Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının sağlık hizmetlerinden ve emeklilik haklarından yararlanabilmek için ödemeleri gereken primler ve tamamlamaları gereken günler bulunur. Tüm çalışanlar SGK üzerinden sigorta primlerini ödeyerek emekli olabilir ve sağlık hizmetlerinden faydalanabilir. Fakat bir işveren altında değil, kendi adlarına ticari faaliyet yürüten insanların prim ödemelerini SGK üzerinden değil, Bağ-Kur üzerinden yapmaları gerekir. Peki Bağ-Kur nedir ve bağkur ödeme işlemleri nasıl gerçekleştirilir? Bu kısa rehberde bağkur hakkında tüm merak ettiklerinizi cevaplandırmaya çalıştım…
Bağ-Kur ve Bağ-Kur Primi Nedir?
Bağ-Kur, kendi işletmeleri üzerinden ticari faaliyet yürüten ve hem emeklilik hem de sağlık hizmetleri gibi haklardan yararlanmak isteyenlerin kullandığı bir sistemdir. Kendi üzerine bir işletme açan bireylerin tamamı, işletmelerini açtıktan hemen sonra Bağ-Kur sistemine kayıt olarak emeklilik ve sağlık hizmeti gibi haklardan yararlanabilir. Bağ-Kur sistemine kayıt olan işletme sahiplerinin hak mahrumiyeti yaşamamak için bağkur ödeme işlemlerini ilgili kurumlar aracılığıyla düzenli olarak yapmaları gerekir. Tüm hak sahipleri bağkur ödeme bilgileri ile ilgili detayları ve bağkur prim borçlarını öğrenmek için e-devlet sistemini kullanabilir. Ödeme işlemleri ise farklı kanallar aracılığıyla gerçekleştirilebilir.
Kimler Bağ-Kur’a Kayıt Olabilir?
Tıpkı SGK’da olduğu gibi Bağ-kur’da da kişilerin bir takım koşulları yerine getirmiş olması beklenir. Bir işverenin altında çalışan kişiler 4/a sigortalı kategorisine dahil edilir. 4/b Bağ-Kur kapsamına dahil edilecek olan kişiler ise 5510 sayılı kanunda şu şekilde belirtilmiştir:
- Adi komandit, kolektif ve limited şirketlerin tüm ortakları,
- Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan ortaklar,
- Elde ettikleri ticari kazanç ile ya da serbest meslek erbabı olarak gerçek ya da basit usulde gelir vergisi ödeyenler.
Eğer siz de bu kapsamda yer alıyorsanız, hemen şimdi Bağ-Kur kayıt işlemlerinizi gerçekleştirebilir, sağlık hizmetleri ve emeklilik gibi haklardan faydalanmaya başlayabilirsiniz. Tüm işletme sahipleri ve ortaklar için bağkur ödeme işlemleri kompleks ve karmaşık bir sürece dönüşebileceğinden, bir mali müşavir ile çalışmanızı tavsiye ederiz. Eğer siz de tüm Bağ-Kur işlemlerinizi bir mali müşavir aracılığıyla gerçekleştirmek isterseniz, hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bağ-Kur’lu Olmak İçin Yapılması Gerekenler
Eğer bir zorunlu sigortaya tabi değilseniz, kendi isteğinizle Bağ-Kur’a kayıt yaptırabilirsiniz. Fakat eğer kendi işletmeniz varsa ya da bir şirketin ortağıysanız, yani 5510 sayılı kanunun 4/b maddesinde bahsedilmiş olan statülerden birinde yer alıyorsanız, Bağ-Kur primini ödemek zorundasınız demektir. Kanun maddesinde belirtilmiş olan kriterleri karşılayan ve söz konusu statüye dahil olan herkesin gerçekleştirmiş oldukları tüm işlemleri devlete bildirmeleri gerekir. Ticari faaliyetler başladığı andan itibaren, kişilerin bu faaliyetlerin başladığını SGK’ya bildirmeleri kanunen zorunlu kılınmıştır. Söz konusu bildiriyi yapan ve gerekli tüm koşulları sağlayan kişiler otomatik olarak SGK aracılığıyla Bağ-Kur’lu sayılırlar. Bu andan itibaren ilgili kurumlar aracılığıyla düzenli olarak bağkur ödeme işlemlerini gerçekleştirebilirler.
