Herhangi bir firmanın ihtiyaç duyduğu malları ya da ekipmanları satın alması her zaman mümkün olmayabilir. Böyle durumlarda bu mallara ya da ekipmanlara kiralama yöntemi ile sahip olmak çok daha akıllıca bir hareket olur. İşte burada da devreye leasing girer. Peki leasing nedir, süreç nasıl işler ve ne gibi avantajlar sağlar? Bu yazımda leasing nedir başta olmak üzere tüm bu soruların cevaplarını açıklamaya çalıştım.
Leasing Nedir?
Finansal kiralama anlamına da gelen leasing, herhangi bir kuruluşun çeşitli faaliyetler gerçekleştirmek adına ihtiyaç duyduğu bir yatırım malının ya da yatırım mallarının kiralanması anlamına gelir. Söz konusu yatırım mallarının mülkiyeti finansal kiralama şirketinde kalır. Bir finansman aracı olarak da değerlendirilen leasing işleminde önceden belirlenmiş olan kira bedeli karşılığında kullanım hakkının kiracıya verilmesi söz konusudur. Sözleşme süresi sonunda sözleşmede belirtilmiş olan satın alma opsiyonu üzerinden mülkiyet kiracıya geçer.
Kiralama yöntemi ile yatırım malı sahibi olunduğu için avantajlı bir sistem olarak değerlendirilir. Aslında leasing nedir sorusuna yalın bir ifadeyle şöyle bir cevap vermek de mümkün: Bir leasing şirketi herhangi bir mal ya da ekipmanı satın alarak, bu malları ve ekipmanları ihtiyaç sahiplerine kiralar. Hukuki mülkiyet leasing şirketindeyken, kullanım hakları ise kiracıdadır. Satın alma sürecinde tüm işlemler leasing şirketi tarafından gerçekleştirilir. Leasing orta ve uzun vadeli olarak gerçekleştirilebilir. Bu finansman yönteminin en önemli avantajı, öz kaynakların çok daha verimli ve karlı bir şekilde kullanılmasına yardımcı olmasıdır.
Operasyonel Leasing Nedir?
Faaliyet kiralaması olarak da adlandırılabilecek olan operasyonel leasing işleminde kiracı şirketler kiraladıkları malların yalnızca sabit ödemelerini gerçekleştirir ve belirsiz bakım onarım masraflarından kurtulmuş olur. Çünkü operasyon leasingde kiralanan mal ve ekipmanların tüm teknik bakım ve onarım maliyetleri, vergi ve sigorta işlemleri gibi ekstra maliyetler leasing şirketi tarafından karşılanır. Diğer tüm konular leasing nedir sorusunun cevabı ile aynıdır.
Kimler Leasing Yapabilir?
Leasing işleminde kiralanacak olan yatırım mallarına kiracılar karar verir. Bu malla fotokopi cihazları ya da tıbbi cihazlar olabileceği gibi, otomobiller ya da üretim ekipmanları da olabilir. Dolayısıyla hukuki işlemler yapmak için yetkisi bulunan tüm şirketler ve şahıslar leasing yapabilir. Kira bedeli ya da mal ve ekipman bedeli gibi konularda herhangi bir alt limit bulunmamaktadır. Nitekim çeşitli meslek gruplarına mensup kişiler, bireysel ofisler, proje bazlı çalışan şirketler, serbest çalışanlar, çiftçiler ve KOBİ’ler; uzun vadeli olarak değil, kısa süreli olarak ihtiyaç duydukları malları finansal kiralama yöntemi ile temin edebilirler.
Finansal kiralama için kanunda belirtilen kira süresi 4 yıldır. Sözleşme süresinin kısaltılması adına Bakanlar Kurulu tarafından bazı koşullar belirlenmiştir. Söz konusu koşullar şunlardır:
- Hazine Müsteşarlığı bazı mallar için kullanım süresini 4 yıldan kısa olarak belirlemiştir. Bu mallar için kira sözleşmesinin süresi kısaltılabilir.
- Eğer ilk leasing sözleşmesinin süresi bittiyse; aynı mal ve ekipmanlar için yapılacak olan ikinci kira sözleşmesinin süresi, hem yurt içi hem de yurt dışı kira sözleşmelerinde geçerli olmak üzere daha kısa olabilir.
- Doğal afetler, büyük kazalar ya da savaş hali gibi olağanüstü olarak nitelenebilecek durumlarda kiracı ya da kiralayan zarar görürse, kira sözleşme süresinin kısaltılması mümkündür.
