Tahsilat Makbuzu Nedir? Tahsilat Makbuzu Zorunlu mu?

İşletmelerin gerçekleştirmiş oldukları alım satım işlemlerinde, aldıkları ve yaptıkları ödemeleri kayıt altına almaları, hukuki olarak kendilerini güvence altına almaları açısından son derece önemlidir. Alınan ve yapılan ödemeler için düzenlenen tahsilat makbuzları da bu işe yarar. Peki tahsilat makbuzu nedir, nasıl düzenlenir ve bu makbuzun düzenlenmesinin zorunlu olduğu ve zorunlu olmadığı haller nelerdir?
 

Tahsilat Makbuzu Nedir?

Ticari taraflar arasındaki alım ve satım işlemlerini kanıtlayan belgedir. Satılan herhangi bir malın ya da ürünün ödemesinin alındığını gösteren belgeler tahsilat makbuzu olarak adlandırılır. Bir diğer ifadeyle mal, para, kıymetli evrak ya da benzeri değerlerin teslim alındığını gösteren belge olarak da nitelenebilir. Bu tür makbuzlar ödemenin bir kısmının alınması durumunda da, tamamının alınması durumunda da kesilebilir. Hukuki niteliği bulunan bu belge satın alınan ürün ya da hizmetle ilgili olarak bir sorun oluştuğunda sizi korur.

 

Tahsilat makbuzu genellikle tediye makbuzu ile karıştırıldığından bu ikisi arasındaki ayrımı yapmakta fayda var: Tahsilat makbuzunu ödemeyi alan taraf, tediye makbuzunu ise ödemeyi yapan taraf düzenler.
 

Tahsilat Makbuzu Düzenlemek Zorunlu mu?

459 sıra numaralı VUK uyarınca işletmelerin 7.000,00 TL altındakii tüm tahsilat ve ödeme işlemleri için tahsilat makbuzunu düzenlemeleri zorunludur. 7.000,00TL üzerindeki ödemeler anlaşmalı bankalar ya da PTT aracılığıyla yapılabilir. Tıpkı tahsilat makbuzunda olduğu gibi e-Fatura, e-İrsaliye ve serbest meslek makbuzu gibi belgelerin de düzenlenmesi gerekir. Eğer 7.000,00 TL ve üzeri alım satım işlemlerindeki tahsilata karşılık herhangi bir makbuz düzenlenmemişse, toplam tutarın yüzde 5’lik dilimi kadar usulsüzlük cezası ödenmesi gerekir.
 

Makbuz Düzenlemenin Zorunlu Olduğu Haller

  • Serbest meslek mensupları,
  • Fatura alma zorunluluğu bulunan birinci sınıf ve ikinci sınıf tüccarlar,
  • Tevsik zorunluluğu kapsamında bulunmayanlarla yapacakları alışverişler için vergiden muaf tutulan esnaflar ve defter tutma zorunluluğu bulunan çiftçiler.
 

Makbuz Düzenlemenin Zorunlu Olmadığı Haller

  • Nakit ödemelere karşılık olarak yazar kasadan(ÖKC) fiş kesilmesi,
  • Kart ile ödemelerde POS cihazından basılmış olan kredi kartı slibinin basılması,
  • Banka aracılığıyla gerçekleştirilen havale ve EFT ödemelerinde alınan banka dekontunun bulunması.

 

Alındı belgesi olarak da adlandırılan tahsilat makbuzunun orijinali müşteride, sureti ise işletmede kalır. Sizden kesilmesi zorunlu olan makbuzlarla ilgili olarak bilgi almak, süreci profesyonel kişilerle yönetmek ve cezai yaptırımlarla karşılaşma riskini azaltmak için hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.
 

Tahsilat Makbuzu Nasıl Düzenlenir?

