Esnaf Kurye Nedir? | Moto Kuryeler Şahıs Şirketi Kurabilir Mi?

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ülkemizi de olumsuz olarak etkiledi. Uygulanan sokağa çıkma yasakları ve benzer kısıtlamalar, insanların i̇nternet üzerinden alışveriş yapmasını bir anlamda zorunlu kıldı. Bu süreçte de en büyük iş kuryelere düşmüş oldu. Bu süreçte kuryelerin hem kendi adlarına çalışabilmeleri ve daha büyük kazançlar elde edebilmeleri adına bir kuryelik modeli geliştirildi. Peki esnaf kurye nedir ve esnaf kurye olmak isteyen bir kurye şahıs şirketi açabilir mi?

 

Esnaf Kurye Nedir?

 

Pandemi döneminde insanların pek çok alışkanlığı değiştiği gibi, alışveriş alışkanlıkları da değişti. Bu süreçte başta Yemek Sepeti ve Getir olmak üzere Hepsi Jet, Banabi kurye , Trendyol Go gibi çok sayıda kurye hizmeti ortaya çıktı. Günümüzde yeni bir iş modeli olarak büyük firmalara kurye hizmeti veren kuryeler esnaf kurye olarak adlandırılıyor. Bu sistemde kuryeler söz konusu büyük firmaların adına değil, kendi adlarına çalışmış oluyorlar. Nitekim vergilerini de kendi adlarına yatırıyor ve gerekli durumlarda hizmet verdikleri firmalara fatura kesebiliyorlar. Bu model aslında yasalarda bir açık bulunması ile ortaya çıkmış durumda.

 

Kuryeler genellikle tek bir firmaya bağlı olarak çalışıyor ve bu da başka firmalar ile çalışarak daha fazla kazanç elde etmelerinin önüne geçiyor. Fakat esnaf kurye sisteminde kuryeler istediği zamanlarda, istediği yerlerde ve aynı zamanda istedikleri kadar çalışabilirler. Yani aslında herhangi bir firmanın çalışanı değil, kendi işlerinin patronu oluyorlar. Bu durumu şöyle bir örnek ile açıklayabiliriz: Örneğin Yemek Sepeti ya da Getir gibi firmaların farklı günlerde farklı kampanyaları olabilir. İşte bir esnaf kurye de Yemek Sepeti’nin kampanya yaptığı günlerde Yemek Sepeti için, Getir’in kampanya yaptığı günlerde ise Getir için çalışabilir ve bu şekilde daha yüksek bir kazanç elde edebilir. Yani bu durum kuryeleri rakip firmalar arasında bir seçim yapmak zorunluluğundan da kurtarıyor.


İlgili İçerikler:

Anonim Şirket Kurmak | Anonim Şirket Kurma Maliyeti 2025

Şahıs Şirketi Kurmak | Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti 2025

Komandit Şirket Nedir? Komandit Şirket Kuruluş Süreci

Kollektif Şirket Nedir? Kollektif Şirketin Özellikleri Nelerdir?

Limited Şirket Kurmak | Limited Şirket Kurma Maliyeti 2025

Home Ofis Şirket Kurmak | Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti 2025

 

Esnaf Kurye Modelinin Avantajları

 

Türkiye’de gün geçtikçe yaygınlaşmaya başlayan esnaf kurye modelinin öne çıkan avantajlarını ise şu şekilde listelemek mümkün:

 

  • Kuryeler istedikleri firma ile, istedikleri zamanlarda ve istedikleri kadar çalışabilirler.
  • İş kanununda belirtilmiş olan bağlayıcı maddeler göz önünde bulundurulduğunda, bir kurye 12 saatten fazla çalıştırılamaz. Aynı zamanda bu durum şirketlerin sistematik yapılarına da uygun değildir. Fakat bir esnaf kurye tek bir firma ile değil, aynı anda birden fazla firma ile çalışabildiği için, kendi isteklerine ve enerjisine göre ister 8 saat, ister 24 saat çalışabilir.
  • Büyük şirketlerin bu konu hakkında kuryelere uygulayabileceği hiçbir yaptırım bulunmuyor.
  • Öncesinde bir yere bağlı olarak çalışmaya devam eden kurye, artık serbest olarak çalışmaya devam eder.
  • Kurye en düşük ücretten Bağkur’unu yatırdığı ve fatura kestiği müddetçe devletin herhangi bir yaptırım uygulaması söz konusu değil. Aynı zamanda şu an itibariyle sistemin denetlenmesi gibi bir durum da söz konusu değil.

 

Tüm bunların dışında bazı maliyetlerin artması gibi bazı dezavantajların ortaya çıkması da söz konusu olabilir. Örneğin öne çıkan bazı dezavantajları şu şekilde sıralamak mümkün: Motosikletlerin yakıt masrafları, kuryelerin yeme ve içme masrafları, kıyafet ve ekipman masrafları, motosiklet bakım ve kaza maliyetleri, SGK ya da tazminat masrafları, motosiklet alım ve satım maliyetleri. Bir kurye için esnaf kurye olmanın bu gibi dezavantajları olsa da, avantajlarının çekiciliği dolayısıyla bu model her geçen gün yaygınlaşmaya devam ediyor.

 

Bir kuryenin şahıs şirketi kurmasının firmalar açısından da bazı avantajları bulunuyor. Örneğin kuryenin şahıs şirketi kurmasında firmalar SGK ödemeleri, işe giriş ve çıkış belgeleri ve daha pek çok işle uğraşmak zorunda kalmıyor. Yani şahıs şirketi açmış olan kurye ile çalışılacak olan firma arasında yalnızca bir sözleşme yapılması yeterli.