Eğer siz de leasing nedir sorusunun cevabı üzerinde detaylı bilgi edinmek isterseniz, bunun için bir mali müşavirden yardım alabilirsiniz. Leasing süreç yönetimi için de hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Leasing Süreci Nasıl Gerçekleşir?
Türkiye’de hemen hemen tüm bankalar leasing hizmeti verir. Aynı zamanda yalnızca finansal kiralama işlemleri yürütmek için kurulmuş olan bağımsız leasing şirketleri de mevcuttur. Hem bankalarda hem de leasing şirketlerinde finansal kiralama süreci şu şekilde işler:
- Firmalar bir finansal kiralama yapmaya karar verdiklerinde leasing şirketinden bir ödeme planı talep eder.
- Eğer firma tarafından ödeme planı kabul ediliyorsa; başvuru formu, kredilendirme ile ilgili evraklar ve hazırlanmış olan proforma fatura şirkete gönderilir.
- Kredi çalışması ve diğer süreçlerin olumlu olarak sonuçlanması durumunda bir finansal kiralama sözleşmesi düzenlenir ve karşılıklı olarak imzalanır.
- Sözleşmede yer alan ödeme ve teslim şartları da göz önünde bulundurularak satın alma süreci başlamış olur. Talep edilen malların ya da ekipmanların teslimi satıcı tarafından şirkete sağlanır.
- Oluşabilecek muhtemel kaza ve risklere karşı malların ya da ekipmanların sigorta işlemleri gerçekleştirilir.
- Sözleşme süresi sona erdiğinde ise ödenen sembolik bir bedel karşılığında malların ya da ekipmanların firmaya devri gerçekleştirilir.
Günümüzde pek çok işletmenin mal ve ekipmanları doğrudan satın almak yerine en çok başvurdukları yöntem leasing olarak karşımıza çıkar.
Leasing Faaliyetlerine Konu Mallar Hangileridir?
Tüm amortismana bağlı makine, ekipman ya da mallar için leasing işlemi yapılabilir. Leasing işlemlerine en çok konu olan mallar aşağıdaki gibidir:
- Özel Amaçlı Araçlar: Beton pompalı kamyon, transmikser kamyon, vinçli kamyon.
- İş ve İnşaat Makineleri: Toprak kazıma-taşıma-serme ve hafriyat iş makineleri, forkliftler, asfalt ve beton üretim serme iş makineleri.
- Üretim Makine ve Ekipmanları: Ağaç işleme tezgahları, plastik işleme makineleri, diğer plastik üretim makineleri.
- Tekstil Makineleri: İplik üretim makineleri, dokuma tezgahları, örme tezgahları, boya-baskı-apre ve terbiye makineleri, konfeksiyon makineleri.
- Metal İşleme Makineleri: CNC tezgahlar, universal tezgahlar.
- Yenilenebilir Enerji Projeleri: GES, BES, JES, RES.
- Gayrimenkul: İşyeri, ofis, bina.
- Binek Taşıtlar:1600 CC altı ve 1600 CC üstü otomobiller, arazi taşıtları.
- Ticari Taşıtlar: Kamyon, çekici, dorse, römork.
- Deniz Taşıtları: Yük gemisi, yat, yelkenli tekne.
- Hava Taşıtları: Uçak, helikopter.
- Matbaa ve Ambalaj Baskı Makineleri: Ofset baskı makineleri, baskı öncesi makineler, baskı sonrası makineler, ambalaj baskı makineleri.
- Tıbbi Cihaz ve Ekipmanlar: Tüm tıbbi teşhis ve tedavi cihazları, tıbbi laboratuvar cihaz ve ekipmanları.
- Diğer Makine ve Ekipmanlar: Mobilya donanımları, ses ve görüntü sistemleri, teknolojik ekipmanlar, ısıtma ve soğutma ekipmanları, tarım makineleri.
Hemen hemen tüm sektörlerde yaygın olarak kullanılan leasing, işletmeler ve şahıslar için beraberinde pek çok avantajı da getiriyor.
İlgili İçerikler:
Anonim Şirket Kurmak | Anonim Şirket Kurma Maliyeti 2025
Şahıs Şirketi Kurmak | Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti 2025
Komandit Şirket Nedir? Komandit Şirket Kuruluş Süreci
Kollektif Şirket Nedir? Kollektif Şirketin Özellikleri Nelerdir?