İlgili İçerikler:
Anonim Şirket Kurmak | Anonim Şirket Kurma Maliyeti 2023
Şahıs Şirketi Kurmak | Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti 2023
Komandit Şirket Nedir? Komandit Şirket Kuruluş Süreci
Kollektif Şirket Nedir? Kollektif Şirketin Özellikleri Nelerdir?
Limited Şirket Kurmak | Limited Şirket Kurma Maliyeti 2023
Home Ofis Şirket Kurmak | Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti 2023
Bağ-Kur Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?
Bağ-Kur primi ödeme işlemlerini gerçekleştirebilmek için üç farklı ödeme yöntemleri sunulmuştur. Bağ-Kur’a kayıtlı kişiler bu kanallar aracılığıyla bağkur ödeme işlemlerini gerçekleştirebilir. Söz konusu ödeme kanalları şunlardır:
- SGK’nın i̇nternet sitesine gittikten sonra e-devlet şifreniz ile giriş yapın. Arama çubuğuna “Bağ-Kur ödeme” yazın ve sorgulama işlemlerini tamamladıktan sonra ödeme işlemlerinizi kredi kartı ile tamamlayın.
- SGK tarafından belirlenmiş olan bankalardan birine gidin ve TC kimlik numaranız aracılığıyla borç sorgulaması yaparak ödeme işlemlerinizi nakit olarak tamamlayın.
- Çalıştığınız bankanın mobil bankacılık hizmetine ya da i̇nternet şubesine giriş yaptıktan sonra “Ödemeler”, ardından da “SGK ödemeleri” sekmesi üzerinden bağkur ödeme işlemlerinizi tamamlayın.
Bağ-Kur Prim Ödemeleri Ne Kadar 2023
Her yıl ödenmesi gereken sigorta primleri ve Bağ-Kur primleri SGK tarafından, o yılın belirlenmiş olan asgari ücreti üzerinden hesaplanır. Dolayısıyla ödenmesi gereken Bağ-Kur primleri her yıl güncellenir. 2022 yılı için belirlenmiş olan Bağ-Kur primleri şu şekildeydi:
- Bağ-Kur ödemelerini aylık olarak düzenli şekilde yapmaya ve geçmiş dönemlere yönelik olarak borcu bulunanlar için 2232,50₺.
- Bağ-Kur ödemelerini aylık olarak düzenli şekilde gerçekleştiren ve geçmişe dönük olarak borcu bulunmayanlar için yüzde 5’lik indirimle 1908,95₺.
2023 yılında ödenmesi gereken Bağ-Kur primleri;
- Bağ-Kur ödemelerini aylık olarak düzenli şekilde yapmaya ve geçmiş dönemlere yönelik olarak borcu bulunanlar için 3452,76₺.
- Bağ-Kur ödemelerini aylık olarak düzenli şekilde gerçekleştiren ve geçmişe dönük olarak borcu bulunmayanlar için yüzde 5’lik indirimle 2952,36₺.
Bağ-Kur ile SGK Arasındaki Farklar Neler?
Bağ-Kur ile SGK arasında çok ciddi farklar bulunmuyor olsa da, bu ikisini birbirinden ayıran belli başlı özelliklerden bahsetmek mümkün. SGK ve Bağ-Kur’un birbirinden ayrıldıkları noktaları şu şekilde listeleyebiliriz:
- SGK aracılığıyla sigortalı olan kişilerin sigorta prim ödemelerini kendileri takip etmek ve ödemeleri kendileri yapmak gibi bir zorunluluğu yoktur. Çünkü SGK ile sigortalı olan tüm personellerin ödemelerini işverenler yapmak zorundadır.
- Bağ-Kur aracılığıyla sigortalı olanlar Bağ-Kur prim ödemelerini kendileri takip etmeli ve bu ödemeleri kendileri yapmalıdır.