Esnaf Kurye Şahıs Şirketi Kurabilir Mi?

 

Evet. Günümüzde kuryelerin şahıs şirketi kurması mümkün. Bunun yalnızca izlenmesi gereken adımları eksiksiz olarak tamamlamak gerekiyor. Böyle bir girişimde bulunacak olan kuryelerin öncelikle mali müşavir aracılığı ile gerekli belgeleri hazırlaması ve vergi dairesine başvuruda bulunması gerekiyor. Şirket kuruluşu ve yoklama süreci tamamlandıktan sonra şahıs şirketi kurulur ve vergi levhası alınır. Bu noktadan itibaren kuryenin kendisine özel bir şahıs şirketi olduğu için ne kadar süre çalıştığının takibinin ya da yasal düzenlemesinin yapılması mümkün olmuyor.

 

Bir esnaf kurye olarak şahıs şirketi kurmak için hazırlamanız gereken evrakların listesi ise şu şekilde:

 

  • TC kimlik kartının önlü arkalı fotokopisi,
  • Kurye taşımacılık hizmet sözleşmesi
  • Kurye hizmeti gerçekleştirecek olduğunuz aracın ruhsatı,
  • Aracın size ait olması durumunda araç faturası; size ait olmayan bir araç kullanıyorsanız aracın kira sözleşmesi ya da ikinci el bir araç kullanacaksanız aracın noter satış sözleşmesi,
  • Noter tasdikli imza beyannamesi.

 

Tüm bu evrakları hazırladıktan sonra şahıs şirketi kurmak için mali müşavir aracılığı ile gerekli başvuruyu yapabilirsiniz.


 

Esnaf Kurye Hizmetinde KDV Tevkifatı

 

KDV tevkifatı, katma değer vergisinin alıcı ve satıcı arasında bölüştürülmesi olarak adlandırılıyor. Eğer esnaf kurye tarafından verilen hizmet KDV dahil olarak 2000 TL’yi aşmıyorsa, hesaplanmış olan KDV miktarı tevkifata tabi değildir. Eğer hizmet KDV dahil olarak 2000 TL’yi aşıyorsa, bu durumda tevkifat tutarın tamamı üzerinden hesaplanır.

 

Zaman zaman tevkifat ödeme zorunluluğundan kurtulmak amacıyla verilen hizmetin faturası parçalara bölünebilir. Eğer vergi daireleri tarafından böyle bir durumun varlığı tespit edilirse, bu durumda parçalara bölünmüş olan faturanın tamamı göz önünde bulundurulur. Dolayısıyla gerekli işlemler de sınır aşımının varlığına ya da yokluğuna göre yapılır. Böyle durumlarda esnaf kurye tarafından verilen KDV dahil bedeli 2000 TL’yi aşan hizmetler için 2/10 oranında kısmi tevkifat uygulanır.

 

Şahıs şirketi açmaya karar vermiş olan moto kuryeler, 29 yaş altında ve ilk defa mükellefiyet tesisinde bulunacaklarsa genç girişimci teşviklerinden de yararlanabilir.


İlgili İçerik:

Genç Girişimci Desteği 2025 | 29 Yaş Altındaki Girişimciler Dikkat!

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Düşük Maliyetle Hızlı Şahıs Şirketi !

Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti 2025 | Kendi İşinin Patronu Ol !

Limited Şirket Kurma Maliyeti 2025 | İşinizi Bir Adım Öne Taşıyın!

Limited Şirket Nasıl Kurulur? Kolay ve Hızlı Şekilde Şirketinizi Kurun

Şahıs Şirketi Kurmanın 5 Kolay Adımı | 1 Günde Şirket Sahibi Olun

 

Türkiye’de Esnaf Kuryelik İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

 

Esnaf kuryelerin bir şahıs şirketi açması ile ilgili genel bilgilere yukarıda yer verdik. Yukarıda yer verdiğimiz bilgilerin dışında kuryelerin bu konu hakkında merak ettiği başka sorular da olabilir. Bu yüzden akılda herhangi bir soru işareti kalmaması bilinmesi gerekenler hakkında şöyle bir liste yapmak faydalı olacaktır:

 

  • Vergi levhanızı aldıktan sonra normal şartlar altında e-arşiv fatura mükellefisiniz. İsteğe bağlı olarak e-fatura için başvuru yapmanız mümkün.
  • Yemek Sepeti, Getir, Trendyol Go, Hepsi Jet, Banabi kurye gibi farklı firmaların, esnaf kuryeler için belirlemiş olduğu farklı çalışma şartları bulunur.
  • Firmalar tarafından aranan en temel özellikler şu şekilde: 18 yaşından büyük olmak, bir şahıs şirketine sahip olmak, bir motor sahibi olmak ya da kiralamak (bazı firmalar motoru kendi verebiliyor), adli sicil kaydının temiz olması.

 

Siz de eğer bir kurye olarak şahıs şirketi kurmak ve süreci hızlı bir şekilde sonlandırmak isterseniz, hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.


UYARI: Bu yazıda yer alan bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel olarak herhangi bir hizmet ya da tavsiye sunmayı amaçlamamaktadır. Şirketiniz için ve bireysel olarak karar almadan önce mutlaka profesyonel bir uzmana danışın. SMMM Burak Bayraktar bu yazıda yer alan bilgilerin kullanılması sonucunda oluşacak zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Güncel Bilgiler

0 232 430 21 55
Whatsapp Destek
Facebook
Instagram
Linkedin