Limited Şirket Kurmak | Limited Şirket Kurma Maliyeti 2025
Home Ofis Şirket Kurmak | Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti 2025
Leasing Avantajları Nelerdir?
Gelelim leasing nedir ve nasıl yapılır gibi sorulardan sonra leasing işleminin avantajlarına. Leasing işleminin öne çıkan avantajlarını ise şu şekilde listeleyebiliriz:
- Tüm işletmeler bankalar ya da leasing şirketleri tarafından sağlanan orta ve uzun vadeli finansman imkanlarından yararlanabilir.
- Yüzde 100 oranında finansman sağlamak mümkündür.
- Nakit akışına uygun olacak şekilde, işletmeler tarafından belirlenen esnek kira ödeme planları bulunur.
- Kira ödemeleri sabittir ve kira süresi boyunca değişmez.
- Yatırımlar leasing yöntemi ile gerçekleşeceği için firmalar da öz kaynaklarını korumuş olur.
- Leasing yöntemi ile alınan ekipmanlarda amortisman kiracılar tarafından ayrılır. Böylelikle aylık ödemelerde faiz kiracılar tarafından gider olarak kaydedilebilir.
- Leasing işlemlerinde vergi, resim ve harç muafiyeti bulunur.
- Tüm işlemler bankalar ya da leasing şirketleri tarafından gerçekleştirileceği için operasyonel kolaylık sağlanmış olur.
Bu yazımda leasing nedir sorusunu cevaplandırmaya çalıştım. Siz de leasing süreci ile ilgili aklınıza takılanları cevaplandırmak isterseniz, hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
UYARI: Bu yazıda yer alan bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel olarak herhangi bir hizmet ya da tavsiye sunmayı amaçlamamaktadır. Şirketiniz için ve bireysel olarak karar almadan önce mutlaka profesyonel bir uzmana danışın. SMMM Burak Bayraktar bu yazıda yer alan bilgilerin kullanılması sonucunda oluşacak zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Güncel Bilgiler
- Vergi Optimizasyonu: Şirketiniz İçin En İyi Stratejiler
- E-Fatura ve E-Defter Uygulamasına Geçiş Süreci ve Cezai Yaptırımlar
- Sermaye Artırımı Nedir? Sermaye Artırımı Nasıl Yapılır?
- Luca Kısayol Tuşları | Luca Kısayolları
- E-Ticarette Vergilendirme ve Sanal Pazar Yerleri İçin Rehber
- Dijital Vergi Dairesi Nedir? Dijital Vergi Dairesi Nasıl Çalışır?
- Enflasyon Muhasebesi Nedir? Nasıl Uygulanır? 2025
- Konsinye İhracat ve Mikro İhracat Arasındaki Farklar!
- Varlık Barışı Nedir? Varlık Barışından Faydalanmak İçin Gerekenler
- Gayrimenkul Sektörü İçin e-Fatura Mükellefiyeti Zorunlu Mu?
- Sanal Ofis Hangi Sektörler Tarafından Tercih Edilir? Avantajları Ne?
- Tediye Makbuzu Nedir? Tediye Makbuzu Düzenlemek Zorunlu Mu?
- Damga Vergisi Oranları 2025 | Damga Vergisine Tabi Kağıtlar
- Tahsilat Makbuzu Nedir? Tahsilat Makbuzu Zorunlu mu?
- e-Belge Nedir? e-Belge Kullanması Gereken Mükellefler
- KDV Hesaplama Nasıl Yapılır? KDV ve KDV 2 Arasındaki Farklar
- Gelir Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır? Gelir Vergisi Nedir?
- Kurumlar Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır? Kurumlar Vergisi Nedir?
- Konaklama Vergisi Nedir? Kimler Konaklama Vergisi Ödeyecek?
- ÖKC Nedir? Kimler Yeni Nesil ÖKC Kullanmak Zorunda?
- Kira Stopajı Nedir? Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?
- Basit Usul Şartları Nelerdir? Kimler Basit Usulde Mükellef Olabilir?
- Yatırım Teşvik Belgesi Nedir? Kimler Alabilir? Ne İşe Yarar?
- Ticaret Sicil Gazetesi Nedir? Nasıl Sorgulanır?
