluğu Getirilen Mükellefler
- Defter Tasdik Ücretleri 2023 | Defter Tasdikiyle İlgili Merak Edilenler
- E Spor Nedir? E Sporcuların Vergilendirilmesi 2023
- Amazon FBA Nedir? Amazon FBA Satışlarının Vergilendirilmesi
- Kdv İadesi Nedir ? Hangi Durumlarda KDV İadesi Alınabilir?
- e-Fatura Nasıl Düzenlenir? e-Faturaya Kimler Geçmeli?
- e-Arşiv Fatura Nasıl Düzenlenir? e-Arşiv Fatura Nedir?
- Dropshipping Nedir? Dropshipping Vergilendirme Süreci
- Mikro İhracat ve Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi Nedir?
- E-Ticaret ve İnternet Üzerinden Yapılan Satışların Vergilendirilmesi
- Google AdSense Gelirlerinin Vergilendirilmesi, İnternet Fenomenleri
- Kripto Paraların Vergilendirilmesi | Kripto Para Nedir?