- Bağ-Kur sistemi üzerinden emekli olacak kadınların 7200 gün, SGK üzerinden emekli olacak kadınların ise 5000 ila 7200 gün arasında prim ödemeleri gerekir.
- Bağ-Kur sistemi üzerinden emekli olacak erkeklerin 9000 gün, SGK sistemi üzerinden emekli olacak erkeklerin ise 5000 ila 7200 gün prim ödemesi gerekir.
- SGK sisteminde 08.09.1999 tarihinden itibaren çalışmaya başlayan herkes 3600 gün prim ödeyerek emekli olabilir. Fakat Bağ-Kur sistemi üzerinden emekli olabilmek için 5400 gün prim ödenmesi gerekir.
Söz konusu farklar yıldan yıla değişiklik gösterebileceği için, Bağ-Kur ya da SGK kaydı yaptırmadan önce mutlaka bir mali müşavire danışın.
Bağ-Kur Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Her ne kadar yukarıda vermiş olduğumuz bilgiler Bağ-Kur ve bağkur ödeme işlemleri konusunda yeterli olsa da, bazı ek bilgileri bilmek size yardımcı olabilir. Bu bilgileri şu şekilde listelemek mümkün:
- Bağ-Kur ödemeleri her ay düzenli olarak yapılır. Bu yüzden bağkur ödeme işlemlerinizi en geç her ayın son gününe kadar tamamlamanız gerekiyor.
- Eğer zamanında ödemezseniz indirimli ödeme hakkınız kaybolur ve 2023 yılı için normal rakam olan 2952,36₺ ve ayrıca gecikme zammı ödersiniz.
- Eğer genç girişimci desteği kapsamında ticari faaliyet yapmaya başladıysanız, 12 ay boyunca bağkur primi ödemeniz gerekmez.
- Bağkur ödeme işlemleri yalnızca devlet bankalarından değil, tüm bankalar üzerinden yapılabilir.
- Kendi şirketinizde çalışan personeller için bağkur ödemesi yapamazsınız. Altınızda çalışan personeller için SGK üzerinden sigorta primi ödemeniz gerekiyor.
- Gelir vergisi mükelleflerinde bağkur ödemelerinizi gider göstererek vergi indiriminden faydalanmanız mümkündür.
Emeklilik hakkından faydalanmak ve sağlık hizmetlerinden sorunsuz bir şekilde yararlanabilmek için bağkur ödeme işlemlerini aylık olarak, eksiksiz ve düzenli şekilde yapmanız gerekiyor.
UYARI: Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan makale ve yazılar Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Burak Bayraktar’a ait olup 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır. Kaynak göstermeden kullanılamaz.

Güncel Bilgiler
- Kurumlar Vergisi Hesaplama Nasıl Yapılır? Kurumlar Vergisi Nedir?
- Konaklama Vergisi Nedir? Kimler Konaklama Vergisi Ödeyecek?
- ÖKC Nedir? Kimler Yeni Nesil ÖKC Kullanmak Zorunda?
- Kira Stopajı Nedir? Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?
- Basit Usul Şartları Nelerdir? Kimler Basit Usulde Mükellef Olabilir?
- Yatırım Teşvik Belgesi Nedir? Kimler Alabilir? Ne İşe Yarar?
- Ticaret Sicil Gazetesi Nedir? Nasıl Sorgulanır?
- Sanayi Sicil Belgesi Nedir? Ne İşe Yarar? | SMMM Burak Bayraktar
- Kapasite Raporu Nedir? Kapasite Raporu Örneği
- UETS Nedir, Ne İşe Yarar? UETS Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Kıdem Tazminatı Hesaplama 2023 | Kıdem Tazminatı Şartları
- İhbar Tazminatı Hesaplama 2023 | İhbar Tazminatı Şartları
- e-Bordro Nedir? e-Bordro Sorgulama İşlemleri
- BağKur Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır? BağKur Primi Nedir?
- Leasing Nedir? Finansal Kiralama Nasıl Yapılır?