Tahsilat makbuzunu düzenlerken belgenin geçersiz sayılmaması için zorunlu alanların eksiksiz olarak doldurulması ve tarihin doğru bir şekilde belirtilmesi gerekir. Makbuzun ödeme işlemi gerçekleştirildikten sonra düzenlenmesi gerekir. Makbuz düzenlenirken makbuzun üzerinde eksiksiz olarak yer alması gereken bilgiler şunlardır:

 

  • Makbuzu düzenleyen kişinin ya da şirketin isim ve soyismi ile birlikte unvanı,
  • Makbuzu düzenleyen tarafın adres, telefon ve iletişim bilgileri,
  • Makbuzun düzenlenmiş olduğu tarih,
  • Hem rakam hem de yazılı olarak yapılmış olan ödemenin tutarı,
  • Ödemenin ne sebeple yapıldığına dair açıklama,
  • Ödemenin çek ile yapılması durumunda çekin ait olduğu banka ve çek numarası,
  • Ödemeyi gerçekleştiren kişinin isim ve soyisim bilgileri,
  • Ödeme yapan ve alan tarafların imzası.

 

Firma logosu, firmanın adres bilgileri ve tahsilat makbuzunun seri numarası gibi bilgiler halihazırda makbuzların üzerinde bulunur. Ayrıca makbuz iki nüsha halinde bulunur. Nüshalar kaşelendikten sonra kaşe üstü imzalanır. İlk nüsha ödemeyi yapan tarafa iletilirken, ikinci nüsha ise muhasebe departmanına ya da mali müşavire iletilir.
 

Makbuz Düzenlerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Makbuzlar düzenlenirken eksiksiz olması son derece önemli. Ayrıca makbuz üzerindeki doldurulmayan alanların da çizgi ile kapatılması gerekir. Böylelikle makbuzun sonradan doldurulması ihtimali de ortadan kaldırılmış olur. Eksiksiz olarak doldurduktan sonra makbuzu alan kişilerin imza atması da oldukça önemlidir. Böylelikle taraflar makbuzdaki bilgileri doğru kabul ettiklerini beyan etmiş olur. İmza olmadığı sürece bu tür makbuzlar yasal belge olarak kabul edilmez.

İlgili İçerikler:


Tediye Makbuzu Nedir? Tediye Makbuzu Düzenlemek Zorunlu Mu?
 

Tahsilat Makbuzu Nerelerde Kullanılır?

İşletmelerin gerçekleştirdiği mal ya da hizmet alım satımlarına karşılık alınan ödemeler için, ispat niteliğinde tahsilat makbuzunu kesmesi gerekir. Yani tüm para giriş çıkış işlemleri için bu makbuz kesilmelidir. Eğer ilerleyen dönemlerde ödeme ile ilgili herhangi bir problem yaşanırsa, bu makbuzu yasal bir belge olarak kullanmanız mümkündür. Yani bu makbuz ödenen ya da alınan ödemelerin kaydıdır. Bu yüzden işletmelerin hem hukuki sorunlar yaşamamak hem de usulsüzlük cezası ile karşılaşmamak için tahsilat makbuzunu iki nüshalı olarak düzenlemeleri son derece önemlidir.


Tahsilat makbuzları hukuki belgeler oldukları için, düzenlenmeleri durumunda işletmelerin karşılaşabilecekleri yasal sorunlarla mücadele etmelerini kolaylaştırır. Eğer siz de tahsilat makbuzlarının düzenlenmesi, nasıl düzenlenmeleri gerektiği, oluşabilecek sorunlarda neler yapılabileceği gibi konularda profesyonel destek almak isterseniz, hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.


 

Makbuzlar Hakkında Sık Sorulan Sorular ???



UYARI: Bu yazıda yer alan bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır ve profesyonel olarak herhangi bir hizmet ya da tavsiye sunmayı amaçlamamaktadır. Şirketiniz için ve bireysel olarak karar almadan önce mutlaka profesyonel bir uzmana danışın. SMMM Burak Bayraktar bu yazıda yer alan bilgilerin kullanılması sonucunda oluşacak zararlardan sorumlu değildir. Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Güncel Bilgiler

0 232 430 21 55
Whatsapp Destek
Facebook
Instagram
Linkedin