- Sanayi Sicil Belgesi Nedir? Ne İşe Yarar? | SMMM Burak Bayraktar
- Kapasite Raporu Nedir? Kapasite Raporu Örneği
- UETS Nedir, Ne İşe Yarar? UETS Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Kıdem Tazminatı Hesaplama 2025 | Kıdem Tazminatı Şartları
- İhbar Tazminatı Hesaplama 2025 | İhbar Tazminatı Şartları
- e-Bordro Nedir? e-Bordro Sorgulama İşlemleri
- BağKur Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır? BağKur Primi Nedir?
- Leasing Nedir? Finansal Kiralama Nasıl Yapılır?
- Navlun Faturası Nedir? Nasıl Hesaplanır? Navlun Faturası Örneği
- İhracatçılara Yeşil Pasaport Nasıl Verilir? Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Yerli Malı Belgesi Nedir? Yerli Malı Belgesi Nasıl Alınır?
- Özel Entegratör Nedir? Kimler Özel Entegratör Kullanabilir?
- Proforma Fatura Nedir, Nasıl Düzenlenir? Proforma Fatura Örneği
- Transit Ticaret Nedir? | KDV Beyannamesine Tabi Midir?
- Özlük Dosyası Nedir? Kimler Personel Özlük Dosyası Kullanır?
- E-imza ve Mali Mühür Nedir? Hangi Mükellefler Kullanabilir?
- İhraç Kayıtlı Fatura Nedir? Kimler İhraç Kayıtlı Satış Yapabilir?
- Vergi Numarası Sorgulama ve Doğrulama Nasıl Yapılır?
- Beyanname Nedir? | Şirketlerde Beyanname Türleri Nelerdir?
- Gider Pusulası Nedir? Gider Pusulası Stopaj Oranları
- Müteahhitlik Belgesi Nasıl Alınır? | Müteahhitlik Belgesi Başvuruları
- Cari Hesap Nedir? Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?
- KEP Adresi Nedir? Kimler KEP Adresi Kullanmak Zorunda?
- E-irsaliye Nedir? E-irsaliye Zorunluluğu Olan Mükellefler
- İnteraktif Vergi Dairesi Nedir? | İVD Kullanım Amacı
- Nace Kodu Nedir, Ne İşe Yarar? | Nace Kodlarının Listesi
- İmza Sirküsü Nedir? İmza Sirküleri Nasıl Alınır?
- İşletme Defteri Nedir? Kimler İşletme Defteri Tutabilir?
- Serbest Meslek Nedir? Serbest Meslek Makbuzu Hesaplama
- Defter Beyan Sistemi Nedir? Defter Beyan Başvuru İşlemleri
- Devlet Memurları Şirket Kurabilir mi? | Sigortalı Çalışırken Şirket Kurmak
- Freelance Vergi Süreci | Freelancer Şirket Kurmak Zorunda Mı?
- Pasif Gelir Nedir? | Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?
- Marka Tescili Nasıl Yapılır ve Marka Sorgulama İşlemleri
- Esnaf Kurye Nedir? | Moto Kuryeler Şahıs Şirketi Kurabilir Mi?
- Defter Hadleri 2025 | Defter Tutma ve Sınıf Değiştirme Hadleri
- Huzur Hakkı Nedir, Kimlere Verilir, Nasıl Hesaplanır?
- Taşeron Nedir? Taşeron İşçilerin Sahip Oldukları Haklar Neler?
- Asgari Ücret 2025 | Asgari Ücret Ne Kadar? | Asgari Ücret
- Verbis Nedir? | Verbis Kayıt Zorunluluğu Olan Mükellefler
- Etbis Nedir? Etbis’e Kayıt Zorunluluğu Getirilen Mükellefler
- Defter Tasdik Ücretleri 2025 | Defter Tasdikiyle İlgili Merak Edilenler
- E Spor Nedir? E Sporcuların Vergilendirilmesi 2025
- Amazon FBA Nedir? Amazon FBA Satışlarının Vergilendirilmesi
- Kdv İadesi Nedir ? Hangi Durumlarda KDV İadesi Alınabilir?
- e-Fatura Nasıl Düzenlenir? e-Faturaya Kimler Geçmeli?
- e-Arşiv Fatura Nasıl Düzenlenir? e-Arşiv Fatura Nedir?
- Dropshipping Nedir? Dropshipping Vergilendirme Süreci
- Mikro İhracat ve Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi Nedir?
- E-Ticaret ve İnternet Üzerinden Yapılan Satışların Vergilendirilmesi
- Google AdSense Gelirlerinin Vergilendirilmesi, İnternet Fenomenleri
- Kripto Paraların Vergilendirilmesi | Kripto Para Nedir?