E-Ticarette Vergilendirme ve Sanal Pazar Yerleri İçin Rehber

E-ticaret uzun yıllardır tercih edilen bir alışveriş yöntemidir. Son yıllarda özellikle pandemi sonrası bu sektörde büyük bir patlama yaşanmıştır. Karantina zamanı evinden çıkamayan kişiler online e-ticaret sitelerine yönelmiş ve ihtiyaçlarını böyle gidermiştir. Özellikle sanal pazar yerleri bu süreçte ciddi satışlar yapmıştır. Hem zaman hem mekandan bağımsız olması nedeni ile hala bir çok kişinin tercih ettiği bir hizmettir. E-ticarette vergilendirme süreci ise e-ticaret yapmak isteyenlerin merak ettiği bir konu olmuştur. E-ticaret sitelerinde yapılan her işlem dijital olarak gerçekleştirilmektedir.
 

E-ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

E-ticaret en kısa tanımıyla internet üzerinden çevrimiçi ürün satma ve satın alma işlemidir. Dolayısıyla aradığınız bir çok ürüne tek tuşla ulaşabileceğiniz , ürün çeşitliliği ve rekabetin fazla olduğu bu sistem geleneksel ticarete göre daha avantajlıdır.

E-ticaret yapmak istiyorsanız ilk işiniz satacağınız ürünü belirlemektir. Ardından piyasa araştırması yapmalı ve rakiplerinizden hangi noktada nasıl ayrılacaksınız bunu belirlemelisiniz. Aynı zamanda e-ticaret vergilendirme süreci için de bir mali müşavir ile anlaşma sağlamanız gerekmektedir. Her şeyin internet üzerinden yapılabildiği bu çağda e-ticaret sektöründe fazlasıyla rakibiniz olacaktır. Hedef kitlenizin sizi tercih etmesi ve onlara ulaşabilmek için rakiplerinizden ayrılmanız gerekmektedir. Bu noktada hızlı kargo hatta aynı gün teslim gibi sizi tercih etmelerini sağlayacak seçeneklere yönelebilirsiniz. Piyasa araştırması yaparken rakiplerinizin güçlü ve zayıf yanlarını iyi analiz etmeli ve bunlara göre stratejiler belirleyerek bu sektöre girmelisiniz.

Ürüne karar verdiniz, pazar araştırmasını yaptınız ve gerekli stratejileri belirlediniz bundan sonraki adımınız ürünlerinizi satışa çıkaracağınız web sitenizi kurmak ve sanal pazar yerlerini belirlemektir. Web sitesi kurmadan sadece online pazar yerlerini kullanarak da ürün satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Ama markanıza ait bir web sitesi olması; online pazar yerlerinde potansiyel müşterilerinize veremediğiniz bilgileri ve ayrıcalıkları sunabilmenizi sağlar.
 

E-ticarette Vergilendirme Nasıl Olur?

E-ticaret üzerinden satış yaptığınızda da tıpkı fiziki mağazalarda olduğu gibi fatura kesme ve vergi ödeme zorunluluğunuz mevcuttur. E-ticaret sisteminizi kurarken şirket kurmanız zorunludur. Bir şirkete sahip olduğunuz zamanda vergi levhanız ve fatura kesme zorunluluğunuz vardır. Online olarak satış yaptığınız her ürün için fatura kesmeniz ve bunu mali müşavirinizin sisteme giriş yapması gerekmektedir. Sattığınız ürünlerin ücreti internet üzerinden banka hesapları kullanılarak, aracı ödeme kuruluşları kullanılarak, kartla ya da havale ile yapılmaktadır. Vergi mükellefiyeti almak için ise belirlenen bazı şartlar vardır. Her e-ticaret sitesi olan ya da sanal pazar yerlerinde satış yapan işletmeler aynı oranlarda vergiye tabi değildir. Dolayısıyla İşletmenizin büyüklüğü, satış hacminiz ve gelirinize göre vergi oranları da değişiklik göstermektedir. E-ticarette vergilendirme gerçekleştikten sonra ödemelerinizi aylık 3 aylık, yıllık gibi periyotlar halinde yapabilirsiniz.