- Navlun Faturası Nedir? Nasıl Hesaplanır? Navlun Faturası Örneği
- İhracatçılara Yeşil Pasaport Nasıl Verilir? Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Yerli Malı Belgesi Nedir? Yerli Malı Belgesi Nasıl Alınır?
- Özel Entegratör Nedir? Kimler Özel Entegratör Kullanabilir?
- Proforma Fatura Nedir, Nasıl Düzenlenir? Proforma Fatura Örneği
- Transit Ticaret Nedir? | KDV Beyannamesine Tabi Midir?
- Özlük Dosyası Nedir? Kimler Personel Özlük Dosyası Kullanır?
- E-imza ve Mali Mühür Nedir? Hangi Mükellefler Kullanabilir?
- İhraç Kayıtlı Fatura Nedir? Kimler İhraç Kayıtlı Satış Yapabilir?
- Vergi Numarası Sorgulama ve Doğrulama Nasıl Yapılır?
- Beyanname Nedir? | Şirketlerde Beyanname Türleri Nelerdir?
- Gider Pusulası Nedir? Gider Pusulası Stopaj Oranları
- Müteahhitlik Belgesi Nasıl Alınır? | Müteahhitlik Belgesi Başvuruları
- Cari Hesap Nedir? Cari Hesap Takibi Nasıl Yapılır?
- KEP Adresi Nedir? Kimler KEP Adresi Kullanmak Zorunda?
- E-irsaliye Nedir? E-irsaliye Zorunluluğu Olan Mükellefler
- İnteraktif Vergi Dairesi Nedir? | İVD Kullanım Amacı
- Nace Kodu Nedir, Ne İşe Yarar? | Nace Kodlarının Listesi
- İmza Sirküsü Nedir? İmza Sirküleri Nasıl Alınır?
- İşletme Defteri Nedir? Kimler İşletme Defteri Tutabilir?
- Serbest Meslek Nedir? Serbest Meslek Makbuzu Hesaplama
- Defter Beyan Sistemi Nedir? Defter Beyan Başvuru İşlemleri
- Devlet Memurları Şirket Kurabilir mi? | Sigortalı Çalışırken Şirket Kurmak
- Freelance Vergi Süreci | Freelancer Şirket Kurmak Zorunda Mı?
- Pasif Gelir Nedir? | Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?
- Marka Tescili Nasıl Yapılır ve Marka Sorgulama İşlemleri
- Esnaf Kurye Nedir? | Moto Kuryeler Şahıs Şirketi Kurabilir Mi?
- 2023 Defter Hadleri | Defter Tutma ve Sınıf Değiştirme Hadleri
- Damga Vergisi Oranları 2023 | Damga Vergisine Tabi Kağıtlar
- Huzur Hakkı Nedir, Kimlere Verilir, Nasıl Hesaplanır?
- Taşeron Nedir? Taşeron İşçilerin Sahip Oldukları Haklar Neler?
- Asgari Ücret 2023 | Asgari Ücret Ne Kadar? | Asgari Ücret
- Verbis Nedir? | Verbis Kayıt Zorunluluğu Olan Mükellefler
- Etbis Nedir? Etbis’e Kayıt Zorunluluğu Getirilen Mükellefler
- Defter Tasdik Ücretleri 2023 | Defter Tasdikiyle İlgili Merak Edilenler
- E Spor Nedir? E Sporcuların Vergilendirilmesi 2023
- Amazon FBA Nedir? Amazon FBA Satışlarının Vergilendirilmesi
- Kdv İadesi Nedir ? Hangi Durumlarda KDV İadesi Alınabilir?
- e-Fatura Nasıl Düzenlenir? e-Faturaya Kimler Geçmeli?
- e-Arşiv Fatura Nasıl Düzenlenir? e-Arşiv Fatura Nedir?
- Dropshipping Nedir? Dropshipping Vergilendirme Süreci
- Mikro İhracat ve Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi Nedir?
- E-Ticaret ve İnternet Üzerinden Yapılan Satışların Vergilendirilmesi
- Google AdSense Gelirlerinin Vergilendirilmesi, İnternet Fenomenleri
- Kripto Paraların Vergilendirilmesi | Kripto Para Nedir?