İlgili İçerikler:


Anonim Şirket Kurmak | Anonim Şirket Kurma Maliyeti 2024

Şahıs Şirketi Kurmak | Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti 2024

Komandit Şirket Nedir? Komandit Şirket Kuruluş Süreci

Kollektif Şirket Nedir? Kollektif Şirketin Özellikleri Nelerdir?

Limited Şirket Kurmak | Limited Şirket Kurma Maliyeti 2024

Home Ofis Şirket Kurmak | Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti 2024
 

E-ticaret Yapanların Ödemesi Gereken Vergiler Nelerdir?

Toptan ya da perakende farketmeksizin ister web sitesi ister sanal pazar yerleri üzerinden satış yapın vergi vermeniz zorunludur. Dolayısıyla e-ticarette vergilendirme yapabilmek için bazı beyannamelerin verilmesi gerekmektedir. Bunlar;

  • Yıllık Gelir Vergisi
  • Katma Değer Vergisi
  • Geçici Vergi
  • Damga Vergisi
  • Stopaj Vergisi

Yukarıda belirtilen bu vergileri ödemek yeni kurulan bir işletme için maddi anlamda zorluk yaratabilir. Bu noktada eğer vergi muafiyeti şartlarınıza uyuyorsanız buna başvurabilirsiniz. Eğer vergi mükellefi olduğunuz bu vergileri ödemezseniz ciddi yaptırımlarla karşılaşırsınız. Bunlar;

  • Gecikme zammı,
  • Para cezası,
  • Banka hesaplarına bloke konulabilir. Üstelik bunlar geriye dönük olarak da tespit edilmekte ve yine ceza uygulanmaktadır.
 

E-Ticarette Vergiler Ne Zaman Ödenir?

Yeni bir işletme kurdunuz ve e-ticaret yapmaya başladınız. Yukarıda belirtildiği gibi ödemeniz gereken vergileriniz var. Peki bunları ne zaman ödeyeceksiniz. Her bir vergi türünün ayrı bir ödeme programı vardır.

Yıllık gelir vergisi; yıllık olarak kazancınızı kar oranınızın %15 - %40 dilimleri arasında beyan ettiğiniz vergi türüdür. Yıllık gelir vergisine; kira, ücret, sermaye ve kazanç gibi çeşitli kalemleri ekleyebiliyorsunuz. Eğer vergi mükellefiyseniz yıllık gelir vergisi beyannamenizi mali müşaviriniz aracılığı ile vermek zorundasınız. Vergi mükellefi olmadığınız durumlarda Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sitesinde yer alan “Hazır beyan sistemi” üzerinden online olarak kendiniz ya da mali müşavir aracılığı ile gönderebilirsiniz. Yıllık gelir verginizi her yıl 31 Mart'a kadar ödemeniz gerekmektedir. İki taksit şeklinde ödeyebiliyorsunuz. Birinci taksit Mart ayı sonuna kadar ikinci taksit ise Temmuz ayının sonuna kadar ödemeniz mümkün.

Katma değer vergisi; ürün ya da hizmetin satıldığı andaki fiyatı üzerinden belirlenmektedir. %1, %10 ve %20 oranlarında belirlenmiştir. Bu vergi oranı ürününüzle ilgili olarak devlet tarafından belirlenmiştir. Dolayısıyla aylık olarak ödenmektedir.

Geçici Vergi; kar ve zarar durumlarınız incelendikten sonra üç aylık periyotlar halinde ödediğiniz vergi türüdür. Vergi ödemeleri Mayıs, Ağustos, Kasım aylarında yapılmaktadır. Gelir vergisi mükellefleri için kar oranının %15 üzerinden, kurumlar vergisi mükellefleri için %25 üzerinden hesaplanarak ödenir.

Damga Vergisi; kısaca kişiler ve kurumlar arasında yapılan her sözleşme için alınan vergi türüdür. Kişiler ile kişiler, kişiler ile kurumlar ya da kurumlar ile kurumlar arasında yapılan her resmi evrak için ödenmektedir.

Stopaj Vergisi; Stopaj vergisi kapsamında çalışanlara ödenen maaşlar, kira bedelleri ile vergi kesintileri düzenlenmektedir. E-ticaretle uğraşan kişilerin ya da kurumların bu beyannameyi yapması gerekmektedir.
 

E-Ticaret Yapanların Vergilendirilmesinde Muafiyet Var Mı ?

E-ticaret ile uğraşan herkes vergi vermek zorunda değildir. Vergi Kanunu'na göre belirlenen şartları sağlıyorsanız kısmen, devamlı ya da geçici olarak vergiden muaf olabilirsiniz. E-ticarette vergilendirme sürecinden muaf olmak için;

  • Sattığınız ürünlerin evde el emeği ile üretilmesi,
  • Bir iş yerinizin olmaması,
  • Vergiden muafiyet belgesi almış olmanız,
  • Seri üretim ya da sanayi tipi üretim makineleri kullanmıyor olmanız,


İlgili İçerik: Esnaf Muaflığı Nedir? İnternet Satışlarında Esnaf Muaflığı
 

Satış Yapılmasa da Vergi Verilir Mi?

Hiç satış yapmasanız bile e-ticarette vergilendirme sürecinde ödemeniz gereken bir vergi türü vardır. Damga vergisini, hiç satış yapmasanız bile ödemeniz gerekmektedir. Her vergi beyannamesinin bir damga vergisi vardır.
 

E-ticaretten Elde Ettiğiniz Gelirlerin Vergileri Nasıl Ödenir?

E-ticaret vergilerinizi devlet bankalarının hesapları üzerinden ödeyebilirsiniz. İster şubeye giderek isterseniz devlet bankalarına ait mobil uygulamaları kullanarak vergi ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Dolayısıyla vergilerinizi ödeyebileceğiniz devlet bankaları Halk Bank, Ziraat Bankası ve Vakıf Bank'tır.

Böylelikle banka uygulamaları dışında Gelir İdaresi Başkanlığı resmi sitesi olan dijital vergi dairesi sitesi üzerinden de vergi ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.


İlgili İçerikler:


Sanal Ofis Nedir? Sanal Ofislerde Şirket Kurmak Yasal Mı?

Devlet Memurları Şirket Kurabilir mi? | Sigortalı Çalışırken Şirket Kurmak

Startup Nedir? Nasıl Kurulur? | Startup İle İlgili Merak Ettikleriniz

Şirket Türleri ve Özellikleri Nelerdir? Hangi Şirketi Kurmalıyım?

Serbest Bölgede Şirket Kurmak | Serbest Bölgelerin Avantajları

Teknokentlerde Şirket Kurmak | Teknokentlerin Avantajları
 

E-Ticarette Vergilendirme Yapabilmek İçin Kendi Beyannamemizi Kendimiz Verebilir Miyiz?

E-ticaret yaparken kendi beyannamemizi kendimiz verebilir miyiz diye düşünüyor olabilirsiniz. Ne yazık ki bu sorunun cevabı hayır olacaktır. Mevzuat gereğince şirketlerin vergi beyannamesi Serbest Muhasebeci Mali Müşavir tarafından düzenlenmeli ve beyan edilmelidir. E-ticaret ve sanal pazar yerlerinde satış yapmak istiyorsanız ilk yapacağınız işlerden birisi güveneceğiniz bir mali müşavir ile anlaşma yapmak olmalıdır. Böylelikle e-ticarette vergilendirme sürecinizi mali müşaviriniz doğru bir şekilde yönetecektir. E-ticaret ve sanal pazar yerlerinde yaptığınız satışlarınızı, kar ve zararlarınızı faturalandırarak vergi dairesine bildirecektir.

 

UYARI: Bu yazıda yer alan bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel olarak herhangi bir hizmet ya da tavsiye sunmayı amaçlamamaktadır. Şirketiniz için ve bireysel olarak karar almadan önce mutlaka profesyonel bir uzmana danışın. SMMM Burak Bayraktar bu yazıda yer alan bilgilerin kullanılması sonucunda oluşacak zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

 

Güncel Bilgiler

0 232 430 21 55
Whatsapp Destek
Facebook
Instagram
Linkedin